Praag Nationaal museum

MUSEA PRAAG

Wil je op eigen gelegenheid naar Praag, zelf bepalen wat je doet maar toch de zekerheid van lokaal aanwezige, Nederlandstalige service hebben? Dan ben je bij OntdekPraag.nl aan het goede adres!

Bekijk ons aanbod van leuke fietstours en wandeltours in Praag en voor vervoer van en naar het vliegveld van Praag.

Praag kent een grote diversiteit aan musea en kunsttentoonstellingen, van groot tot klein. Het grootste en bekendste museum is het Narodni Muzeum ofwel Nationaal Museum, met haar hoofdvestiging bovenaan Wenceslas Plein. Naast deze lokatie (momenteel gesloten voor een grote renovatie, geplande opening laat 2018) heeft het Nationaal Museum nog een aantal kleinere gebouwen verspreid over de stad, allemaal met hun eigen zeer specifieke collectie.

Narodni Galerie

Narodni Galerie, ofwel de National Gallery, is dé organisatie voor beeldende kunst. Verspreid over 6 locaties wordt een collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en nog veel meer tentoongesteld, chronologisch gegroepeerd. De National Gallery biedt een combi-ticket: voor minder dan 20 euro krijg je toegang tot alle locaties. 

Muzeum Hlavniho Mesta Prahy

Muzeum Hlavniho Mesta Prahy, het Stadsmuseum Praag, biedt een brede selectie van (logischerwijs) meest Praag-gerelateerde onderwerpen, verspreid over vele locaties in de stad. Ze zijn verantwoordelijk voor de bekendste publiek toegankelijke torens zoals de toren op het Oude Stadsplein, de Eiffel-kopie op Petrin en de torens aan weerszijden van de Karelsbrug.

Ook hebben ze enkele fantastische villa’s in beheer, waaronder de Muller-villa, ontworpen door de bekende architect Adolf Loos.  

Kleinere musea

Naast deze drie organisaties kent Praag een groot aanbod aan kleinere, soms commercieel gerunde musea. Enkele voorbeelden zijn het prachtige Kampa Museum, naast de Karelsbrug aan de kant van het kasteel; Lobkowicz, het enige privé eigendom binnen het Kasteel; het Alchemistenmuseum met bijbehorende toverdrankenbar; het fascinerende Kafka Museum;  het Mucha Museum; en het voor kinderen zeer interessante Technisch Museum

Tsjechisch Nationaal Museum

Het bekendste gebouw van het Nationaal Museum bevindt zich op de kop van het Wenceslas Plein. Het is al vanaf 2011 gesloten in verband met een omvangrijke renovatie en de verwachting is dat het eind 2018 weer geopend wordt voor het publiek.

Het gebouw direct ernaast, die merkwaardige vierkante constructie, is sinds kort onderdeel van het Nationaal Museum. De collectie die momenteel getoond wordt heet Noach en laat een grote collectie opgezette dieren zien, alsmede andere aan de Ark van Noach-gerelateerde zaken.

De andere gebouwen van het Nationaal Museum huizen het

 • Prehistorisch Museum;
 • de Collectie Klassieke Archeologie;
 • het Museum voor Oude Tsjechische Geschiedenis;
 • het Etnografisch Museum;
 • het Muntenmuseum;
 • het Theatermuseum;
 • het Muziekmuseum. 


Het laatste heeft meerdere filialen, waarvan er twee zijn gewijd aan twee van de meest bekende componisten die Tsjechië heeft voortgebracht: Antonin Dvorak en Bedrich Smetana. Voor muziekliefhebbers zeer de moeite waard.

In totaal omvat de collectie van het Nationaal Museum meer dan 14 miljoen stuks. Gezegd moet worden dat het het een erg specifieke collectie is, die voor veel toeristen niet zal bijdragen aan de vakantiepret.

