Prague Moldau Nadjagolitschek RivierPraag

RIVIER PRAAG - DE MOLDAU

De Moldau, of in het Tsjechisch de Vltava, is de langste rivier van Tsjechië, en wordt ook wel de Nationale Rivier genoemd. De Moldau stroomt 31 kilometer lang in een soort krul door Praag en er lopen maar liefst 18 bruggen overheen, waaronder natuurlijk de bekende Karelsbrug.

Prague Moldau Andrew Milligan Sumo Rivier Praag

Plezier op en om het water van de Moldau

Op de rivier zelf en ook aan de oevers worden veel activiteiten georganiseerd. Zo is er een groot stadsstrand, zijn er verschillende food festivals aan beide zijden van de rivier, worden er bootjes verhuurd of kan je meevaren met de Jazz Boat: een dagelijks muzikaal dinerfeest op de rivier.
Graag delen we de leukste activiteiten op en aan de rivier met je. We gaan stroomafwaarts, dus we beginnen zuidelijk van het centrum.

Zlute Lazne (het stadsstrand)

Hét grote stadsstrand in Praag. Gelegen aan de noordkant van het centrum en natuurlijk direct aan de rivier, biedt Zlute Lazne een goede variatie aan restaurants en bars, uitgebreide sportgelegenheden, en natuurlijk meer dan genoeg ruimte om gewoon lekker te liggen lezen, spelen met je kinderen of gewoon van de zon te genieten.

Er worden met grote regelmaat activiteiten georganiseerd zoals een openluchtbioscoop (vaak Engelstalig of ondertiteld!), concerten, en verschillende kinderactiviteiten.

Zlute Lazne is van begin mei tot eind september dagelijks geopend van 8:00-22:00 uur. Er wordt een bescheiden entreeprijs gerekend: 100 Kronen (ca. 4 Euro)voor een volwassene, 50 (2 Euro) voor kinderen tot 12 jaar, of 200 (8 Euro) voor een 2+2 gezin. De betaalde entreegelden worden op een credit card gezet waarmee je vervolgens eten, drinken of bijvoorbeeld een tennisbaan kunt betalen: het is dus eigenlijk meer een minimumconsumptie.

De meeste faciliteiten zijn gratis te gebruiken, voor enkele activiteiten wordt een bescheiden extra bijdrage gevraagd.

Zlute Lazne is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer: trams 3, 17 en 21 komen uit diverse delen van het centrum en stoppen allemaal bij de Dvorce tramhalte. Vanaf daar is het een klein stukje lopen naar Zlute Lazne. Als je liever een taxi of Uber neemt, gewoon 'Zlute Lazne' intypen, de app herkent het meteen.

Bekijk het stadsstrand aan de rivier in Praag op de kaart!

Podoli zwembad

Rivier Praag: Zwemmen.

Richting het zuiden, circa 3 km langs de rivier aan de overzijde van de Burcht, is het Podolí zwemstadion. Het grote zwemcomplex is het gehele jaar geopend en omvat naast de gewone zwembaden (33-50 meter, zowel binnen als buiten, tevens diverse baden voor de kleintjes) een grote variatie aan binnen- en buiten-waterattracties.

Kleine en grote glijbanen, springplanken, grote zandbakken, een carrousel, een speelhuisje, een veld om te zonnebaden, sauna´s (niet in de prijs inbegrepen) en een grasveld geschikt voor balspelen zijn enkele voorbeelden van wat hier te vinden is.

Er bevinden zich meerdere restaurants en kioskjes op het terrein.

 • Zwembad Podolí
  Podolská straat 74 (Google Maps)
 • Openbaar vervoer: tram 3, 16, 17, 21, tramstop Kublov (CZK 18,- vanaf het centrum)
 • Parkeren: parkeerplaats aan Podolska straat
 • Tarieven toegangskaartjes zomer 2020 zwembad Podolí Praag
  Deze tarieven zijn voor een bezoek van 2 uur: om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het zwembad te bezoeken kopen bezoekers kaartjes voor een bepaald aantal uren. Andere bezoeklengtes zijn mogelijk: zie www.pspodoli.cz voor meer informatie.
  Volwassenen: CZK 140 (ongeveer € 5,20 p.p.)
  Kinderen jonger dan 15 jaar, gehandicapten: CZK 85 (ongeveer € 3,14 p.p.)
  2 volwassenen + 1 kind jonger dan 15 jaar: CZK 310 (ongeveer € 11,50 totaal, plus 2 euro voor elk extra kind)

Podolí Swimming Centre
Podolská 74
147 50 Praha 4- Podolí
http://www.pspodoli.cz

Meer weten over zwemmen en zwembaden in Praag? Lees dan ook onze pagina 'Zwembad Praag'. 

