Praag WINKELEN

PRAAG WINKELS

Onze tips!

Van grote winkelcentra en outlet centers tot luxemerken en van designmarkten tot lokaal design: Praag biedt het je allemaal.

Winkelen in Praag is de afgelopen jaren een geheel andere ervaring geworden, mede dankzij de vele lokale designtalenten die hun producten tegen verrassend mooie prijsjes weten aan te bieden.

  • Ga naar het grote Palladium winkelcentrum en de nabijgelegen winkelstraat Na Prikope voor de bekende merken en mooie koopjes.
  • Bezoek Parizska, "de Praagse PC Hooftstraat"
  • Of snuffel eens door het aanbod van Vnitroblock: een spannende verzameling kleine designers.

Praag biedt voor elk wat wils!

Praag winkelen

Shoppen in Praag

Praag heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een verrassend leuke shopping-bestemming. Naast alle grote merken, van H&M en ZARA (en vanaf september 2020 ook Primark), zijn ook de luxe-merken vertegenwoordigd: zo hebben ondermeer Louis Vuitton, Gucci en Prada hun eigen winkels, om er maar een paar te noemen.

Een leuke ontwikkeling de laatste jaren is het ontstaan van kleine winkeltjes en markten van en door van (groepjes van) lokale artiesten en designers, die je niet alleen in het centrum maar zeker ook in de wijkjes daar net omheen vindt.

Misschien onnodig om te zeggen, maar blijf vooral weg uit alle kleine souvenirwinkeltjes. Het overgrote deel van het aanbod komt uit Azië en heeft eigenlijk niks met Praag te maken!

Winkelen in Praag

Per stadsdeel

Naast de prachtige architectuur, kunst, musea, historie en kroegen, is het ook super leuk shoppen in Praag. Naast dat je fijn kunt winkelen, zie je natuurlijk meteen veel van Praag tijdens het rondlopen. Supermooie plekjes voor je foto's!

Daarom geven we je hieronder per stadsdeel een idee van wat je in Praag vinden kunt. Per stadsdeel in Praag geven we je een kaart. De nummers op de kaart corresponderen met de nummers in de tekst. 

De Oude Stad

Luxemerken en hippe kleine winkeltjes

Dé plek om te beginnen met winkelen in Praag is de Oude Stad, en meer specifiek Parizska-straat (1). Dit is de Praagse versie van de Amsterdamse PC Hooftstraat, met alle grote merken op het gebied van mode, sieraden en horloges. De buurt is schitterend en op zich al de moeite van een bezoekje waard: de straat ligt middenin de Joodse wijk en vrijwel alle gebouwen zijn prachtig gerestaureerd.

Op Parizska straat en haar zijstraatjes vind je ondermeer mode van Gucci, Louis Vuitton, Louboutin en Burberry; horloges van bijvoorbeeld Hublot en Rolex; en de juwelierswinkels van Dior en Cartier. Ook een bezoekje waard is de prachtige winkel van Halada (2), de beste Tsjechische juwelier. Leuk detail: Lia Halada, de vrouw die samen met haar man alle winkels runt, is Nederlandse, en heeft een zelf ontwikkelde juwelen-lijn. LIA is een prachtige verzameling van lokaal handgemaakte sieraden in het hogere segment.

Voor de wat kleinere beurs is er ook genoeg te vinden: op Parizska straat zelf bevinden zich twee outlet stores waar kleding met grote kortingen wordt aangeboden. Daarnaast leuk om te bezoeken is Ingredients op Maiselova (3) straat, een kleine maar hele mooie zaak met cosmetica en persoonlijke verzorging.

Wandel ook eens door de straten Husova (4) en Jilska (5). Hier vind je verschillende lokale kunstwinkeltjes waar je tegen goede prijzen een mooi aandenken mee kunt nemen. Tenslotte, op Celetna (6) en Stupartska (7) straat vind je veel toeristische winkels, maar ook een paar echte pareltjes. Koop chocolade bij de chocolademaker of prachtig handgemaakt kristal bij Celetna Crystal op Celetna straat, of kijk eens door het vintage-aanbod op Stupartska en de zijstraatjes daar.

