Praag UITGAAN

UITGAAN IN PRAAG

Klassieke muziek

Voor iedereen die geïnteresseerd is in klassieke muziek, is Praag een ware goudmijn. Echter, zoals altijd: wil je kwaliteit? Dan moet je wel weten waar je het zoekt. Vooral op toeristische straten en pleinen worden om de paar meter tickets aangeboden door vaak mooi historisch geklede concertzaalmedewerkers. Hoe sfeervol ze echter ook gekleed zijn, vaak bieden ze helaas niet bepaald de beste concerten aan.

Als je niet deskundig bent op het gebied van klassieke muziek maar gewoon een mooi concert wilt horen in een mooie lokatie tegen een redelijke prijs, ga dan bijvoorbeeld naar de Spaanse Synagoge, of naar Clementinum. Beide zijn fantastisch mooie lokaties en de muziek is altijd ergens tussen redelijk en zeer goed te noemen.

Ben je echter enigzins een kenner dan zijn deze concerten vermoedelijk niet erg bevredigend. Ik ben zelf geen expert maar ons klonk de Vier Jaargetijden wat dunnig in de oren.

Sowieso beter om te vermijden zijn de puur op toeristen gerichte concerten. Waarschijnlijk zeggen de namen al genoeg: je weet wat u te wachten staat als je kaartjes aanschaft voor "The Best of Beethoven", "Mozart's Most Wanted" enzovoorts. Niet doen dus.

Meer kwaliteit en diepgang vind je ondermeer bij één  van de symphonieorkesten die de stad kent. Voor 200-600 CZK (EUR 8-24) per persoon luister je naar kwalitatief goede orkesten, vaak in mooie lokaties. Let wel, de muziekkeuze kan wat minder gemakkelijk zijn.

Een goede plek om al thuis te kunnen uitzoeken wat er speelt is Bohemia Ticket (www.bohemiaticket.cz) . Hier kun je de programma's van veel zalen en muziekhuizen vinden en betrouwbaar online kaartjes kopen (betalen met Visa of Mastercard). Je print de kaartjes thuis al uit en bent zo verzekerd van een plek in de zaal, tegen de beste prijs. 

Orkesten

De Národní Ceská Filharmonie (Nationale Tsjechische Philharmonie) is het internationaal bekendste orkest. Hun thuisbasis is het prachtige Rudolfinum. Na een roerige tijd, vooral tussen 1996 en 2002, is het nu weer rustiger rondom het orkest en zijn ze goed op dreef met een vrij uitgebreide concertagenda.

The Symphony Orchestra of the Capital City of Prague FOK wordt gezien als een jong alternatief voor de Philharmonie (de afkorting FOK staat voor hun focus in de beginjaren: Film, Opera, Koncert). Ze richten zich voornamelijk op 20e eeuwse componisten, maar zijn ook bekend om hun vertolkingen van het oeuvre van J.S. Bach. Het orkest is gevestigd in het prachtig gerenoveerde Obecni Dum, ofwel People's House, middenin het centrum van Praag.

Het Radio Symfonie Orkest van Praag is in de eerste plaats een radio-orkest maar regelmatig worden openbare concerten georganiseerd. Ze spelen zowel nieuwe als oudere werken, en lenen ofwel hetRudolfinum ofwel Obecni Dum van één van de collega's.

Wil je iets bijzonders horen, zoek dan naar een optreden van solo-violist Josef Suk (Antonin Dvorak's kleinzoon!) of Vaclav Hudecek. Beide zijn bijzonder getalenteerd en spelen over de gehele wereld. Kijk en luister alvast op Youtube.

Evenementen

Muzikaal bijzonder druk is het tijdens het jaarlijkse Prague Spring International Music Festival (in het Tsjechisch kortaf Pražské Jaro, Praagse Lente), dat loopt gedurende drie weken in mei. Tickets zijn niet goedkoop - ze varieren van CZK 250 - CZK 2000 (EUR 10 - EUR 80) maar het festival is een echte happening en de moeite waard.

Voorverkoop van de tickets wordt gedaan door Ticketpro (www.ticketpro.cz)  zowel online als in vele winkels in de stad. Als u online tickets koopt (mogelijk met Visa of Mastercard) dan kunt u deze thuis zelf uitprinten. Zo garandeer je je plekje bij dat ene prachtige concert.

