Praag Palffy restaurant

PRAAG RESTAURANTS

Genieten in Praag, dat moet lukken! Niet alleen van de mooie stad zelf maar ook van de restaurants en prachtige panden. Kijk in onze appartementensectie voor actuele aanbiedingen in de Praagse binnenstad zodat je beleving nét even wat specialer wordt. En bekijk onze wandeltours en fietstours in de Gouden Stad! 

Genieten in Praag doe je ook in de vele restaurants die de stad rijk is. De kwaliteit van deze restaurants wordt steeds beter, alhoewel je natuurlijk altijd moet oppassen voor de vele 'tourist traps' in het centrum van Praag. 

Culinair Praag

De laatste jaren maakt Praag op culinair gebied een enorme ontwikkeling door: er zijn tegenwoordig maar liefst 3 Michelin-ster restaurants in de stad, het fenomeen Gastrobar kennen we hier ook, en eenvoudiger, betaalbare restaurants zijn in snel tempo beter geworden. Er zijn in de zomer verspreid door de stad vrijwel wekelijks food festivals te vinden en ook maaltijdbezorging is tegenwoordig uitstekend geregeld. Zelfs voor vegetariërs en veganisten is er tegenwoordig een ruime keuze in zowel restaurants als winkels.

Alle restaurants, bars en clubs in Praag zijn sinds 2017 geheel rookvrij. Er zijn normaal gesproken asbakken  beschikbaar ergens buiten het restaurant.

Tsjechisch eten: De basis

Traditioneel Tsjechisch eten valt over het algemeen vrij zwaar. De porties zijn fors en er worden stevige ingrediënten gebruikt. Hoofdbestanddelen van een typisch Tsjechisch maal zijn knoedels (van brood of aardappels), veel vlees en wat kool. De Tsjechische keuken is niet pittig; wel wordt met regelmaat knoflook gebruikt en kan het voor onze smaak soms wat zout zijn. Tsjechen eten zowel 's middags als 's avonds warm. Hoewel de lunch overwegend als hoofdmaaltijd wordt beschouwd zien wij niet erg veel verschil tussen de twee.

Tsjechische worsten

De Tsjechen zijn erg goed in gerookt vlees en ook worstenmaken kunnen ze als de beste; beide zeker de moeite van het proberen waard. Zie je ergens "domaci" voor staan? Dat betekent "huisgemaakt". Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat deze gerechten extra lekker zijn; de kok is er niet voor niets trots op!  

De meeste restaurants bieden overigens langzamerhand een breder menu waarop ook lichtere gerechten worden aangeboden, en zelfs vegetariers kunnen steeds beter uit de voeten.
Een paar Tsjechische lekkernijen zou je jezelf echter niet moeten ontzeggen tijden je bezoek aan Praag: Bezoek een Tsjechische lokale bierbar (Pivnice), bestel een lokaal gebrouwen biertje en een lekkere barhap.

Aanraders zijn Lod’ Pivovar, een brouwerij op een schip in de rivier. Lod’ Pivovar ligt afgemeerd net naast de derde brug stroomafwaarts (hij heet Stefanikuv Most), gerekend vanaf de Karelsbrug.Novomestsky Pivovar op Vodickova straat.
Op beide plaatsen brouwt men zelf een uitstekend bier, en er worden goed bereide traditionele Tsjechische gerechten geserveerd.

Je kunt ook een echte lokale ervaring hebben - stap een tram in en rij 3-4 haltes het centrum uit. Overal verspreid door de stad zijn pivnices of Hospoda's te vinden: kleine lokale cafétjes waar je vaak voor weinig wat te eten en te drinken krijgt. Met uitzondering van de achterkant van de wijk Zizkov is dit absoluut veilig en een leuke ervaring. Houd wel rekening met een slechte beheersing van de Engelse taal dus een hoop handen-en-voeten-werk! 

Handige Tsjechische taalweetjes

De volgende beschrijvingen zijn goed om mee te nemen / bij je te hebben als je de stad ingaat voor wat te eten of te drinken. Zeker in het centrum spreekt vrijwel iedereen Duits of Engels maar het kan nooit kwaad iets te verstaan van wat mensen zeggen. Probeer ook vooral eens in het Tsjechisch te bestellen; mensen waarderen de moeite zeer!

Over het algemeen zul je worden ontvangen door één van de obers die u naar een tafel leidt. Als er geen ober beschikbaar is dan kun je rustig een leeg tafeltje bezetten, zolang er geen " reserve"-bordje op staat natuurlijk. De meeste restaurants hebben 4- en 6-persoonstafels.