Bekijk deze winkels op de kaart

De Nieuwe Stad

Grote ketens, kleding en boeken

De Nieuwe Stad, die om de Oude Stad heen ligt gekromd, kenmerkt zich door een toegankelijk en vaak herkenbaar aanbod aan winkels. Zo vind je hier Zara, H&M en bijvoorbeeld Hilfiger en G-Star, allemaal op Na Prikope straat (8): de grootste winkelstraat van Praag. Wist je trouwens dat zowel Zara als H&M een collectie hebben die per land verschilt? Goede kans dus dat je hier nét even wat anders vindt dan thuis in Nederland of België. Aan dezelfde straat zit ook Hamley's, een gigantische speelgoedwinkel met veel speelmogelijkheden en kinderentertainment.

Middenop Na Prikope straat zit de Panska Pasaz: een winkelpassage volledig gericht op heren, met ondermeer pakken, ondergoed en cosmetica. Mooie producten tegen redelijke prijzen.

Het winkelaanbod op Wenceslas Plein (9) is wat eenzijdig - maar wordt langzaam beter. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij één van de weinige internationale vestigingen van Marks & Spencer; Van Graaff (onderdeel van het ook bij ons bekende P&C) is een enorme modewinkel; en vanaf september 2020 is ook Primark hier aanwezig.
Een mooie boekenwinkel is Luxor, met een groot aanbod aan allerlei soorten boeken, kalenders enzovoorts, en een behoorlijke selectie Engelstalige boeken met name over Praag. Wil je meer Engelstalig? Ga dan naar Globe op Pstrossova (10) straat, met een 100% Engelstalig aanbod. Achter de winkel zit overigens een leuk café en je mag ook rustig even gaan zitten en een boek openslaan.

HRAS in de Rokoko passage aan Jungmannova (11) straat biedt prachtige handgemaakte spellen en speelgoed.

Mooie, lokaal geproduceerde cadeaus koop je bij Manufaktura, een beetje vergelijkbaar met Dille & Kamille in Nederland. Er zijn vele vestigingen in de stad, waar je al voor minder dan een tientje mooie lokaal gemaakte persoonlijke verzorging en cosmetica koopt. De biershampoo is altijd een succes!

Bekijk deze winkels op de kaart

Zizkov en Vinohrady

Vintage-winkeltjes en veel creativiteit, net buiten het centrum

Nét even op zoek naar wat anders? Doe dan eens een half dagje in de wijken Vinohrady en Zizkov.
Vinohrady begint aan de achterkant van het Nationale Museum, bovenaan het Wenceslas Plein. Het is een mooie, rustige wijk van ongeveer 150 jaar oud, en prachtig gerenoveerd. Écht een bezoekje waard!

In Vinohrady vind je veel woonaccessoires en meubels. Wandel de hoofdstraat Vinohradska (11) af en geef je ogen de kost! Leuk om te bezoeken hier is het Vinohradsky Pavilon (12), een oude markthal die is omgebouwd tot meubelwinkels. Met een aanbod van zowel lokale als internationale merken kijk je hier je ogen uit.

Heb je een hond? Vergeet dan niet om even bij Hunter binnen te lopen voor de mooiste hondenaccessoires. Volgens ons zijn Tsjechen de grootste hondenliefhebbers van de wereld dus je kunt er vast iets leuk vinden. 

Loop vervolgens over Vinohradska (of één van de parallele zijstraten, ook mooi!) verder naar het Jiriho z Podebrad (13) plein. Hier vind je wekelijks van woensdag-zaterdag een boerenmarkt met lekker eten en drinken. Aan de overkant van het plein zit Never Enough: een klein winkeltje annex bar, met hippe shirts en accessoires. Vind je die stijl leuk? Loop dan even door naar Libenska straat, aan de zijkant van Vinohradska straat. Daar zit Merch Or Die, met een enorm aanbod aan shirts, hoodies, baseball caps enzovoorts.

Loop anders vanaf Jiriho z Podebrad naar de TV Toren (14), dat is die toren met die babies eraan. Bij de toren begint de wijk Zizkov, die ook wel het Berlijn van Praag wordt genoemd. Je vindt hier in elke straat wel een winkeltje dat een bezoek waard is: platenzaken, veel retro- en vintage, kleine modewinkeltjes, van alles en nog wat.