Concertzalen

Rudolfinum

Het Rudolfinum is de thuisbasis van de Národní Ceská Filharmonie (Nationale Tsjechische Philharmonie). De zaal heeft een geweldige akoestiek. Het pand dat gebouwd werd tussen 1876-1884 werd tijdens het interbellum (1918-1939) gebruikt als parlementsgebouw. Gelukkig echter is het sindsdien weer teruggebracht in originele staat: het is bij uitstek geschikt voor concerten en kunsttentoonstellingen.

Naast de imposante Dvorák-zaal is ook de Suk-zaal een veelgebruikte ruimte, vooral voor solo-concerten en kamerorkesten. Het bezoek aan het gebouw is een ervaring op zich: de rijkdom van weleer komt hier in overdaad terug.

Rudolfinum
Dvorak Hall
Alsovo nábreží 12
Praha 1
Tel: +420227059270
www.rudolfinum.cz
Metro: Staromestská Tram: 17, 18

Obecni Dum

Obecni Dum is zonder twijfel één van de mooiste gebouwen in Praag. Dit is waar je de prachtige Smetana-zaal vindt die de Prague Symphony Orchestra als thuisbasis heeft. De zaal is uiteraard vernoemd naar de bekende Tsjechische componist Bedrich Smetana (1824-1884). Obecni Dum werd gebouwd in Art Nouveau-stijl in het jaar voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog. Dit was de plek waar in 1918 de officiële proclamantie van de Republiek Tsjechoslowakije plaatsvond. Gedurende het communisme werd het gebouw compleet verwaarloosd, en pas in 1997 na een grondige renovatie werd het heropend. Het is nu één van 's werelds mooiste voorbeelden van Art Nouveau, ontworpen door Antonín Balšánek en Osvald Polívka en versierd door vele artiesten, met inbegrip van de bekende Alfons Mucha.

Er zijn diverse zalen in het complex waar concerten worden georganiseerd. Hou er rekening mee dat in de kleinere zalen de kwaliteit regelmatig te wensen overlaat. in de Smetana zaal kun je zeker zijn van kwaliteit en we raden je dan ook aan om gewoon kaarten te kopen, wat er ook speelt. Je zult niet teleurgesteld worden. Naast deze historische lokaties worden ook regelmatige goede klassieke concerten gegeven in het Dvorak Museum en in Villa Bertram. Zie onze Musea-sectie voor meer informatie.

Obecni Dum
Namesti Republiky 5
Praha 1
Tel: +420 222-002-430
www.obecni-dum.cz
Metro: Namesti Republiky Tram: 3, 5, 14, 24, 26

Opera

Liefhebbers van opera kunnen zich in Praag op drie plaatsen te buiten gaan: Stavovské Divadlo (het Statentheater), Národní Divadlo (Nationaal Theater) en Státni Opera (de Staatsopera). Al deze theaters worden geëxploiteerd door het Nationaal Theater.  Opera's zijn vrijwel altijd ondertiteld in Engels (en Tsjechisch, als dit niet de voertaal van de opera is).

Národni Divadlo richt zich met name op Tsjechische werken van onder andere Janácek, ; Stávovske Divadlo is het toneel voor veel Mozart en aanverwante opera's (er zijn in dit theater maar liefst twee Mozart-opera's in premiere gegaan: Don Giovanni zelfs met Mozart zelf als dirigent!); en de Staatsopera tenslotte biedt veel van de grote, bekende werken van Italiaanse meesters zoals Puccini, Rossini en Verdi, naast diverse uitvoeringen van opera's van Wagner.

Stavovské Divadlo

Stavovské Divadlo is het toneel voor veel uitvoeringen van opera's van Mozart. Niet verbazingwekkend: dit is de plek waar Mozart in 1787 in eigen persoon Don Giovanni tijdens de premiere dirigeerde. Ook zijn La Clemenza di Tito ging hier in 1791 in premiere. Het Statentheater is het enige nog bestaande theater waar Mozart zelf heeft opgetreden.

