Evenementen in Praag 1902x750px

PRAAG BEZIENSWAARDIGHEDEN

Top 5 hotspots die je in Praag moet zien

Elke Praag-bezoeker kan niet zonder een bezoek aan de meest bekende attracties van de stad: het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en de Praagse Burcht. Als je reisgezelschap een beetje goed ter been is dan kun je deze hele tocht prima te voet doen: zo zie je ook meteen wat van de prachtige straatjes en steegjes die de stad haar bijzondere karakter geven.
Te voet en rustig aan, met hier en daar een tussenstop, doe je 4-6 uur over het bekijken van deze bezienswaardigheden: een prima manier om je eerste dag in de stad te besteden. Ook kun je natuurlijk een fiets huren en er op z'n Nederlands op uit trekken!
Als je met kinderen bent, of het liever wat rustiger aan doet, kun je ervoor kiezen om het Oude Stadsplein en de Karelsbrug met elkaar te combineren. Daarna loopt je de straat Mostecka uit en neemt je op het plein tram 22. Deze stopt direct achter de Burcht en bespaart jezo de wandeling naar boven.

Praag bezienswaardigheden: Bekijk deze wandelroute op Google Maps!

Old Town Square - Staroměstské náměstí
50.087064, 14.420167
/assets/Uploads/_resampled/ScaleWidthWyI1MCJd/favicon-32x32.png

Old Town Square - Staroměstské náměstí

 

Bekijk het Oude Stadsplein
Charles Bridge - Karlův most
50.086469, 14.411395
/assets/Uploads/_resampled/ScaleWidthWyI1MCJd/favicon-32x32.png

Charles Bridge - Karlův most

Prague Castle - Pražský hrad
50.090285, 14.399558

Prague Castle - Pražský hrad

Astronomic Clock - Pražský orloj
50.087018, 14.420707

Astronomic Clock - Pražský orloj

Municipal House - Obecní dům
50.087721, 14.427748

Municipal House - Obecní dům

Karelsbrug - Karlův most

De Karelsbrug, ofwel Karlův most, is één van de meest gezichtbepalende objecten in Praag.

De bouw van de brug begon in 1357 in opdracht van Koning Karel IV, en werd ongeveer 50 jaar later afgerond in de vroege 15e eeuw. De brug was de eerste vaste verbinding tussen de beide rivieroevers, en zorgde er zo voor dat Praag een belangrijk onderdeel van de handelsroute tussen Oost en West werd.

De brug kent een roerig verleden: zowel natuurgeweld als veldslagen hebben haar diverse malen grote schade toegebracht. Zo was de dertigjarige oorlog in de 17e eeuw een oorzaak van ernstige beschadigingen aan met name de toren aan de zijde van de Oude Stad, en hebben meerdere grote overstromingen gezorgd voor vernielde pilaren, trappen en andere onderdelen. De brug is recent weer onderhanden genomen en nu in goede staat.

De brug is zo'n 620 meter lang en 10 meter breed, en wordt beveiligd door twee torens aan de zijde van het kasteel, en eentje aan de kant van Stare Mesto (de Oude Stad). De toren aan de Oude Stad-zijde wordt wereldwijd gezien als één van de meest bijzondere gebouwen in Gotische stijl die nog bestaan. De brug is versierd met 30 standbeelden, oorspronkelijk van rond het jaar 1700 maar nu grotendeels vervangen door replica's. Enkele belangrijke beelden mag u niet missen: zo is het beeld Kruis en Kruisiging een veelbevochten beeld, dat in de loop van de eeuwen diverse malen is vernietigd en weer opgebouwd. Het heeft grote historische waarde voor zowel christenen als het Joodse volk. Ook bekend is het beeld van Johannes van Nepomuk: het aanraken van dit beeld brengt je geluk, en verzekert een volgend bezoek aan de prachtige stad Praag!

Praag bezienswaardigheden - Karelsbrug

De Karelsbrug is gedurende de dag ontzettend druk: toeristen en culturele kraampjes bevolken elke centimeter van de brug. Wil je deze bijzondere plek eens op een andere manier beleven? Zet dan uw wekker vroeg, en zorg dat je rond 6 uur 's morgens op de brug bent. De opkomende zon en de totale stilte op de brug en in de stad zorgen ervoor dat je je eeuwen terug waant!

Praag Feb2019 Karelsbrug
Praag Bezienswaardigheden Karelsbrug2
Praag Bezienswaardigheden Karelsbrug3
Praag Bezienswaardigheden Karelsbrug4

Astronomische klok - Pražský orloj

Midden op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí), ingebouwd in het oude Stadhuis, bevindt zich de wereldberoemde Astronomische klok genaamd Orloj. De klok werd in gebruik genomen in 1410 en is derhalve één van de oudste nog functionerende astronomische klokken ter wereld.
De klok bestaat uit drie delen: aan de bovenzijde bevinden zich, verborgen achter twee luiken, de apostelen. Zij komen elk uur op het hele uur naar buiten.
In het midden zie je het uit 1410 stammende uurwerk, waarover de legende gaat dat na het voltooien van de klok, de ogen van de klokkenmaker werden uitgestoken, zodat hij niet nog ergens anders zo'n mooie klok kon bouwen.