Direct voorbij de toren vind je één van de beste vintage-winkels van Praag: Bohemian Retro, op Chvalova (15) straat, wordt gerund door de sympathieke Rebecca. Zij is oorspronkelijk Engels maar woont al meer dan 20 jaar in Tsjechië, en selecteert alleen de mooiste vintage-artikelen voor haar winkel.

Bekijk deze winkels op de kaart

Praag Fashion Outlet

Superkoopjes scoren in Praag

Is het een keer een dag slecht weer? Ga dan bijvoorbeeld eens naar Praags outlet center Fashion Arena. Tientallen outlets naast elkaar, met kortingen oplopend tot 70%. Andere grotere winkelcentra buiten het stadscentrum zijn Smichov, met onder andere een grote bioscoop, en Chodov. Beide zijn uitstekend met de metro bereikbaar en bieden genoeg vermaak voor een dagje plezier.

Markten

Vietnamese markt in Praag

Ben je langer dan een paar dagen in Praag, of is het niet je eerste keer? Dan is de SAPA-markt een grote aanrader.

De grootste markt van de stad ligt een stuk verderop, achterin Praag 4 in de wijk Libus. Bekend onder de naam Sapa is dit gigantische complex de thuishaven voor maar liefst 3000 handelaren, die je werkelijk alles wat in een kraam past aanbieden, vaak tegen ongelofelijk lage prijzen. Het leeuwendeel van de handelaren zijn van Vietnamese afkomst, wat de bijnaam "Little Hanoi" van deze markt verklaart. Als je in Praag bent en je waar alle kleine avondwinkeltjes in de stad hun spullen kopen: dit is het antwoord.

Veel zaken zijn alleen per grotere hoeveelheid te koop (bijvoorbeeld 12 paar sokken, of speelgoed in grootverpakking). De prijzen zijn echter zo laag dat het echt de moeite waard is hier een dagje naartoe te gaan. Je breidt je weekendje zo eigenlijk een beetje uit met een dagje Vietnam!

In Sapa bevinden zich ook diverse eenvoudige restaurantjes, waar je werkelijk het beste Vietnamese eten van de stad krijgt. Voor de prijs hoef je het niet te laten: al voor 4 euro staat er een goedgevuld bord op tafel!

Sapa is het beste te bereiken met de auto, of neem een Uber of Bolt-chauffeur

Shoppen in Praag

Winkels op de kaart

Oude Stad - Parizska
50.089630, 14.419396

Oude Stad - Parizska
Luxemerken en hippe kleine winkeltjes

50.089092, 14.419503

Oude Stad
Halada, de beste Tsjechische juwelier

50.089436, 14.418360

Oude Stad - Maiselova
Ingredients: Cosmetica en Persoonlijke verzorging

50.085625, 14.418238

Oude Stad - Husova
Lokale kunstwinkeltjes

50.085390, 14.418994

Oude Stad- Jilska
Lokale kunstwinkeltjes

50.087664, 14.423373

Oude Stad - Celetna
De chocolademaker en prachtig handgemaakt kristal

50.087937, 14.424640

Oude Stad - Stupartska
Vintage-winkeltjes

1. Na Prikope
50.086216, 14.425940

Nieuwe Stad
Na Prikope

2. Wenceslausplein
50.081364, 14.427909

Nieuwe Stad
Wenceslausplein

4. Jungmannova
50.081327, 14.422437

Nieuwe Stad
Jungmannova

1. Vinohradska
50.078006, 14.459556

Vinohrady en Zizkov
Vinohradska

2. Vinohradský Pavilon
50.076507, 14.442403

Vinohrady en Zizkov
Vinohradský Pavilon

3. Jiriho z Podebrad
50.078648, 14.450232

Vinohrady en Zizkov
Jiriho z Podebrad

4. TV Tower
50.081175, 14.451155

Vinohrady en Zizkov
TV Tower

5. Chvalova
50.083020, 14.450228

Vinohrady en Zizkov
Chvalova