Het theater heeft vanaf de bouw in 1783 een roerige tijd gekend. Door de eeuwen heen is het verschillende malen van eigenaar en naam veranderd totdat het in 1990 weer de naam kreeg die het het langst heeft gehad. In de tussentijd gebeurde hier van alles: Gustav Mahler dirigeerde hier, net als Carl Maria von Weber, Anton Rubinstein en Karl Goldmark; het Tsjechische huidige volkslied Kde Domuv Muj werd hier in 1834 voor het eerst ten gehore gebracht en ontelbare acteurs en zangers traden hier in de loop der jaren op. De sfeer van het intieme theater is opmerkelijk goed bewaard gebleven en een must see voor elke cultuurliefhebber.

Stavovské Divadlo (Statentheater)
Ovocný Trh 1 / 540 Praha 1
Tel.: +420 224228503
www.narodni-divadlo.cz
Metro: Staromestská

Národní Divadlo

Národní Divadlo (Nationaal Theater) is een historisch gebouw waarin niet alleen opera maar ook toneel en ballet-uitvoeringen van behoorlijk niveau worden gepresenteerd.  Het ruime opera-aanbod richt zich met name op Tsjechische meesters: Bedrich Smetana, Antonín Dvorák (onder andere een werkelijk prachtige uitvoering van Rusalka!) en Leoš Janácek zijn regelmatig terugkerende namen. Maar ook Wagner, Mozart en Bizet zijn op het programma te vinden.

Het Nationaal Theater is absoluut de beste opera van Praag, hoewel het programma muzikaal gezien niet altijd even eenvoudig is en dus niet altijd voor beginnersoren geschikt. Als je echter een bekende opera geprogrammeerd ziet staan kun je er zonder problemen naartoe.

Narodni Divadlo Národní 2 / 223
Praha 1 - Nove Mesto
Tel.: +420 224901111  
www.narodni-divadlo.cz  
Metro: Narodni Trams: 8, 9, 18, 21, 22, 23 (halte Narodni Divadlo) 

Státní Opera

De Státní Opera Praha (Staatsopera Praag) is een schokkend mooi gebouw op een zo mogelijk nog schokkender locatie: de entree van het gebouw, dat in 1883 werd geopend als het Nieuwe Duitse Theater, ligt aan een snelweg die de communisten dwars door de stad hebben neergelegd. Eenmaal binnen echter merkt u hier niets meer van: de pracht en praal van weleer is overal te zien.  

De Staatsopera is de laatste jaren vooral bekend door zijn toegankelijke repertoire van grote opera's: Wagner, Strauss, Verdi, Puccini zijn enkele voorbeelden van componisten wiens werk hier met regelmaat te zien is. Vanuit persoonlijke ervaring: de producties zijn vaak bombastisch groot, het orkest zeker niet slecht, maar zang- en acteerwerk laten nog weleens te wensen over.  

Aan de andere kant: voor het minder geoefende oor is het een geweldige belevenis, en het gebouw op zich is een bezoekje meer dan waard.

Státní Opera Praha (Staatsopera Praag)
Legerova 75
110 00 Praha 1
Tel.: + 420 296 117 111  
www.opera.cz  
Metro: Muzeum

Andere concertzalen

Zoals al gezegd in de inleiding: er worden je overal in de stad concerttickets aangeboden. De kwaliteit van deze optredens staan wij echter niet voor in. Aan de andere kant, veel van deze concerten vinden plaats in historische gebouwen en zijn (voor Nederlandse begrippen) niet al te duur. Je kunt er dus voor kiezen om toch één van deze concerten te bezoeken. De volgende locaties zullen u in elk geval architectonisch of anderszins cultureel niet teleurstellen:

Let op: Er is een heilige Nicolaaskerk, zowel op Malostranskestraat als op Staromestske namesti. Dezelfde naam en dezelfde architect (vader en zoon Dienzenhofer) - maar verschillende kerken!