De Noach-tentoonstelling is echter wél leuk om te doen, zeker als je kinderen bij je hebt:

Nationaal Museum
lokatie Nieuw Gebouw
Vinohradska 1, 120 00 Praha 2 (het is het vierkante gebouw direct naast het oude Nationaal Museum-gebouw)
Metro: Muzeum (rode en groene lijn)
Tram: 11, 13 (halte Muzeum)
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 200, -
 • Studenten, kinderen en gepensioneerden: CZK 140, -
 • Familie ticket: 340,- (max. 2 volwassenen en 3 kinderen).

Dagelijks geopend 10:00 tot 18:00
www.nm.cz

De National Gallery

Naast het Nationaal Museum kent Tsjechië ook een National Gallery, en ook deze heeft verschillende lokaties in Praag.

Hier in Veletržní Palac zijn collecties uit de 19e, 20e en 21e eeuw ondergebracht. Het museum telt 4 verdiepingen; het overweldigende aanbod zorgt ervoor dat in onze ervaring twee verdiepingen echt meer dan genoeg is om op één dag te bekijken.

Het prachtige functionalistische gebouw is oorspronkelijk opgeleverd in 1929 naar tekeningen van Oldrych Tyl en Josef Fuchs. Tot 1951 diende het als een soort groothandelsgebouw; daarna werd het het hoofdkwartier van een aantal internationale handelsbedrijven. In 1974 werd het gebouw zwaar getroffen door een brand waarna het lange tijd deels ongebruikt is gebleven.Na de restauratie die voltooid werd in 1995 werd het in gebruik genomen door de Nationale Galerie.

Bekijk vooral de prachtige collectie lokale en internationale impressionisten: naast bijzonder lokaal talent beschikt de Gallery ook over een aanzienlijke collectie Picasso’s, alsmede werken van Van Gogh, Monet, Renoir en vele andere Meesters uit deze tijd.

Narodni Galerie (National Gallery), hoofdvestiging Veletržní Palac
Dukelských hrdinu 47
170 00 Praha 7 - Holešovice
Metro: Vltavská Tram: 5, 12 of 17, halte Veletržní
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 200, -
 • Studenten, kinderen en gepensioneerden: CZK 100, -
 • Familie ticket: 300,-.

Er is ook een combiticket beschikbaar dat u toegang geeft tot alle 6 permanente tentoonstellingen van de National Gallery: voor 500 Kronen (ca. 19 Euro) kun je alle lokaties éénmaal bezoeken.
Dagelijks geopend 10:00 tot 18:00. Gesloten op maandag.
www.ng.cz

De andere afdelingen van de National Gallery:
Sternberg Paleis Hradcanské námestí 15
110 00 Praha 1 - Hradcany
Tram: 22 of 23, halte Pražský Hrad
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 220, -
 • Studenten (met studiekaart) en kinderen tot 18j: gratis;
 • 65+: 120 CZK.

Dagelijks geopend van 10 tot 18. Gesloten op maandag. De collectie richt zich op Europese kunst uit het classicisme en het barokke tijdperk.

Klooster St. Agnes van Bohemen

U Milosrdných 17
110 00 Praha 1 - Stare Mesto
Metro: Staromestská
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 220, -
 • Studenten (met studiekaart) en kinderen tot 18j: gratis;
 • 65+: 120 CZK.

Dagelijks geopend van 10 tot 18. Gesloten op maandag. De collectie richt zich op middeleeuwse kunst uit Bohemen en Midden-Europa. 

Schwarzenberg Paleis

Hradcanské Námestí 2
110 00 Praha 1 – Hradcany
Tram: 22, halte Pražský Hrad
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 220, -
 • Studenten (met studiekaart) en kinderen tot 18j: gratis;
 • 65+: 120 CZK. 