In wat eenvoudiger restaurants is het niet ongebruikelijk om bij mensen aan te schuiven. Je vraagt "je to volno?" terwijl u naar de stoelen wijst. Nee schudden of Ja knikken is de meest waarschijnlijke reactie: veel Tsjechen zijn wat verlegen met het gebruik van vreemde talen (hoewel ze over het algemeen best wat Engels of Duits spreken en verstaan!) Schrik niet als mensen "no" terugzeggen terwijl ze heftig knikken: dit is de afkorting voor "ano" hetgeen Ja betekent!

Drankjes bestellen

De ober komt vervolgens naar je toe en geeft u een menu (meestal ook in het Engels en Duits beschikbaar). Tegelijkertijd vraagt hij iets wat klinkt als "Co se date k piti?" ofwel, "Wat wilt u drinken?". Waarschijnlijk versta je alleen het laatste woord, focus daar dus op.

Je kunt uiteraard eenvoudigweg wijzen naar items op de menukaart, maar je kunt er ook voor kiezen om te schitteren met uw kennis van het Tsjechisch: "Pivo, prosim" ("Bier, alstublieft"). Mogelijk vraagt de ober u "male nebo velke?" ("een kleine of een grote?")

Klein betekent normaal gesproken 0,3 liter, groot 0,5. Dit laatste is overigens de standaard, als je dus niks zegt of als er niks gevraagd wordt, krijgt je een grote van 0.5l.

Andere dranken:

  • Vino Bile - witte wijn
  • Cervene Vino - rode wijn [klinkt als 'Tsjervene vino']
  • Neperliva voda - spa blauw
  • Perliva voda - spa rood
  • Cola - cola

Eten kiezen en bestellen

Het menu is vrijwel altijd onderverdeeld als volgt:

  • Predkrmy - Voorgerechten (zowel warm en koud)
  • Polevky - Soepen
  • Hlavni Chod - Hoofdgerechten
  • Drubez - Pluimvee
  • Kuře - kip [ Klinkt als 'Koerzzje']
  • Maso - Vlees
  • Veprove - Varkensvlees
  • Hovezi - Rundvlees
  • Specialiteit - Specialiteiten van het huis
  • Hotova Jidla - Handig als u haast hebt: dit zijn gerechten die het restaurant veel verkoopt en dus feitelijk heeft klaarstaan. Altijd binnen een aantal minuten op tafel.
  • Minutkova Jidla - A la carte gerechten. Kunnen wat meer bereidingstijd vergen
  • Ryby - Vis
  • Salaty - Salades
  • Priholy - Bijgerechten die meestal niet bij uw hoofdgerecht inbegrepen zijn. Bijvoorbeeld: aardappelen, friet, groente enz.
  • Bezmasa Jidla - Zonder vlees, dus voor vegetariërs (altijd even dubbelchecken bij bestelling of het echt vegetarisch is, we hebben hier wat merkwaardige ervaringen mee gehad!
  • Moucniky - Desserts
  • Detský menu - Kindermenu
  • Denni Menu - Een "compleet" en voordelig menu, meestal twee tot drie gerechten. Vaak alleen tijdens de lunch beschikbaar.

Onze tips: Restaurants, cafe's en bar's

Op de onderstaande kaart staan restaurants, cafe's en bar's die wij kunnen aanbevelen in Praag. We krijgen er géén commissie op om deze restaurants, cafe's en bar's te noemen maar we vinden dat deze zeker de moeite waard zijn om in Praag te bezoeken.

Dobrou Chut'! (klinkt als 'Dobro Goet' oftewel 'Eet smakelijk!')

Pálffy Palác
50.090631, 14.405708

Restaurant Pálffy Palác
14 Valdstejnska street – Mala Strana – www.palffy.cz

Bottega di Finestra
50.087539, 14.415929

Restaurant Bottega di Finestra
Platnerska 11 – www.labottega.cz 

Bottega Bistroteka
50.091026, 14.427157

Restaurant Bottega Bistroteka
Dlouha 39 - Old Town – www.labottega.cz

Nase Maso
50.090996, 14.426970

Restaurant Nase Maso
Dlouha 39 – Old Town – www.ambi.cz

50.088588, 14.421321

Restaurant Mincovna
Staromestske Namesti - (Old Town Square) 7 – www.restaurace-mincovna.cz

