Praag WINKELEN

PRAAG WINKELS

Shoppen: een bijna onmisbaar onderdeel van een stedenstrip. Praag stelt zeker niet teleur als het om winkelaanbod gaat!

Praag kan voor bepaalde zaken heel veel voordeliger uitpakken dan Nederland. Vooral zaken die met de hand worden gemaakt (bijvoorbeeld glaswerk, sieraden of meubilair) zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, terwijl met name merkartikelen soms flink duurder uit kunnen pakken.

Het aanbod

Praag is tegenwoordig als een Westerse stad. Alle grote internationale merken hebben hun eigen winkel in de stad, en ook de wat vriendelijker geprijsde ketens als H&M, Zara en zelfs C&A zijn hier te vinden.
Voor de topmerken kun je terecht op en om Parizska straat. Dit is de lokale versie van de PC Hooftstraat in Amsterdam.  
De straat loopt van Staromestske Namesti naar de rivier en loopt dwars door de Joodse wijk. Het is overigens sowieso een prachtige straat, vergeet niet om tussen de kleding en juwelen door ook nog naar de architectuur te kijken! Vanaf rivierzijde geeft de straat bovendien een prachtige uitkijk op Staromestske Namesti (Old Town Square).

Een andere straat waar je veel topmerken kunt vinden is Na Prikope, de straat die begint onderaan Wenceslas Square en leidt naar Namesti Republiky (het Plein van de Republiek). Op dat plein bevindt zich Praags meest luxueuze winkelcentrum Palladium en met meer dan 200 winkels ook één van de grootste.  

Op Vaclavske Namesti (Wenceslas Square) zelf vind je, ingeklemd tussen vele souvenirwinkels, worstkraampjes en andere typische toeristenzaken, een aantal mooie juweliers. Ook Marks & Spencer is hier nog te vinden (één van de weinigen buiten Engeland), alsmede enkele prachtige boekenwinkels. Beide winkels bieden een flink assortiment Engels- en Duitstalige boeken, alsook een mooi aanbod in fotoboeken, buitenlandse tijdschriften, ansichtkaarten en andere grotere en kleinere, mooie souvenirs.

Is het een keer een dag slecht weer? Ga dan bijvoorbeeld eens naar Praags outlet center Fashion Arena. Tientallen outlets naast elkaar, met kortingen oplopend tot 70%. Andere grotere winkelcentra buiten het stadscentrum zijn Smichov, met onder andere een grote bioscoop, en Chodov. Beide zijn uitstekend met de metro bereikbaar en bieden genoeg vermaak voor een dagje plezier.

Het prijsniveau

Als het om topmerken gaat ben je over het algemeen hetzelfde kwijt als in Nederland.  Verschillen treden op als je kijkt in de meer budgetvriendelijke winkels. Bijvoorbeeld als het gaat om kleding: de winkelketen Kenvelo is slechts één van de vele zaken waar je leuke, betaalbare kleding kunt kopen. Kenvelo richt zich op een wat jonger publiek en is nog het best vergelijkbaar met Hennes & Mauritz.  

Voor de volgende producten kun je bijzonder goed in Praag terecht:

Sieraden

Eigenlijk alles waar veel arbeid voor nodig is, goedkoper dan in Nederland. Bijvoorbeeld sieraden: Praag is niet voor niets de "Gouden Stad", er zijn vele goudsmeden en juweliers in Praag die je prachtige sieraden aanbieden tegen bijzonder acceptabele prijzen.

Een voorbeeld van een betrouwbare kwaliteitsjuwelier is Halada, een familiebedrijf met meerdere winkels. Leuk weetje: mevrouw Halada is Nederlandse!

Kristalwerk

De Tsjechen staan van oudsher bekend om hun kristalwerk. Er zijn dan ook nog steeds vele winkels te vinden die deze producten aanbieden. Vaak staan de etalages vol met nogal overdreven versierde, bijna kitscherige vazen en decoratiestukken, maar als je binnen verder kijkt vind je een grote verscheidenheid aan stukken en stijlen.

Probeer bijvoorbeeld Celetna Crystal op Celetna 15, vlakbij Staromestske Namesti. Het is een grote winkel met een breed assortiment. Hier kun je al voor enkele euro's een leuk souvenirtje te pakken krijgen, maar je kunt hier ook terecht voor complete kristalserviezen van de bekende (Boheemse) merken.

Houtsnijwerk

Ook houtbewerking is een nog altijd een populair ambacht in Tsjechië. Houten speelgoed, puzzels, meubilair en woonaccessoires zijn breed verkrijgbaar. De kwaliteit is hoog en prijzen zeer vriendelijk. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij Ceska Lidova Remesla op Melantrichova straat 17, ook voor handgemaakte producten van keramiek, stro, textiel en andere materialen.