Dagelijks geopend van 10 tot 18. Gesloten op maandag.
Mooie collectie van beelden en schilderijen uit de laat 16e tot laat 18e eeuw, gecreëerd in het toenmalige land onder de Kroon van Bohemen

Salmovsky Paleis

Hradcanske Namesti 2
110 00 Praha 1 – Hradcany
Tram: 22, halte Pražský Hrad
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 220, -
 • Studenten (met studiekaart) en kinderen tot 18j: gratis;
 • 65+: 120 CZK. 

Dagelijks geopend van 10 tot 18. Gesloten op maandag.
19e-eeuwse kunst beginnend bij het Neo-classicisme en eindigend in de Romantiek

Kinksky Paleis

Staromestske Namesti 12 (Oude Stadsplein 12)
110 00 Praha 1 – Oude Stad
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 150, -
 • Studenten (met studiekaart) en kinderen tot 18j: gratis;
 • 65+: 80 CZK. 

Dagelijks geopend van 10 tot 18. Gesloten op maandag.
In het Kinsky Paleis, midden op het Oude Stadsplein, bevindt zich een grote collecte Oosterse kunst uit alle jaren. Meer dan 13.000 items worden hier tentoongesteld.

Stadsmuseum Praag

Het Stadsmuseum Praag beheert een enorme, zeer diverse collectie die de geschiedenis van de stad Praag tot in detail beschrijft. Verspreid over maar liefst 14 lokaties is de geschiedenis van de stad te volgen, beginnend in de prehistorie en eindigend bij hedendaagse architectuur. Werkelijk teveel om op te noemen!

Enkele van de vele bezoekwaardige tentoonstellingen:

Het Langweil model – een prachtige gedetailleerd model, handgemaakt in de vroege 19e eeuw, van hoe Praag er in die tijd uitzag.

Stadsmuseum Praag – Hoofdgebouw
Na Porici 52

De Muller Villa – een fantastisch voorbeeld van architect Adolf Loos’ unieke toepassing van het functionalisme – is een bezoek waard voor iedereen die van interieurs of van architectuur houdt.

Volledig in originele staat hersteld en alleen met begeleiding te bezoeken – reservering ruim vooraf absoluut noodzakelijk!

Muller Villa
Nad Hradnim Vodojemem 624/14
160 00 Praha 6 Tram 1 en 2
Toegang:

 • CZK 450
 • Studenten gratis;
 • 65+: CZK 350

Kampa Museum

Het Kampa Museum is gevestigd op een plek waar al vanaf 1393 gebouwen staan (de oudste berichten gaan over een watermolen die meel produceerde) maar ongetwijfeld was hier ook eerder al activiteit (zeker terug tot aan de 10e eeuw).

Vanaf de 16e eeuw is het gebouw in handen van de stad. Diverse branden en overstromingen later wordt begin 20e eeuw de grondslag gelegd voor de huidige bebouwing.

Na een grote renovatie is het gebouw in 2001 geopend als museum. De oprichters zijn het echtpaar Jan en Mleda Malek: Tsjechen die in de jaren '60 naar de VS verhuisden. Ze maakten fortuin daar en schaften in de loop der jaren een enorme hoeveelheid belangrijke Tsjechische en Slowaakse kunst aan. Het herbergt een groot aantal werken uit Midden- en Oost Europa.

Aangevuld met kunstwerken uit legaten in de laatste paar jaar is het museum uitgegroeid tot een toonaangevend verzamelaar van Centraal- en Oost Europese kunst. Onder andere Frantiska Kupka en de beeldhouwer Otto Gutfreund zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie.

Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, recent nog een met werken van Mondriaan.

U Sovových Mlýnu 2
118 00 Praag 1 - Mala Strana
Toegang:

 • Normale prijs: CZK 240 -
 • Studenten, kinderen en gepensioneerden: CZK 120, - 
 • Of koop al vanaf 60 CZK een ticket voor slechts één van de vele wisselende exposities.