Naplavka: Rasin rivieroever ofwel Rasinovo Nabrezi

Rivier Praag: Naplavka.

Deze mooie combinatie van boerenmarkt en ontspanningsgebied is gelegen aan de Oude Stad-zijde van de rivier. Naplavka begint bij het plein Palackeho Namesti (ter hoogte van de Palackeho Brug) en loopt door tot ongeveer de metalen spoorbrug naa het zuiden.

Naplavka biedt het gehele jaar door (met uitzondering van de maand januari) een wekelijkse boerenmarkt: elke zaterdag van 8 tot 2 uur is er een groot en gevarieerd aanbod aan groente en fruit, vlees en vis, melkproducten, bloemen en planten, en vele streekgerelateerde zaken zoals huisgemaakte jams, honing, houtsnijwerk, en nog veel meer.
Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd: er zijn zomer en winter verschillende kraampjes die al dan niet seizoensgebonden versnaperingen aanbieden.
Aan de kade liggen enkele boten aangemeerd met onder andere lunchrestaurants en een club erop, en gedurende de zomer wordt dit op zaterdag uitgebreid met live muziek en dj’s op de kade.

Gecombineerd met het geweldige uitzicht op het water en het kasteel is Naplavka een ervaring om niet te missen voor jong en oud.

Naplavka is dankzij het dichtbijgelegen tramkruispunt uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer: neem de de gele metro (station Karlovo Namesti, uitgang Palackeho Namesti), of kies één van de volgende tramlijnen: 2, 3, 4, 5, 7, 10, 12, 13, 15, 16, 17, 20 of 21.

Ben je op zoek naar een goed restaurant in de buurt van de rivier in Praag? Bekijk dan onze pagina met tips over restaurants in Praag!

Prague Moldau Andrew Milligan Sumo Rivier Praag2

Rivier Praag - Smichovska Naplavka

De Smichov rivieroever is gesitueerd vrijwel recht tegenover de Rasin rivieroever, aan de kant van het kasteel. Het is één van de plekken in de stad die veel gebruikt worden voor food festivals: gedurende de zomer, van mei tot september, is er bijna elke week wel één. Zo is er een festival speciaal voor grillen en roken, eentje voor vegetariërs, een vis en zeevruchten-festival, een food truck festival met trucks uit vele landen in Europa, en nog veel meer.

De entreeprijs is vrijwel nooit boven de 150 kroon (ca. 6 Euro). Soms is het zelfs gratis, en vaak krijg je er alvast een paar consumptiemunten bij. Check de evenementensectie op onze website voor meer details van deze leuke lokale evenementen.

Tramstop Zborovska bevindt zich op enkele minuten lopen van Smichovska Naplavka en de volgende trams stoppen hier: 4, 5, 7, 10, 11, 12, 13, 16, 20, 21, en 26.

Kindereiland (Detsky Ostrov)

Een geweldige manier om een middag door te brengen als je kinderen mee hebt is het Kindereiland. Dit eiland is gratis toegankelijk en is eingelijk eén grote speeltuin: het staat helemaal vol met speeltoestellen. Dankzij de omheining is het een veilige plek, ook voor de kleintjes. Het eiland is toegankelijk vanaf de kasteelzijde van de rivier, net naast de Jiraskuv Brug, en dat is de brug die eindigt direct voor het Dansende Huis. Leuk extraatje: aan het noordeinde van het eiland bevindt zich de ingang van de sluis, altijd leuk om al die actie te zien!

Met het OV is het Kindereiland het best te bereiken via tramstop Svandovo Divadlo . De volgende trams stoppen daar: 1, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 20, 25.

Rivier Praag - Jazz Dock

Deze jazzclub zit vrijwel in de sluis, aan de kasteelzijde van de rivier. Dagelijkse liveprogrammering, vaak met een bescheiden entreeprijs (tot 200 kroon of ca. 8 euro). Jazz Dock opent al om 5 uur ’s middags dus is ook een leuke plek om even te zitten en van het uitzicht te genieten: zeker in de zomer gaan er per keer tientallen boten door de sluis en dat is best een spektakel!