Bij Beruska op Vodickova 30 (in de Lucerna Passage) vind je met name houten speelgoed, met een groot assortiment aan kleinere items die u gemakkelijk mee naar huis kunt nemen. HRAS op Jungmannova straat 8 is gespecialiseerd in puzzels en spellen.

Boeken

Voor Engels- of Duitstalige boeken kun je onder andere terecht bij de twee grote boekhandels op Vaclavske Namesti (Wenceslas Square): Palac Knih Luxor op nummer 41, en Kanzelsberger opnummer 4. Globe (Pstrossova 6, net achter het Nationaal Theater) is de oudste Engelstalige boekhandel in Praag en herbergt ook een leuke coffeeshop. Tenslotte vind je in de meeste winkelcentra een -al dan niet grote- boekhandel. 

Muziek

Praag heeft klassieke muziek door al haar aderen stromen. Er wordt hier al decennia lang klassieke muziek van zeer hoge kwaliteit opgenomen, ook al in de communistische tijd. Niet verwonderlijk gezien de hoeveelheid componisten die hier vandaan komen of hier gewerkt hebben: Dvorak, Smetana, maar ook bijvoorbeeld Mozart, die hier in het Stavovske Divadlo (Statentheater) zijn Er zijn dan ook nog steeds vele muziekwinkels te vinden die u een enorm assortiment aan klassieke opnames aanbieden, soms al vanaf slechts enkele Euro's per CD.

Een goede selectie is ondermeer te vinden bij Bontonland Megastore, Vaclavske Namesti 1. Ook op Parizska is een mooie zaak te vinden: Philharmonia heeft een prachtige verzameling oudere  en nieuwere opnames beschikbaar en het personeel is uitermate deskundig.

Bier

Een Tsjechisch product bij uitstek, zowel om hier te gebruiken als om mee naar huis te nemen, is natuurlijk bier. We behandelen dit onderwerp al uitgebreid in het onderdeel bier.

De prijzen in supermarkten of drankwinkels liggen lager dan die in Nederland. De verschillen zijn echter minder groot dan je gebaseerd op de prijzen in bars en restaurants wellicht zou verwachten. Het plezier echter zit 'm in de kwaliteit van het gebodene: Tsjechen weten als geen ander hoe bier gemaakt wordt. De stad Pilsen in Tsjechië geldt als bakermat van het blonde bier dat zoveel gedronken wordt en vrijwel elke kleine stad heeft zijn eigen brouwerij. Wist je overigens dat Heineken diverse brouwerijen in Tsjechië bezit? Onder andere de merken Krusovice en Starobrno worden tegenwoordig vanuit Nederland bestuurd.

Bier om mee naar huis te nemen koopt u het eenvoudigst bij de supermarkt. Grotere Tesco's, Kaufland of Albert Hypermarket-winkels hebben een groot aanbod in landelijke, en af en toe ook lokale bieren. Grote supermarkten vindt u onder andere in Praag 5 (Winkelcentrum Smichov), Praag 4 (Kaufland op U Plynarny) of in winkelcentrum Chodov (Albert Hypermarket).

Ook leuk om te bezoeken: de grote stadsbrouwerij Staropramen, gevestigd in Praag 5 aan de rivier. Er worden rondleidingen gegeven en in de brouwerijwinkel kun je uiteraard alle producten aanschaffen die in de brouwerij gemaakt worden. De Staropramen brouwerij bevindt zich op Pivovarska straat (de Brouwerijstraat) in Smichov.

Sterke drank

Likeuren en gedestilleerd is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Een literfles merk-vodka (bijvoorbeeld Absolut of Finlandia) kun je hier al vinden voor rond de 10 Euro, en een fles b-merk is al voor minder dan de helft verkrijgbaar.

Diverse kleinere vodkamerken uit bijvoorbeeld Polen, de Oekraine of Rusland zijn ook uitstekend verkrijgbaar tegen goede prijzen, en vodka's als Nemiroff (Oekraine) of Zubrowka (met de grasspriet, uit Polen) zijn  bijzondere drankjes en werkelijk de moeite van het proeven waard.

Leuk is ook om wat lokale dranken te proberen of mee te nemen. Een bekende Tsjechische drank is Becherovka, de kruidenlikeur uit Karlsbad. Nog het beste vergelijkbaar met Jagermeister, maar zachter van smaak.

Uit het Moravische deel van Tsjechië komt Slivovice (Slivovitsj), een pruimenbrandewijn met een hoog alcoholpercentage (vele families in Moravië maken nog altijd hun eigen versie van dit drankje!). Dit is ook in Praag breed verkrijgbaar, onder andere onder de merknaam Jelinek.