50.093693, 14.425631

Restaurant Lod’ Pivovar
Stefanikuv Most - Old Town – www.pivolod.cz

Bad Jeff’s BBQ
50.073418, 14.437671

Restaurant Bad Jeff’s BBQ
Americka 32

Red Pif
50.083868, 14.415403

Restaurant Red Pif
Betlemska 9 – Old Town – www.redpif.cz

NOI
50.083022, 14.404304

Restaurant NOI
19 Ujezd street – Mala Strana - www.noirestaurant.cz

U Emy Destinnove
50.074162, 14.424875

Restaurant U Emy Destinnove
Katerinska 8 - Vinohrady - www.uemydestinnove.cz 

Café Ebel
50.085627, 14.417996

Café Ebel
Retezova 9 - www.ebelcoffee.cz

Café-Café
50.084484, 14.421830

Café-Café
Rytirska 10 - www.cafe-cafe.cz

Louvre
50.081987, 14.418590

Cafe Louvre
Narodni 22 - www.cafelouvre.cz

Savoy
50.081005, 14.407231

Cafe Savoy
Vitezna 5 - www.cafesavoy.ambi.cz/en/#index

Beer Museum
50.085031, 14.413984

Bar: Beer Museum
Smetanovo Nabrezi 22 – www.praguebeermuseum.com 

Hemingways
50.084022, 14.414249

Bar Hemingways
Karoliny Svetle 26 – www.hemingwaybar.cz 

Cloud 9
50.093467, 14.439523

Bar Cloud 9
Pobrezni 1 - www.cloud9.cz

Vinograf
50.085515, 14.431682

Bar Vinograf
Senovazne Namesti 23 - www.vinograf.cz 

Voorgerechten

Polevky - Soepen:

  • Hovezi, polevku of bujon - heldere bouillonsoep, vaak met noedels, vlees en/of groente
  • Goulasovy - Goulashsoep. Dik, kruidig en hartig
  • Bramborovy - aardappelsoep.Bevat bijvoorbeeld lente-uitjes, spekjes en prei.
  • Borsc - rode bietensoep naar Russisch voorbeeld. Vaak geserveerd met worst en zure room
  • Cesnecka - knoflooksoep

Andere veel voorkomende voorgerechten:

  • Sunkova rolka se slehanou a krenem: plakken ham opgerold rond een hartige crème van slagroom met mierikswortel
  • Tlacenka s otcem a cibuli: Jam met azijn en uien
  • Smazene Zampioni: gebakken champignons
  • Topinky (se syrem): Geroosterde knoflook brood (met kaas)
  • Tresci Jatra: Levertraan
  • Dábelske toast: "Devil's Toast". Geroosterd brood met een verscheidenheid van gebakken gehakt, tomaten, uien, paprika en kruiden.
  • Tsjechische goulash

Hoofdgerechten

  • Hovezi Gulas: Goulash van rundvlees. Geserveerd met een romige saus en meestal met dumplings van brood of aardappelen.
  • Veprove Gulas: als hierboven, maar met varkensvlees.
  • Svickova na smetane: Schijfjes gestoofd rundvlees in een witte roomsaus - meestal geserveerd met cranberrysaus en dumplings.
  • Knedlo-vepro-Zelo: varkensvlees (zonder spekvet). meestal geserveerd met een sausje, dumplings en kool. Een echte klassieker!
  • Pecené veprové koleno: gebraden varkensknie. Wordt geserveerd met brood, mierikswortel, mosterd en soms komkommer. Snijd het vet eraf; hieronder zit het sappigste en lekkerste vlees dat het dier te bieden heeft. Mijn favoriete eten uit de Tsjechische keuken
  • Smazeny kureci rizek: Gefrituurde gepaneerde kipfilet. Zoals schnitzel. vaak geserveerd met een koude aardappelsalade ("bramborovy salat") of gekookte aardappel (" brambor ")
  • Smazeny veprove rizek: Zoals hierboven, maar met varkensvlees.
  • Kureci prsa: Kipfilet. Kan in beginsel worden geserveerd met veel verschillende bijgerechten; goed passend zijn "bramboracky", een soort rosti-achtige aardappelpannekoekjes.
  • Biftek: Biefstuk in verschillende varianten. Wordt medium-well gebakken (over het al gemeen bakken Tsjechen net een paar minuten langer dan Nederlanders zouden doen; hou hier rekening mee bij bestellen) Meestal geserveerd met friet ("hranolky") en soms met een gebakken ei ("Vejce")
  • Pfeffersteak: Pepersteak - zoals hierboven, maar vaak met een pepersaus
  • Pecena kachna: geroosterde eend. Traditioneel geserveerd met saus, dumplings en kool.
  • Smazeny hermelin: gefrituurde en gepaneerde kaas. Dit is één van de standaard vegetarische gerechten op het Tsjechische menu. "Hermelijn" is een Tsjechische kaas die vergelijkbaar is met camembert.
  • Kralik: Konijn, meestal gebakken en geserveerd met kool.