Met het OV is Jazz Dock het beste te bereiken via tramstop Svandovo Divadlo . De volgende trams stoppen daar: 1, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 20, 25.

www.jazzdock.cz

Karelsbrug - Karlův most

De Karelsbrug, ofwel Karlův most, is één van de meest gezichtbepalende objecten in Praag.

De bouw van de brug begon in 1357 in opdracht van Koning Karel IV, en werd ongeveer 50 jaar later afgerond in de vroege 15e eeuw. De brug was de eerste vaste verbinding tussen de beide rivieroevers, en zorgde er zo voor dat Praag een belangrijk onderdeel van de handelsroute tussen Oost en West werd.

De brug kent een roerig verleden: zowel natuurgeweld als veldslagen hebben haar diverse malen grote schade toegebracht. Zo was de dertigjarige oorlog in de 17e eeuw een oorzaak van ernstige beschadigingen aan met name de toren aan de zijde van de Oude Stad, en hebben meerdere grote overstromingen gezorgd voor vernielde pilaren, trappen en andere onderdelen. De brug is recent weer onderhanden genomen en nu in goede staat.

De brug is zo'n 620 meter lang en 10 meter breed, en wordt beveiligd door twee torens aan de zijde van het kasteel, en eentje aan de kant van Stare Mesto (de Oude Stad). De toren aan de Oude Stad-zijde wordt wereldwijd gezien als één van de meest bijzondere gebouwen in Gotische stijl die nog bestaan. De brug is versierd met 30 standbeelden, oorspronkelijk van rond het jaar 1700 maar nu grotendeels vervangen door replica's.

Enkele belangrijke beelden mag je niet missen: zo is het beeld Kruis en Kruisiging een veelbevochten beeld, dat in de loop van de eeuwen diverse malen is vernietigd en weer opgebouwd. Het heeft grote historische waarde voor zowel christenen als het Joodse volk. Ook bekend is het beeld van Johannes van Nepomuk: het aanraken van dit beeld brengt je geluk, en verzekert een volgend bezoek aan de prachtige stad Praag!

Rivier Praag - Lod’ Pivovar

Een recente aanwinst in culinair Praag is Lod’ Pivovar, hetgeen letterlijk “Brouwerijboot” betekent. En dat is het dan ook: een boot met een microbrouwerij erop waar diverse uitstekende bieren worden gebrouwen en geserveerd. Het heeft een pub en een restaurant die beiden middenin de brouwerij gesitueerd zijn dus je maakt het proces van dichtbij mee.

Het eten bij Lod Pivovar is uitstekend Tsjechisch eten tegen prijzen waarvoor je het thuis niet kunt maken: een snack in de pub heb je al vanaf enkele Euro’s, en één van de beste rundertartaar die we ooit gehad hebben vindt je hier op de kaart voor 208 Kronen ofwel ongeveer 8 Euro. Echt een aanrader!

Lod Pivovar is een boot naast de Stefanikuv Brug, aan het einde van Revolucni straat. Reserveren is gewenst, zeker voor het restaurant beneden.

Het dichtstbijzijnde tramstation is op Revolucni straat, de naam van de halte is Dlouha Trida en de volgende lijnen stoppen hier: 6, 8, 15, 26.

Deze brouwerijboot bevelen we ook aan als leuke plek om Tsjechische biertjes te drinken in Praag!

www.pivolod.cz

Jazzboat

De Jazzboat is tot nu toe eigenlijk de enige rondvaart die we met hart en ziel kunnen aanbevelen: het eten is prima en de muziek echt gewoon goed!

Jazzboat.cz biedt dagelijks een 2,5 uur durend avondprogramma aan: je vaart op een rondvaartboot door de mooiste stukjes Praag, genietend van een prima 3-gangen diner én live muziek door Praags beste muzikanten.

Je boekt je jazz-diner al voor rond de 40 Euro per persoon, inclusief een 3-gangendiner, een mooie trip over het water, én natuurlijk veel mooie live muziek!
Tram 17 stopt op halte Pravnicka Fakulta, ongeveer 50 meter lopen van de jazzboat.

www.jazzboat.cz

Rivier Praag: Op en langs de Moldau is altijd veel te beleven!

Rivier Praag

Dit waren een aantal tips waar je naartoe kunt gaan als je wat tijd langs de rivier in Praag, de Moldau, wilt doorbrengen. En dat is zeker in de zomer uiteraard aan te bevelen want zomers in Praag kunnen behoorlijk zonnig en warm zijn! Lees ook onze info over het weer in Praag, incl. de weersverwachting voor de komende periode.