Tsjechisch bier in Praag

Tsjechisch bier

Bier in Praag

Praag is de bierhoofdstad van de wereld. Het woord “pils” komt van de Tsjechische stad Pilsen, waar tot op de dag van vandaag Pilsner Urquell wordt gebrouwen, dat gerust de moeder van alle pilsners genoemd mag worden.

Nergens ter wereld wordt zoveel bier gedronken als in Tsjechië: maar liefst 191,8 liter Tsjechisch bier per hoofd van de bevolking ging er doorheen in 2018!
Bier wordt hier gedronken als een dorstlesser en dat zie je terug in de samenstelling van lokale bieren: vrijwel elke pub heeft wel een bier op tap waar minder dan 4% alcohol in zit. Ze noemen dit een 10 graden biertje (in het Tsjechisch aan de bar: “desitkoe”) en voorbeelden van grote merken zijn Staropramen (gemaakt in Praag zelf!), Krusovice (onderdeel van Heineken, maar met geheel eigen receptuur) en Gambrinus (het lichtere zusje van Pilsner Urquell).

Het reguliere Tsjechische bier is natuurlijk Pilsner Urquell, een 12 graden bier (in het Tsjechisch: “Dvanatstkoe” met net iets minder dan 5% alcohol; alle andere merken leveren ook een 12 graden biertje waar over het algemeen zo rond de 5% alcohol inzit. Ook Bernard is een mooi 12 graden biertje, gemaakt door een kleinere brouwerij die nog steeds in handen van de familie is.

Daarnaast zijn er ook donkere bieren beschikbaar (verbazingwekkend fris, niet zo zoet als we in Nederland gewend zijn) en een grote verscheidenheid aan speciaalbieren.

In deze post geven we je de beste tips voor jouw perfecte bierervaring in Praag.

Tsjechisch bier

De beste kroegen voor bier in Praag

Er zijn duizenden kroegen in Praag en ze schenken vrijwel allemaal bier. Maar er kunnen er maar een paar de beste zijn!

Hieronder vind je onze selectie!

U Zlateho Tygra
Traditioneel Tsjechisch

Typische traditionele Tsjechische pub – ook wel hospoda genoemd. Verwacht veel Tsjechen, weinig toeristen, no nonsense service – en uitstekend bier! Bill Clinton heeft hier nog Tsjechisch bier gedronken toen hij als president op bezoek was in Praag.

Husova straat 17 – www.uzlatehotygra.cz

Op de kaart: 1

Beer Geek
Voor de bierfanaten

De mensen die Beer Geek runnen zijn échte bierfanaten. Naast de winkel en de mooie pub, beide met een bierkeuze die te groot is om hier op te noemen, hebben ze ook hun eigen brouwerij: Sibeeria. Ze geloven in kleine brouwerijen en innovatieve bieren, dus als je van iets bijzonders houdt: zeker even bij Beer Geek gaan kijken.

Beer Geek heeft een winkel op Slavikova straat 10, en een bar op Vinohradska 62, beiden op enkele meters van Jiriho z Podebrad plein (en metrostation). www.beergeek.cz 

Op de kaart: 2

U Pivrnce
Een cafe waar je vrolijk van wordt

Vriendelijke bar met verrassend goede prijzen middenin het centrum van Praag, in de Joodse wijk. U Pvrnce is helemaal in cartoon-stijl vormgegeven en dus een vrolijke tent, waar eerlijk bier – en eerlijk eten! – wordt geserveerd. Leuk als lunchpauze als je in de stad bent, of voor een biertje tussendoor.