Dagelijks geopend van 10 tot 18
www.musuemkampa.com

Lobkowicz Museum

Dit unieke gebouw is het enige privé-eigendom dat binnen de muren van de Praagse burcht te vinden is. Het is eigendom van de invloedrijke Lobkowic familie, die al sinds de vroege 17e eeuw een prominente rol speelt in Centraal-Europa.

Na de restitutie (teruggave van eigendommen die door de communisten waren afgenomen) in de vroege jaren 90, heeft de familie haar bezittingen beschikbaar gemaakt voor bezoek. Zo is één van haar panden, het Lobkowicz Kasteel, nu onder andere in gebruik als museum, met de grootste privécollectie kunst in Tsjechië.

Niet de minste namen hangen hier aan de muur: Bruegel de Oude, Canaletto, Cranach en Velazquez zijn slechts enkele van de Meesters die je hier tegenkomt.

Het Lobkowicz Museum is al enkele jaren de onbetwiste favoriet op TripAdvisor met het predikaat #1 Museum in Praag. De entreeprijs is inclusief audiotour.

Lobkowicz Palace
Jirska 3 110 00 Praha 1
Toegang:

 • 275 CZK;
 • familieticket (2 volwassenen, 2 kinderen) 690 CZK;
 • kinderen <15,
 • Studenten en 65+: 200 CZK 

Dagelijks geopend van 10 tot 18
www.lobkowicz.cz

Het Alchemistenmuseum

De stad Praag kent een rijke geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat. Één van de meer illustere periodes waren de Middeleeuwen: onder invloed van verschillende koningen en keizers werd volop geëxperimenteerd met allerlei chemische proeven en alchemisten genoten hoog aanzien: zij claimden wondermiddeltjes te kunnen vinden om de keizer het eeuwige leven te bezorgen, of lood in goud veranderen.

Praag – Middeleeuwen
Vooral Keizer Rudolf II (1552-1612) stond bekend om zijn fascinatie voor de alchemie. Uit zijn tijd stammen vele van de items die te zien zijn in het Museum van Alchemisten en Magiërs. Toepasselijk gevestigd in het Huis van de Ezel in de Wieg, waar in de 16e eeuw de hof-alchemist Edward Kelley leefde, geeft dit museum een spannend, interactief overzicht van magische gebeurtenissen in Praag.

Vergeet niet de 60 treden tellende houten trap (één van de oudste in de stad!) te beklimmen en het laboratorium van Edward Kelley zelf te bezoeken: hier werkte hij de laatste jaren van zijn leven.

Het museum is uitstekend geschikt voor familiebezoeken en alle informatie is beschikbaar in het Duits en Engels. Leuk voor wat oudere bezoekers: de bij het museum behorende Magische Pub Kellixir serveert geheimzinnige elixers gebaseerd op eeuwenoude recepten...!

Familietickets (2 volwassenen, 2 kinderen) zijn te koop bij de entree van het museum en kosten 390CZK (ca. 15 Euro).
http://www.alchemiae.cz/en

Kafka Museum

De permanente expositie in het Kafka Museum werd in 1999 voor het eerst getoond in Barcelona, vanwaar hij verhuisde naar Praag in 2002, en pas vanaf 2005 zijn vaste plek heeft in het Hergetova Cihelna-gebouw. Het is een prikkelende tocht door Kafka’s gedachtenkronkels, gebruikmakend van alle zintuigen en bijzonder interactief.

Naast de expositie van vrijwel alle eerste edities van Kafka’s werken wordt onder andere gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkelde soundtrack, 3D-installaties, en verschillende audiovisuele effecten. Het Kafka Museum is echt een reis door zijn werk en een bezoek mer dan waard.

Kafka Museum
Cihelna 2b
110 00 Praha 1
Toegang:

 • 200 CZK;
 • 120 voor kinderen, studenten en 65+;
 • familieticket (2 volwassenen, 2 kinderen): 540 CZK. 

www.kafkamuseum.cz

Mucha Museum

's Werelds eerste museum gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Tsjechische ArtNouveau-kunstenaar Alfons Mucha (1860-1939). Het museum is gehuisvest in het barokke Kaunický Palac in het centrum van Praag.