 • Bazilika sv Jiri (St. George basiliek)
  Square D Svateho Jirí
  Praha 1 - Hradcany
 • Kostel Svateho Vavrince (St. Lawrence Kerk)
  Hellichova 18
  Praha 1 - Mala Strana
 • Lichtenštejnský palác (het Paleis van Liechtenstein)
  Malostranske nám. 13/258
  Praha 1 - Malá Strana
 • Lobkovický palác (het Lobkowicz Paleis)
  Jirská 3 / 2
  Praha 1 - Hradcany Kostel Svateho
 • Mikuláše (St. Nicolaaskerk)
  Malostranske nám.
  Praha 1 - Malá Strana
 • Chram Svateho Vita (St. Vitus Kathedraal) Hrad III.
  Nadvori (2e kasteel binnenplaats) (Pražský Hrad),
  Praha 1 - Hradcany
 • Strahovská knihovna (Strahov klooster)
  Strahovske Nadvori 1 / 132
  Praha 1 - Hradcany
 • Vrtbovská Zahrada (Vrtba Tuinen)
  Karmelitska 25/373
  Praha 1 - Malá Strana
 • Valdstejnsky Palác (Wallenstein Paleis)
  Keplerova. 3 / 162
  Praha 1 - Malá Strana
 • Betlémská Kaplers (Bethlehemkapel)
  Betlmsk nám. 4 / 255
  Praha 1 - Stare Mesto  
 • Kostel Svateho Františeka z Assisi (Franciscus van Assisi Kerk)
  Križovnické nám.Praha 1 - Stare Mesto
 • Klaster svate Anežky Ceske (St. Agnes Convent)
  U Milosrdných 12/852
  Praha 1 - Stare Mesto
 • Chram Svateho Mikuláše (St. Nicolaaskerk)
  Staromestske nám.
  Praha 1 - Stare Mesto

Jazz & Blues

Als elke andere Europese hoofdstad biedt Praag een rijke selectie aan live optredens en muziekbars. Sommige lokaties heben alleen live muziek in het weekend  maar er zijn er velen die 7 dagen per week wat te bieden hebben.

Persoonlijk beleven we al jaren veel plezier aan de lokale jazzscene. Het niveau is vaak indrukwekkend hoog en omdat vrijwel alles instrumenteel óf in het Engels is, is het prima te volgen.  Dit kan wat lastiger zijn met een rock- of punkconcert: vele lokale bands zingen in het Tsjechisch. Het maakt de ervaring echter niet minder spannend en uitdagend!

Alle denkbare wereldwijde topartiesten hebben Praag tegenwoordig in hun tourschema opgenomen zitten; 's zomers zijn er vele muziekfestivals rond de stad (en ver daarbuiten), met een line up waar veel Nederlandse festivals nog wat van kunnen leren. Als je je reis goed plant kun je je  vakantie dus combineren met een bezoek aan het Sparte voetbalstadion bijvoorbeeld, één van de plaatsen waar met regelmaat grote artiesten optreden. Of de O2 Arena, specifiek gebouwd op akoestiek en daarom de favoriete plek in Praag voor concerten van bijvoorbeeld Elton John, Sting, Santana, Madonna en Leonard Cohen.

Een goed overzicht is te verkrijgen door te kijken op de sites van de verschillende ticketorganisaties in Tsjechië: www.ticketpro.cz, www.bohemiaticket.cz en www.sazkaticket.cz. Op elk van deze websites kun je met je Visa- of Mastercard ook direct tickets kopen en uitprinten, veilig en vertrouwd.

Hieronder een (verre van complete!) lijst van lokaties en wat je er kunt vinden. Vele grotere café's en andere zalen hebben af en toe ook een live optreden; in deze lijst echter alleen zaken die een regulier aanbod bieden zodat je er zeker van kunt zijn dat er iets te doen valt! De meesten hebben een eigen website; check de sites om te zien of er iets van je gading tussenzit. Een normale entreeprijs voor een live-optreden ligt tussen de CZK 100 - 250 (EUR 4 - 10).

Malostranska Beseda

Malostranske Beseda heeft een zeer brede programmering, van Tsjechisch kindertoneel tot reggae, opera en veel jazz & blues. Zorg dus dat je even op de website kijkt voordat je er naartoe gaat! Het is overigens een interessant gebouw, met op de begane grond een café en een restaurant, op de eerste verdieping de club, en daarboven een kleine gallery met soms interessante exposities. De club is meer een zit- dan een dansgelegenheid.

