Praag UITGAAN

Uitgaan Praag

Klassieke muziek

Met in Tsjechië geboren componisten als Antonin Dvorak en Bedrich Smetana als grote voorbeelden, maar ook bekende namen als Mozart en Beethoven die in Praag een deel van hun componerende tijd doorbrachten, is Praag van oudsher een muziekstad bij uitstek.
Dit is nog steeds te zien in het grote aanbod aan klassieke concerten in de stad. Van kleinschalig kamerconcert tot de grote orkesten en opera’s in bijvoorbeeld het prachtige Nationale Theater of de Staatsopera: je vindt hier voor elk wat wils.

Ook modernere vormen van muziek en dans zijn ruim vertegenwoordigd, niet in de laatste plaats dankzij de internationaal bekende FAMU kunstfaculteit van de Karelsuniversiteit. Bijvoorbeeld in Nova Scena (de Nieuwe Scéne), direct naast het Nationaal Theater, is een ruim aanbod van meer experimentele voorstellingen te vinden.
Hou er rekening mee dat niet alle op straat aangeboden klassieke concerten even heel goed zijn. Vooral de kwaliteit van de zwaar gepromote voorstellingen bijvoorbeeld door de promoteams bij de ingang van de Karelsbrug ligt niet heel hoog.
We geven je hier een aantal kwalitatief goede ideeën voor een mooie klassieke avond uit in Praag. Natuurlijk liggen veel van onze hotels op loopafstand van één of meer van de theaters, of regelen onze receptionisten graag vervoer voor je!

Uitgaan Praag

Nationaal Theater (Narodni Divadlo)

Dit prachtige theater, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, is onderdeel van dezelfde organisatie als de Staatsopera, Nova Scena (de Nieuwe Scéne) en het Statentheater. Samen bieden deze theaters plaats aan de Nationale Opera, het Nationaal Ballet en het Nationaal Theater.

De Opera en het Ballet zijn beiden uitstekend van kwaliteit en internationaal bekend. Er worden met grote regelmaat voorstellingen gegeven (in het theaterseizoen tot 2 maal per dag) en kaartjes zijn al verkrijgbaar vanaf rond de 230 Kronen (ca. 9 Euro). Voor een mooie plek middenin de zaal of op het eerste balkon beginnen kaartjes zo rond de 1000 Kronen (ca. 40 Euro). Ook leuk, als begin van je avond uit: koop een half uur voorafgaand aan de voorstelling een stakaartje voor het derde balkon, en bekijk bijvoorbeeld één akte van een opera. Voor slechts een paar Euro kom je zo helemaal in de stemming voor jullie avondje uitgaan in Praag!

Absolute aanraders zijn de opera Dalibor van Smetana; het ballet De Notenkraker van Tjsaikovsky;en natuurlijk de onvergetelijk mooie modern vormgegeven opera Rusalka van Antonin Dvorak.Alle opera- en balletvoorstellingen zijn voorzien van supertitling, de toneelvoorstellingen helaas niet.

De Staatsopera (Statni Opera)
Als onderdeel van het Nationale Theater is de in 2020 na renovatie heropende Staatsopera weer een onmisbaar onderdeel van het culturele leven in Praag. Zowel ballet- als operavoorstellingen vinden hier plaats, dagelijks behalve op maandag. De meeste voorstellingen zijn wat klassieker van aard en de prijzen liggen ongeveer gelijk met die van het Nationaal Theater.

Tips voor goede voorstellingen hier zijn de opera Tosca van Puccini en Tristan & Isolde door Wagner; of het ballet The Wayward Daughter van de Engelse choreograaf Frederick Ashley. Alle opera- en balletvoorstellingen zijn voorzien van supertitling, de toneelvoorstellingen helaas niet.

Het Statentheater (Stavovske Divadlo)

Dit mooie, kleinere theater bevindt zich middenin de Oude Stad, op een steenworp afstand van het Oude Stadsplein. In dit theater heeft Mozart zelf als dirigent zijn opera Don Giovanni ten premiére gebracht!
Het theater is geheel gerenoveerd en biedt af en toe overdag rondleidingen aan waarbij je ook “backstage” welkom bent: een mooie ervaring voor theaterliefhebbers.
Natuurlijk is Don Giovanni hier nog steeds te zien en erg de moeite waard, al was het alleen maar om de historische context. Ook La Cenerentola van Rossini wordt hier regelmatig gespeeld, een prachtige voorstelling en een mooie aanvulling op jouw stedentrip naar Praag.
Rudolfinum.

Het Rudolfinum is de thuisbasis van de Tsjechische Filharmonie (Ceska Filharmonie), dus min of meer vergelijkbaar met het Nederlandse Concertgebouw in Amsterdam. Dit imposante gebouw direct aan de rivieroever met zicht op de Praagse Burcht en de St Vitus-kathedraal biedt plaats aan een hoofdzaal; een kleine zaal voor kamerconcerten; en een stijlvol café.

In het Rudolfinum vinden tijdens het concertseizoen dagelijks concerten plaats, zowel in de prachtige hoofdzaal met plaats voor een volledig filharmonisch orkest, als in de kleinere Suk-zaal.

Het programma is uitgebreid en wisselt veel; kijk op www.rudolfinum.cz voor de laatste updates.

De Smetana-zaal in Obecni Dum (het Gemeenschapshuis van Praag)

Dit indrukwekkende gebouw in Art Nouveau-stijl huist niet alleen de restaurants en café’s op de begane grond en in de kelder, maar ook één van de mooiste concertzalen van Praag: de Smetana-zaal, vernoemd naar de internationaal bekende componist Bedrich Smetana.
Deze zaal vormt de thuisbasis van het Praagse Radio Symfonie-orkest, dat niet alleen zelf mooie klassieke werken uitvoert maar ook bekend is van de muziek onder talloze internationale grote films.

Met grote regelmaat worden hier concerten georganiseerd, zowel door het orkest zelf als door bezoekende groepen en kleinere lokale orkesten. Het programma vind je op www.obecnidum.cz .

Kaarten theaters

Kaarten voor alle bovenstaande theaters koop je in de voorverkoop online betrouwbaar en het goedkoopst bij www.bohemiaticket.cz (betaling met Master- of Visakaart).

Prague Spring International Music Festival

Hét muzikale hoogtepunt van het jaar is het jaarlijkse Prague Spring International Music Festival (in het Tsjechisch kortaf Pražské Jaro, Praagse Lente), dat loopt gedurende drie weken in mei. Tickets zijn niet goedkoop - ze varieren van CZK 250 - CZK 2000 (EUR 10 - EUR 80) maar het festival is een echte happening en de moeite waard, met vele beroemde artiesten uit binnen- en buitenland. Ga je dus tijdens die periode naar Praag, dan is het zeker te overwegen dit festival te bezoeken tijdens het uitgaan in Praag.

Voorverkoop van de tickets wordt gedaan door Ticketpro (www.ticketpro.cz) zowel online als in vele winkels in de stad. Koop je tickets vooraf online als je zeker wilt zijn van een plaats: vrijwel het hele festival is elk jaar weer uitverkocht! 

Uitgaan Praag

Dit zijn onze belangrijkste tips wanneer je klassiek wilt uitgaan in Praag. Lees ook de 12 restaurants in Praag die we je aanbevelen en waar je heerlijk kunt dineren voordat je uitgaat in Praag!