Genieten in Praag, dat moet lukken! Niet alleen van de mooie stad zelf maar ook van de restaurants en prachtige panden. Kijk in onze appartementensectie voor actuele aanbiedingen in de Praagse binnenstad zodat je beleving nét even wat specialer wordt. En bekijk onze wandeltours en fietstours in de Gouden Stad!
Genieten in Praag doe je ook in de vele restaurants die de stad rijk is. De kwaliteit van deze restaurants wordt steeds beter, alhoewel je natuurlijk altijd moet oppassen voor de vele 'tourist traps' in het centrum van Praag.
De laatste jaren maakt Praag op culinair gebied een enorme ontwikkeling door: er zijn tegenwoordig maar liefst 3 Michelin-ster restaurants in de stad, het fenomeen Gastrobar kennen we hier ook, en eenvoudiger, betaalbare restaurants zijn in snel tempo beter geworden. Er zijn in de zomer verspreid door de stad vrijwel wekelijks food festivals te vinden en ook maaltijdbezorging is tegenwoordig uitstekend geregeld. Zelfs voor vegetariërs en veganisten is er tegenwoordig een ruime keuze in zowel restaurants als winkels.
Alle restaurants, bars en clubs in Praag zijn sinds 2017 geheel rookvrij. Er zijn normaal gesproken asbakken beschikbaar ergens buiten het restaurant.
Traditioneel Tsjechisch eten valt over het algemeen vrij zwaar. De porties zijn fors en er worden stevige ingrediënten gebruikt. Hoofdbestanddelen van een typisch Tsjechisch maal zijn knoedels (van brood of aardappels), veel vlees en wat kool. De Tsjechische keuken is niet pittig; wel wordt met regelmaat knoflook gebruikt en kan het voor onze smaak soms wat zout zijn. Tsjechen eten zowel 's middags als 's avonds warm. Hoewel de lunch overwegend als hoofdmaaltijd wordt beschouwd zien wij niet erg veel verschil tussen de twee.
De Tsjechen zijn erg goed in gerookt vlees en ook worstenmaken kunnen ze als de beste; beide zeker de moeite van het proberen waard. Zie je ergens "domaci" voor staan? Dat betekent "huisgemaakt". Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat deze gerechten extra lekker zijn; de kok is er niet voor niets trots op!
De meeste restaurants bieden overigens langzamerhand een breder menu waarop ook lichtere gerechten worden aangeboden, en zelfs vegetariers kunnen steeds beter uit de voeten.
Een paar Tsjechische lekkernijen zou je jezelf echter niet moeten ontzeggen tijden je bezoek aan Praag: Bezoek een Tsjechische lokale bierbar (Pivnice), bestel een lokaal gebrouwen biertje en een lekkere barhap.
Aanraders zijn Lod’ Pivovar, een brouwerij op een schip in de rivier. Lod’ Pivovar ligt afgemeerd net naast de derde brug stroomafwaarts (hij heet Stefanikuv Most), gerekend vanaf de Karelsbrug.Novomestsky Pivovar op Vodickova straat.
Op beide plaatsen brouwt men zelf een uitstekend bier, en er worden goed bereide traditionele Tsjechische gerechten geserveerd.
Je kunt ook een echte lokale ervaring hebben - stap een tram in en rij 3-4 haltes het centrum uit. Overal verspreid door de stad zijn pivnices of Hospoda's te vinden: kleine lokale cafétjes waar je vaak voor weinig wat te eten en te drinken krijgt. Met uitzondering van de achterkant van de wijk Zizkov is dit absoluut veilig en een leuke ervaring. Houd wel rekening met een slechte beheersing van de Engelse taal dus een hoop handen-en-voeten-werk!
De volgende beschrijvingen zijn goed om mee te nemen / bij je te hebben als je de stad ingaat voor wat te eten of te drinken. Zeker in het centrum spreekt vrijwel iedereen Duits of Engels maar het kan nooit kwaad iets te verstaan van wat mensen zeggen. Probeer ook vooral eens in het Tsjechisch te bestellen; mensen waarderen de moeite zeer!
Over het algemeen zul je worden ontvangen door één van de obers die u naar een tafel leidt. Als er geen ober beschikbaar is dan kun je rustig een leeg tafeltje bezetten, zolang er geen " reserve"-bordje op staat natuurlijk. De meeste restaurants hebben 4- en 6-persoonstafels.