​​​​​​​Praag bezienswaardigheden - Astronomische klok

Onderaan tenslotte vind je de maanden en seizoenen, alsmede voor elke dag van het jaar de heilige van die dag.De klok is ontzettend populair. Bereid je voor op een gigantische mensenmassa, elk heel uur als de klok slaat en de apostelen naar buiten komen. Het is echter een beeld zo onlosmakelijk aan Praag verbonden dat je het wel gezien moet hebben!

Praag Bezienswaardigheden Astronomische Klok1
Praag Astronomische klok bezienswaardigheden
Praag Astronomische klok bezienswaardigheden

Praagse burcht - Pražský hrad

Achtergrond Praagse Burcht

De wereldberoemde Praagse Burcht, ook wel Praags Kasteel genoemd, bestaat uit een grote verzameling gebouwen uit verschillende tijden en met een fascinerende diversiteit aan bouwstijlen.

De Praagse Burcht is de grootste ter wereld en omvat in totaal zo'n 70,000 vierkante meter grondoppervlak. Het complex staat op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.

Het eerste (en nog steeds staande) gebouw in de Burcht is Kerk van de Maagd Maria, dat stamt uit het jaar 870. Het vormt min of meer het middelpunt van de Burcht, en is nog steeds (op bepaalde tijden) toegankelijk.

Vanaf de 10e eeuw zijn er met grote regelmaat gebouwen toegevoegd, verwijderd, of aangepast: met name onder Karel IV werd onder andere begonnen met de bouw van de Sint Vitus-kathedraal, die pas 6 eeuwen later in 1929 werd voltooid!

Ook onder Maria-Theresia werd bijzonder veel aan de burcht verbouwd. Hoewel zij uit Oostenrijk afkomstig was, was Praag haar favoriete plek. Onder andere het grootste deel van de huidige voorkant van de Burcht, 500 meter lang, is gedurende haar heerschappij gebouwd. De Praagse burcht omvat ondermeer 4 kerken (de belangrijkste is de Vitus-kathedraal, waar o.a. vele Tsjechische monarchen liggen begraven), 4 paleizen, enkele grote hallen die nog steeds gebruikt worden voor officiele staatsevenementen, enkele dozijnen andere gebouwen, en is omringd door diverse tuinen, die zeer de moeite van een bezoek waard zijn.

​​​​​​​Praag bezienswaardigheden -  Praagse Burcht

De Tsjechische president houdt nog altijd kantoor in de burcht: zijn kantoor bevindt zich vanuit de stad gezien helemaal aan de linkerzijde van de burcht.

Leuk om mee te maken is de wissel van de wacht, dagelijks om 12 uur 's middags, vergezeld van een fanfare-optreden op de eerste binnenplaats. Elk uur worden bovendien de wachten aan de poorten gewisseld.

Praag Burcht wisseling wacht bezienswaardigheden

Praktische informatie Praagse Burcht

De burcht is dagelijks geopend van 05:00 - 00:00 uur (buiten het seizoen 06:00 - 23:00 uur) en de monumenten van 9:00 - 18:00 uur (buiten het seizoen 9:00-16:00 uur; het seizoen duur van 1 april tot en met 31 oktober).

Eenmaal per jaar heb je de kans een deel van de presidentiele vertrekken te bezichtigen. Dit gebeurt op de eerste zaterdag na 8 mei van elk jaar.

De burcht zelf is net als de kathedraal gratis toegankelijk. Alle openlucht-ruimtes in de burcht zijn gratis toegankelijk voor publiek, inclusief de prachtige tuinen aan de voor- en achterzijde. Voor tentoonstellingen en monumentale gebouwen die zich in het kasteel bevinden wordt entree gerekend.

Op gezette tijden kun je ook de kathedraal en de Onze Vrouwenkerk bezoeken, en enkele malen per jaar worden andere delen van het de Burcht gebruikt voor tentoonstellingen.

Gemeenschapshuis - Obecní dům

Obecní dům, ofwel het Gemeenschapshuis, is één van Praags meest markante gebouwen. Met de bouw werd aangevangen in 1905, en opening vond plaats in 1912.
Het gebouw is gesitueerd direct naast de oude Poedertoren, de oude stadspoort die in vervlogen tijden toegang tot de stad verschafte. Nu is dit middenin het centrum, tussen de winkelstraat Na Prikope en het Palladium winkelcentrum, slechts enkele minuten lopen van het Oude Stadsplein.

Praag Gemeenschapshuis bezienswaardigheden

​​​​​​​Praag bezienswaardigheden - ​​​​​​​Gemeenschapshuis

Het gebouw in Art Nouveau-stijl is ingericht en versierd door ontelbare meer en minder bekende kunstenaars, waaronder Alfons Mucha, en was bij opening omstreden: volgens critici was de bouwstijl achterhaald. Nu echter, na de renovatie die is voltooid in 1997, geeft het gebouw een bijzonder mooi tijdbeeld van de vroege 20e eeuw in deze rijke stad.
Obecni Dum staat vooral bekend om de Smetana concertzaal, die dankzij haar ongekende akkoestiek een thuis biedt aan het Praags Symfonie Orkest.

Het gebouw huist daarnaast enkele restaurants en één van Praag's oudste cocktailbars.

​Praag bezienswaardigheden: Altijd genoeg moois te zien in de gouden stad Praag!