Malostranska Beseda
Malostranske nám. 21
Praha 1 - Malá Strana
Tel: +420 2 5753 2092
www.malostranska-beseda.cz
Metro: Malostranska
Trams: 12, 20, 22, 23 (halte: Malostranske NAM)
De bar is open van 17 tot 01, muziek begint om 20 uur

U Maleho Glena

Dit is de kleinste jazzclub die Praag kent (gezien in vierkante meters). Op de begane grond bevindt zich een traditionele bar met een klein restaurant. Er wordt hier onder andere Guinness geschonken. De kelder is echter waar het echte werk plaatsvindt. Het is een kleine, intieme ruimte met plek voor niet meer dan 30 personen. Vooraf reserveren is dus gewenst (al het personeel spreekt Engels). Er is elke dag iets te doen in U Maleho Glena. Het leukst om te bezoeken is de zondag jamsessie: een onafgebroken stroom jazzmuzikanten komt langs, speelt wat noten en vertrekt weer naar boven voor een biertje. Het muzikale niveau is vaak onverwacht hoog!

U Maleho Glena
Karmelitska 23
Praha 1 - Malá Strana
Tel: +420 2 5753 1717
www.malyglen.cz
Metro: Malostranska
Trams: 12, 20, 22, 23 (halte: Malostranske NAM)
De bar is open ca. 20-01.30, muziek begint om 21:30

U Stare Pani Jazz Club

Volgens sommigen de beste jazzlokatie van Praag. U Stare Pani is een hotel waarvan de kelder dagelijks als jazzclub gebruikt wordt. Ambiance heeft de ruimte te over: zelfs zonder dat de muziek speelt kunt u de creativiteit ruiken, voelen en proeven in de lucht. Het is een kleine maar populaire club; wees dus op tijd of reserveer vooraf. 

U Stare Pani Jazz Club
Michalská 9
Praha 1 - Stare Mesto
Tel: +420 2 2423 4917
www.jazzstarapani.cz
Metro: Mustek
Trams: 8, 9, 18, 21, 22
Bar open 19 tot 01, muziek start rond 21

Reduta Jazz Club

Reduta is al vanaf 1958 een jazzclub en daarmee één van de oudste in Praag. Vrijwel alle beroemde jazzmusici die in de stad wonen of haar bezoeken, komen langs in Reduta. En wist je dat Bill Clinton tijdens zijn staatsbezoek in Vaclav Havel's tijd in deze jazzclub een toontje meejamde? Het is een kleine propvolle ruimte met kleine bankjes (dus niet geschikt voor mensen met spier- gewrichts of andere bewegingsproblemen). Maar als u er eenmaal zit en de muziek begint... onvergetelijk. 

Reduta Jazz Club
Národní 20
Praha 1 - Nove Mesto
Tel: +420 2 2491 2243
http://www.redutajazzclub.cz/program_en.html
Metro: Mustek
Trams: 8, 9, 18, 21, 22, 23
Open alle weekdagen 21-03, 19-03 weekend, muziek start 21 - sluitingstijd

AghaRTA Jazz Centrum

AghaRTA Jazz Centrum zit sinds kort in het pand waar vooheen jazzclub Zelezna gevestigd was - en dat is een grote vooruitgang. Mooie ruimtes en een perfekte lokatie geven de club de omgeving die het verdient. AghaRTa presenteert regelmatig de beste bands van de stad (en het land), variërend van akoestische trio's tot dixieland, funk en fusion-muziek. De huisband Hotline wordt geleid door één van de eigenaren van de club, drummer Michal Hejna. Je kunt het beste vooraf per email reserveren: info@agharta.cz. Doe dit minstens 24 uur van tevoren en print de bevestiging die je teruggestuurd krijgt uit.

AghaRTA Jazz Centrum
Zelezna 16
Praha 1
Tel: + 420 222 211 275
www.agharta.cz
Metro: Staromestská
Open 18-01, muziek uit de bel 21

Rock

De Praagse rockscene is stevig in beweging. Het is een populaire stijl in het land dus  bestaan er vele bands en zangers / zangeressen. Doordat recentelijk de regels met betrekking tot geluidsoverlast zijn gewijzigd veranderen veel clubs van lokatie, of gaan (tijdelijk) dicht. Onderstaande lijst is dus een indicatie; check altijd even vooraf op het internet of de club van uw keuze open is. 