U Pivrnce – Maiselova straat 16 – www.upivrnce.cz

Op de kaart: 3

Lokal
Keten van typisch Tsjechische pubs

Je vindt overal in de stad vestigingen van Lokal: het is een keten van grote typisch Tsjechische pubs met goed bier en lekkere snacks op de kaart.
Wij vinden persoonlijk de vestiging U Bile Kuzelsky de leukste: vanaf de Oude Stad de Karelsbrug op, aan het eind rechts en dan weer rechts. Daar vind je op de hoek een cafe-restaurant met zowel op de begane grond als in de kelder veel ruimte; heel veel Tsjechische gasten; goed bier; prima eten; en uitstekende prijzen. Het bier komt hier van de bekende Pilsner Urquell-brouwerij en wordt ongepasteuriseerd direct uit een grote tank getapt. Aan de muur of op de tanks vind je een bordje waarop staat wanneer de tank voor het laatst is bijgevuld; verser kan dus niet!

Lokal - o.a. Misenska 12 - http://lokal.ambi.cz/en/signpost?

Op de kaart: 4

Microbrouwerijen in Praag

Rondleiding bierbrouwerij

Praag kent een rijke geschiedenis als het gaat om bierbrouwen. De grootste brouwerij is Staropramen (leuk om te bezoeken voor een rondleiding!) maar vooral kleinere brouwerijen zijn helemaal terug: er zijn er nu zo’n 40 verspreid over de hele stad.
Dit zijn volgens ons de beste:

Lod Pivovar
Brouwerij op een boot

Dit is om meerdere redenen één van onze favoriete plekjes in de stad. Lod Pivovar betekent "Brouwerijboot", en dat is precies wat het is: een brouwerij en restaurant op een boot in de rivier! Al het bier dat hier geschonken wordt, is op de boot zelf gebrouwen. Je zit letterlijk ín de brouwerij, dus je maakt het hele proces mee, genietend van het mooie uitzicht over de rivier.
Het bier is uiteraard uitstekend: doe een proeverijtje voor 150CZK (6 Euro!), of probeer gewoon lekker zelf een paar van de goede bieren die hier worden aangeboden. Ook het eten is uitstekend en er wordt zowel lunch als diner geserveerd. Zoals in elk echt Tsjechisch restaurant is er op weekdagen een wisselend lunchmenu, met hier al vanaf ongeveer 5 Euro een hoofdgerecht! Andere aanraders zijn de huisgemaakte paté, en ingemaakte blokjes kaas. Ook lekker: een burger op het dakterras van de boot, met prachtig uitzicht over de stad Praag. Lod Pivovar is echt een aanrader!

Lod Pivovar - naast de Stefanikuv Brug aan het einde van Revolucni straat - www.pivolod.cz 

Op de kaart: 5

Pivovar Narodni
Grote brouwerij met prachtig terras

Deze grote zaak heeft een prachtig terras in de binnentuin en serveert goed eten tegen een redelijke prijs. Bij Pivovar Narodni zijn altijd dezelfde drie zelfgebrouwen bieren beschikbaar: een gefilterde en een ongefilterde 11 graden pilsner (ca. 4.5% alcohol), en een halfdonker 13 graden bier, bijzonder lekker en met ca. 5,5% alcohol. Daarnaast creërt de brouwerij maandelijks een nieuw bier dat alleen hier wordt geserveerd. Pivovar Narodni is een leuke tussenstop tijdens je stedentrip in Praag!

Pivovar Narodni – Narodni straat 8 – www.pivovarnarodni.cz

Op de kaart: 6

Ossegg
Bieren voor bierkenners

Net buiten het centrum (en overigens op loopafstand van enkele van onze mooie hotels) ligt de hippe nieuwe microbrouwerij Ossegg. Deze recent geopende zaak heeft een prachtige kelder, waar de grote biertanks hun werk doen. In het restaurant eet je lekker en drink je goed: de bieren van Ossegg zijn onder kenners in Praag bij de beste gerekend. Omdat het nét even buiten de gebaande paden ligt kom je deze zaak normaal niet snel tegen, een leuke aanvulling op je stedentrip Praag!

Ossegg – Rimska straat 45 – www.ossegg.cz 

Op de kaart: 7

U Fleku
Hier wegblijven!