De kleine maar mooi opgezette tentoonstelling omvat meer dan 100 stuks en bestaat uit schilderijen, foto's, tekeningen in houtskool, pastels, litho's en persoonlijke memorabilia.Het museum laat u kenismaken met een brede keuze uit zijn werk, hoewel hij het meest bekend staat om de affiches die hij voor Sarah Bernard maakte in Parijs.

De tentoonstelling concentreert zich deels op de periode in Parijs en de prachtige posters uit die tijd; er zijn met name een serie schetsen te zien die niet eerder zijn gepubliceerd. Er is ook een afdeling met een aantal van de werken die hij produceerde tijdens de periode 1910-1939, toen hij terug was in Tsjecho-Slowakije.

Ten slotte heeft het museum ook een reconstructie van de workshop in Parijs met een aantal van de originele meubels en familieportretten. Hier wordt tevens een film vertoond over leven en werk van de kunstenaar.

Mucha Museum
Kaunický palác
Panska 7110 00 Praag 1
Toegang:

 • 240 CZK; kinderen,
 • Studenten en 65+: 160 CZK

Dagelijks geopend van 10 tot 18.
www.mucha.cz

Tsjechisch Museum voor Schone Kunsten

Het Tsjechische Museum van Kunst werd in 1963 opgericht als een regionale Boheemse Gallery. In het begin was het museum gevestigd in het Nelahozeveses kasteel in de buurt van Praag, waar het een tentoonstelling van moderne Tsjechische kunst aanbood. Deze tentoonstelling bleef [vrij] tot 1971. In 1971 verhuisde het museum naar drie recent gerestaureerde historische huizen in de straat Husova in de oude binnenstad van Praag ( Stare Mesto). Deze gebouwen huizen het museum nog altijd en er worden wisselende tentoonstellingen met kunst meest uit de 20e eeuw worden georganiseerd.


Husova 19-21
110 01 Praha 1
Entree:

 • CZK 50, -
 • Kinderen en studenten: CZK 20, - 

Open dagelijks 10 tot 18. Maandag gesloten

Galleries

Er zijn enkele particuliere galerieën in Praag, waar u kunt gewoon kunt rondkijken, of zelfs een stukje originele kunst kunt aanschaffen. We geven u wat adressen (overigens zonder een waardeoordeel over collectie of kennis uit te spreken):

Galerie Josefa Sudka
Újezd 30, Prague 1
Tel: (+420) +224052166
Open dagelijks (behalve maandag) 12 tot 18

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlemske Nam. 5 / 256, Prague 1
Tel: (+420) 222222157
Open dinsdag-zondag, 10-16

Galerie Václava Spaly
Narodni Trida 30 / 59, Praag 1
Tel: (+420) 602595796
Open dinsdag-zondag, 10-13 en 14-17

Galerie Jiri Svestka
Biskupsky dvur 6, 110 00 Prague 1
Tel: (+420) 222 311 092
Open dinsdag-zaterdag, 10-18 en op afspraak

ArtPro
Revolucni 20, Praag 1
Tel: (+420) 222310684
Open van maandag-zaterdag, 11-19

Galerie Litera
Karlin nám. 13 Praag 8
Tel. (+420) 222-317-195
Open van maandag-vrijdag, 10-18

Galerie Nový Svet
Nový Svet 5 Praag 1
Tel: (+420) 220-514-611
Open dagelijks 10 tot 18

Galerie Peithner-Lichtenfels
Michalská 12 Praag 1
Tel: (+420) 224-227-680
Open dagelijks 10 tot 18

Michalská
Michalská 15/438 Praha 1
Tel: (+420) 605943590
Open dagelijks 11 tot 19

U Zlateho kohouta
Michalská 3 / 430 Praha 1
Tel: (+420) 224221999