Salaty (Salades)

Hoewel het niet in de traditie zit wordt het steeds gewoner om grote, rijk gevulde salades te serveren als hoofdgerecht voor lunch of diner. Ook worden regelmatig salades aangeboden al s voorgerecht, of als extra bij je hoofdgerecht.

  • Michany: Gemengde salade van komkommer, tomaat en paprika. Mogelijk. met een beetje rauwe ui
  • Sopsky: Zoals hierboven, maar gemengd met een saus van yoghurt en mayonaise
  • Rajcata: tomatensalade
  • Okurky: Salade van rauwe komkommer.

Dessert

De keus is vaak niet erg groot. Sommige typische klassiekers:

  • Zmrzlinovy pohar: een dessertglas (vaak gekookt) fruit en ijs
  • Palacinky: Pannekoekjes, bijvoorbeeld met ijs en vruchten
  • Kolac: Cake, in diverse varianten
  • Jablecny zavin: apfelstrudel. Vaak een lekkere zelfgemaakte opti!

Eten in de bar

In bars zonder restaurant wordt vaak een bescheiden menu aan barhappen geserveerd. Stuk voor stuk prima gezelschap voor het gele vocht met de witte schuimlaag waar Tsjechië zo bekend om is!

De gerechten zijn meestal te vinden op een schoolbord aan de wand. De meest voorkomende zijn:

  • Klobasa - grote gebakken worst. Vaak gemaakt van vrij grof vlees, erg smaakvol maar ook behoorlijk vet. Wordt geserveerd met lokaal brood en mosterd.
  • Parek - worst vergelijkbaar met en forse knakworst. Doorgaans per twee geserveerd met brood en mosterd.
  • Tlacinky - een soort augurk
  • Sekana - gehaktbrood. Vaak vrij forse porties, bijna goed als maaltijd
  • Topinky - geroosterd knoflookbrood. Soms wordt de knoflook in teentjes er apart bijgegeven; dan is het de bedoeling dat je de knoflook zelf naar smaak over het brood heenhaalt. Simpel maar erg lekker!
  • Utopenec - worst en ui in 't zuur, geserveerd met brood. Verbazingwekkend lekker!
  • Naklady Hermelin - lokale versie van camembert gemarineerd in zuur en geserveerd met brood.

Extra's op de factuur

In Tsjechië is het in tegenstelling tot in Nederland gebruikelijk om een aantal zaken apart op de rekening te vermelden. Bijvoorbeeld extra bestelde sauzen als mayonaise, vrijwel alle bijgerechten, en soms ook het brood dat op tafel wordt gezet zijn zaken die je op uw rekening terug kunt verwachten. Prijzen worden in het menu en op de rekening altijd weergegeven inclusief DPH (dit is BTW). 

Het is tegenwoordig normaal om een fooi te geven: serverend personeel krijgt een soort basisinkomen maar dat is bij lange na niet genoeg om van te leven.

Als richtlijn kunt u dit gebruiken: 10% is een normale fooi, voor normale service. Is de service fantastisch of doen ze iets extra voor u, maak er dan 15-20% van. Is de service slecht, dan geeft u 5% of zelfs helemaal niks: het is tenslotte niet verplicht.

Helaas zijn er nog steeds enkele restaurants die flauwe trucs uithalen. Zo zijn wij enkele malen "tourist tax" tegengekomen (deze bestaat niet) of zetten restaurants zelf alvast een fooi op de rekening. Je kunt in deze gevallen gerust alleen het exacte bedrag betalen en weglopen: de tourist tax truc is simpelweg illegaal en het is bijzonder ongepast om de hoogte van de fooi niet aan de gast over te laten. Mocht je onverhoopt tegen een dergelijke situatie aanlopen laat het ons dan weten.

Dobrou Chut'! (Eet smakelijk!)