Als laatste, één microbrouwerij die bekend is maar waar je écht niet naartoe moet: U Fleku. Het ziet er prachtig uit en ja, het is de oudste brouwerij in de stad; maar de huidige eigenaar is erg vervelend, het personeel dwingt je om allerlei drankjes te bestellen - kortom, je komt hier niet vrolijk naar buiten. Wegblijven dus is ons advies.

Biertuinen Praag

Lekker buiten genieten van goed Tsjechisch bier

Door de hele stad verspreid vind je biertuinen, vaak in stadsparken of op andere rustige plekjes. Je zit hier aan lange banken en geniet van mooi bier tegen een goede prijs, eventueel met een Tsjechische biersnack erbij: een worst, gemarineerde kaas, of het mooie, ouderwetse zure zult!

Dit zijn wat ons betreft de leukste biertuinen in Praag:

Riegrovy Sady
Biertuin met uitzicht op de Praagse Burcht

De biertuinen in het mooie park Riegrovy Sady, in de wijk Vinohrady net achter het Nationaal Museum, zijn de mooiste van de stad. Met prachtig uitzicht over de Oude Stad en de Praagse Burcht geniet je hier van een lekker biertje – natuurlijk tegen lokale prijzen! Als extra worden hier regelmatig live concerten gehouden en ook verschillende sportwedstrijden worden op grote schermen vertoond.

Op de kaart: 8

Letna Park
Mooie mix van Tsjechen, expats en touristen

De biertuin in het Letna park, net naast het kasteel (van de voorkant gezien rechts), is een ruim opgezette tuin. Je vindt hier een mooie mix tussen expats en lokale Tsjechen, en uiteraard ook veel Praag-bezoekers.

Op de kaart: 9

Petrin biertuin
Gezellig en familie-vriendelijk

De Petrin biertuin is wat kleiner van opzet en erg familie-vriendelijk. Met een prachtig uitzicht over de Oude Stad geniet je hier van goed bier en lekkere snacks. Neem vervolgens de kabeltram terug naar beneden!

Op de kaart: 10

Bierbad Praag
Bierspa

Reis je met een bierliefhebber? Dan doe je hem of haar hier zeker een plezier mee! Bierspa’s zijn precies wat je denkt: een spa, met bubbelbaden, massages enzovoorts, maar dan allemaal met bier.
Het bier zit vol met voedingsstoffen waar je huid van opknapt – en natuurlijk wordt ook het bierdrinken niet vergeten. Bij onze favoriet Bernard Spa is bier gedurende je gehele verblijf in de spa inbegrepen in de prijs!
Bernard Spa heeft momenteel 1 lokatie op Stepanska straat 33. Check www.pivnilaznebernard.cz voor meer info en reserveringen.

Op de kaart: 11

Tjechisch bier op de kaart

Cafe's, brouwerijen, biertuinen en bierbad

U Zlateho Tygra
50.086029, 14.418030

U Zlateho Tygra
Husova straat 17
www.uzlatehotygra.cz

Beer Geek Bar
50.077258, 14.449975

Beer Geek Bar
Vinohradska straat 62; winkel: Slavikova 10
www.beergeek.cz 

U Pivrnce
50.088512, 14.418544

U Pivrnce
Maiselova straat 16
www.upivrnce.cz

Lokal
50.087822, 14.407560
Lod Pivovar
50.093635, 14.426580

Lod Pivovar
Naast de Stefanikuv Brug aan het einde van Revolucni straat
www.pivolod.cz 

Pivovar Narodni
50.081462, 14.415233

Pivovar Narodni
Narodni straat 8
www.pivovarnarodni.cz  

Ossegg
50.076824, 14.438610

Ossegg
Rimska straat 45
www.ossegg.cz 

Riegrovy Sady
50.080437, 14.442912

Biertuin Riegrovy Sady

Letna biertuin
50.096142, 14.425783

Letna biertuin in Praag

Petrin biertuin
50.085588, 14.397888

Petrin Biertuin Praag

Bierbad Bernard Spa
50.084757, 14.414539

Bernard Spa
Bierbad Praag