Absinth is eigenlijk geen Tsjechisch drankje maar wordt er wel veel geproduceerd. In Nederland was het drankje verboden van 1909 tot 2005; in Tsjechië niet. Het is breed verkrijgbaar bij zowel souvenirwinkels als supermarkten en drankenspeciaalzaken.

Let op als je drank mee wilt nemen naar Nederland: er zijn wettelijke beperkingen aan  hoeveel je mee mag nemen. Vanuit een ander EU-land mag je maximaal 110 liter bier en 10 liter sterke drank meenemen.

Sigaretten en tabak

Roken is in Tsjechië aanzienlijk goedkoper dan in Nederland: een pakje Marlboro bijvoorbeeld kost hier 99 CZK, ofwel 3,75EUR. Let op: de Nederlandse wet beperkt de maximale hoeveelheid sigaretten die je uit een ander EU-land mee mag nemen.

Uitverkoop

Natuurlijk kent ook Tsjechië de uitverkoop. Het Tsjechische woord is "SLEVA" en je vindt dit op grote stickers op de ramen van winkels die uitverkoop hebben.  Maanden bij uitstek zijn januari / februari en juli, hoewel de seizoenen (zoals overal) steeds meer door elkaar lopen. 

Markten

Een populaire markt bevindt zic in het hart van het centrum, aan de onderkant van Vaclavske Namesti (Wenceslas Plein), de straat naast de New Yorker in en dan de tweede links. Havelske Trziste is de naam en u vindt hier souvenirs, maar ook veel verse groenten en fruit. Havelske Trziste is 7 dagen per week geopend.

De grootste markt van de stad ligt een stuk verderop, achterin Praag 4 in de wijk Libus. Bekend onder de naam Sapa is dit gigantische complex de thuishaven voor maar liefst 3000 handelaren, die je werkelijk alles wat in een kraam past, aanbieden, vaak tegen ongelofelijk lage prijzen. Het leeuwendeel van de handelaren zijn van Vietnamese afkomst, wat de bijnaam "Little Hanoi" van deze markt verklaart. Als u in Praag bent en zich afvraagt waar alle kleine avondwinkeltjes in de stad hun spullen kopen: dit is het antwoord.
Veel zaken zijn alleen per grotere hoeveelheid te koop (bijvoorbeeld 12 paar sokken, of speelgoed in grootverpakking). De prijzen zijn echter zo laag dat het echt de moeite waard is hier een dagje naartoe te gaan. Je breidt je weekendje zo eigenlijk een beetje uit met een dagje Vietnam!
OntdekPraag.nl neemt je graag mee naar deze markt en leidt je rond tussen de duizenden kramen in tientallen loodsen. Neem een kijkje bij onze leuke uitjes in Praag!

Let op: een aantal producten zijn in Praag vrij of gemakkelijker verkrijgbaar maar in Nederland absoluut verboden. Bepaalde messen, werpsterren, namaakrevolvers, luchtbuksen enzovoorts zijn hier gewoon te koop maar mag je absoluut niet mee Nederland innemen.

Sinds enkele jaren zijn boerenmarkten zeer populair in Praag. Zowel voedsel als lokaal gemaakte dranken maar ook een ruim assortiment aan kleding, porselein en vele andere handgemaakte artikelen zijn hier te vinden. Etenswaren hier zijn over het algemeen van veel betere kwaliteit dan in de supermarkt en de prijs ligt gelijk of zelfs lager.
De boerenmarkten zijn het gehele jaar geopend, met uitzondering van de maand Januari en als het extreem slecht weer is.
Wij raden met name de volgende lokaties aan:

Naplavka - aan de rivieroever ter hoogte van Palackeho Namesti, elke zaterdag van 8-14 uur.
De lokatie hier is de beste: direct aan de rivier met prachtig uitzicht over het kasteel. De Naplavka markt biedt groente en fruit, vlees en vis, en een gevarieerd aanbod van dranken en handgemaakte curiosa.

Jiriho z Podebrad - op het plein naast de metro-ingang. Elke woensdag - donderdag - vrijdag van 8 tot 6 en op zaterdag van 8-14.
Gemoedelijke markt met een vriendelijke, lokale sfeer. Vooral geschikt voor dagelijkse groenten en fruitaankopen maar biedt ook een aantal goede eetgelegenheden. Probeer Podolka, een vriendelijke man met altijd een goed menu.

Namesti Republiky - op het plein naast de metro-ingang. Geopend ma-vr 9-18.
Veel eten en drinken dat direct genuttigd kan worden maar ook goede kwaliteit groenten en fruit.