In wat eenvoudiger restaurants is het niet ongebruikelijk om bij mensen aan te schuiven. Je vraagt "je to volno?" terwijl u naar de stoelen wijst. Nee schudden of Ja knikken is de meest waarschijnlijke reactie: veel Tsjechen zijn wat verlegen met het gebruik van vreemde talen (hoewel ze over het algemeen best wat Engels of Duits spreken en verstaan!) Schrik niet als mensen "no" terugzeggen terwijl ze heftig knikken: dit is de afkorting voor "ano" hetgeen Ja betekent!
De ober komt vervolgens naar je toe en geeft u een menu (meestal ook in het Engels en Duits beschikbaar). Tegelijkertijd vraagt hij iets wat klinkt als "Co se date k piti?" ofwel, "Wat wilt u drinken?". Waarschijnlijk versta je alleen het laatste woord, focus daar dus op.
Je kunt uiteraard eenvoudigweg wijzen naar items op de menukaart, maar je kunt er ook voor kiezen om te schitteren met uw kennis van het Tsjechisch: "Pivo, prosim" ("Bier, alstublieft"). Mogelijk vraagt de ober u "male nebo velke?" ("een kleine of een grote?")
Klein betekent normaal gesproken 0,3 liter, groot 0,5. Dit laatste is overigens de standaard, als je dus niks zegt of als er niks gevraagd wordt, krijgt je een grote van 0.5l.
Andere dranken:
Het menu is vrijwel altijd onderverdeeld als volgt:
Op de onderstaande kaart staan restaurants, cafe's en bar's die wij kunnen aanbevelen in Praag. We krijgen er géén commissie op om deze restaurants, cafe's en bar's te noemen maar we vinden dat deze zeker de moeite waard zijn om in Praag te bezoeken.
Dobrou Chut'! (klinkt als 'Dobro Goet' oftewel 'Eet smakelijk!')
Restaurant Pálffy Palác
14 Valdstejnska street – Mala Strana – www.palffy.cz
Restaurant Bottega di Finestra
Platnerska 11 – www.labottega.cz
Restaurant Bottega Bistroteka
Dlouha 39 - Old Town – www.labottega.cz
Restaurant Mincovna
Staromestske Namesti - (Old Town Square) 7 – www.restaurace-mincovna.cz
Restaurant Lod’ Pivovar
Stefanikuv Most - Old Town – www.pivolod.cz
Restaurant Bad Jeff’s BBQ
Americka 32
Restaurant U Emy Destinnove
Katerinska 8 - Vinohrady - www.uemydestinnove.cz
Polevky - Soepen:
Andere veel voorkomende voorgerechten:
Hoewel het niet in de traditie zit wordt het steeds gewoner om grote, rijk gevulde salades te serveren als hoofdgerecht voor lunch of diner. Ook worden regelmatig salades aangeboden al s voorgerecht, of als extra bij je hoofdgerecht.
De keus is vaak niet erg groot. Sommige typische klassiekers:
In bars zonder restaurant wordt vaak een bescheiden menu aan barhappen geserveerd. Stuk voor stuk prima gezelschap voor het gele vocht met de witte schuimlaag waar Tsjechië zo bekend om is!
De gerechten zijn meestal te vinden op een schoolbord aan de wand. De meest voorkomende zijn:
In Tsjechië is het in tegenstelling tot in Nederland gebruikelijk om een aantal zaken apart op de rekening te vermelden. Bijvoorbeeld extra bestelde sauzen als mayonaise, vrijwel alle bijgerechten, en soms ook het brood dat op tafel wordt gezet zijn zaken die je op uw rekening terug kunt verwachten. Prijzen worden in het menu en op de rekening altijd weergegeven inclusief DPH (dit is BTW).
Het is tegenwoordig normaal om een fooi te geven: serverend personeel krijgt een soort basisinkomen maar dat is bij lange na niet genoeg om van te leven.
Als richtlijn kunt u dit gebruiken: 10% is een normale fooi, voor normale service. Is de service fantastisch of doen ze iets extra voor u, maak er dan 15-20% van. Is de service slecht, dan geeft u 5% of zelfs helemaal niks: het is tenslotte niet verplicht.
Helaas zijn er nog steeds enkele restaurants die flauwe trucs uithalen. Zo zijn wij enkele malen "tourist tax" tegengekomen (deze bestaat niet) of zetten restaurants zelf alvast een fooi op de rekening. Je kunt in deze gevallen gerust alleen het exacte bedrag betalen en weglopen: de tourist tax truc is simpelweg illegaal en het is bijzonder ongepast om de hoogte van de fooi niet aan de gast over te laten. Mocht je onverhoopt tegen een dergelijke situatie aanlopen laat het ons dan weten.
Dobrou Chut'! (Eet smakelijk!)