Klub 007

De OV-routebeschrijving ziet er misschien wat vreemd uit. Maar voor liefhebeers van alternatieve muziek is Klub 007 een echte aanrader: veel up-and-coming talent uit binnen- en buitenland laat hier zijn kunnen zien in heavy rock, ska, reggae, techno, punk of indie rock. Mooie bonus: het bier is spotgoedkoop! 

Klub 007
Strahov Vanickova 315/7
Praha 6 Strahov
Tel: +420 2 5721 1439
Metro: lijn B naar Andel -> bus 217 -> Koleje Strahov of:
Metro: lijn A naar Dejvicka -> bus 217 of 143 -> Koleje Strahov of:
Metro: lijn B naar Karlovo námestí -> bus 176 -> Strahov Stadion
Open van zondag tot donderdag 19.30 tot 01, vrijdag en zaterdag 19.30 tot 02.
Muziek ca. van 20-01.30

Batalion

Gecombineerde discotheek, bar, sportbar en muziekinstituut. Ze noemden zichzelf het Hard Rock Cafe, maar het is meer een beschrijving dan een naam (de Amerikaanse keten heeft zelf een andere locatie in Praag). Check de website voor live concerten. Ook uitstekende DJ's. Vooral lokaal publiek. De zeer centrale ligging maakt dat u vroeg of laat eindigt bij Batalion, zeker als je een "nachtvlinder" bent!  

Batalion
Dvacáteho osmého ríjna 3
Praha 1 - Stare Mesto
Tel: +420 2 2010 8148
Metro: Mustek
Trams: 8, 9, 18, 21, 22, 23
Open non-stop muziek vanaf 21.00

Vagon

Met de zeer centrale ligging tussen het Nationaal Theater en Narodní Trida (het plein met de grote Tesco) is het een wonder dat deze club niet ontdekt is door toeristen. Maar feit is dat vooral een jong Tsjechisch publiek hier te vinden is, zittend aan lange biertafels met een halve liter-glas Staropramen-bier voor zich. De muziek is vooral lokaal, maar er wordt ook veel gespeeld door revival of coverbands: Led Zeppelin, Rolling Stones, U2, Guano Apes, Alice in Chains en dergelijke.Entree is normaal gesproken CZK 100 (EUR 4). Check de website voor programmadetails. Nadat de band het laatste nummer heeft gespeeld gaat de zaak verder als  "rockotheek": de dj speelt nog tot laat. Entree is dan gratis.

Vagon
Narodni 25 (Palac Metro)
Praha 1 - Stare Mesto
Tel: +420733737301
www.vagon.cz
Metro: Mustek of Narodni Trida
Trams: 8, 9, 18, 21, 22, 23
Maandag-vrijdag 19-05. Zondag 19-01.11

Lucerna Music Bar

Lucerna Music Bar is een indrukwekkend groot ondergronds complex in het hart van Praag. Vele zalen en zaaltjes en diverse bars vormen een complex dat naar behoefte groter of kleiner gemaakt kan worden. Doordeweeks veel live muziek, in het weekend 80s en 90s met een video-dj.

Lucerna Music Bar
Vodickova 36
Praha 1 - Nove Mesto
Tel: +420 2 2421 7108
www.lucerna.musicbar.cz
Metro: Muzeum of Mustek
Trams: 3, 9, 14, 24
Open 20-03, muziek uit de bel bij 21

Futurum

Futurum heeft soms live rock- of alternatieve optredens maar vaak blijft het bij 80s en 90s muziek gedraaid door een dj. Het is echter wel degelijk waard hier een bezoekje te brengen: het futuristische decor en geweldige licht- en geluiddshow zijn prachtig. Drankjes zijn redelijk geprijsd en entree over het algemeen gratis.

Futurum
Zborovská 7
Praha 5 - Smichov
Tel: +420 2 5732 8571
www.futurum.musicbar.cz/
Metro: Andel
Trams: 6, 9, 12, 20
Open 20-03, muziek uit de bel 21