Praag KINDEREN

PRAAG MET KINDEREN

Een stedentrip naar Praag kan door de vele nieuwe indrukken al best inspannend zijn voor volwassenen alleen; met kinderen een paar dagen weg voegt daar nog heel wat aan toe. Welke attracties en bezienswaardigheden zijn geschikt voor kinderen, hoe zorg je ervoor dat je niet teveel hoeft te lopen, kortom, hoe maak je er een uitje van waar zowel kinderen als ouders van genieten?

In dit artikel enkele gebieden en lokaties in en om Praag die specifiek geschikt zijn voor een bezoekje met kinderen, en er ook nog eens voor zorgen dat het wat volwassen reisgezelschap prima aan zijn trekken komt.

We helpen je natuurlijk graag met je verblijf hier, bijvoorbeeld door een compleet dagje dierentuin voor je te organiseren al voor 59 Euro met z’n vieren, of een voor kinderen geschikte fietstour in Praag te regelen!

Petrin

Aan de zuidkant van de Praagse Burcht aan dezelfde kant van de rivier ligt de Petrín heuvel, met midden op een toren die vanwege de gelijkenis ook wel bekend staat als `de Praagse Eiffeltoren`.
Rondom de toren is een gebied met fijne grasvelden en speelgelegenheden, en voor jong en oud een prachtig uitzicht over het Praagse centrum. Voor de wat oudere kinderen (en volwassenen uiteraard) is er de mogelijkheid om de toren te beklimmen en een kiosk is aanwezig om verfrissingen in te kunnen slaan.

Een leuke manier om de heuvel op te komen is de enige kabeltrein van Praag: een sinds 1891 bestaande trein die vanaf de straat Ujezd onderaan de heuvel helemaal tot bovenaan komt, met een helling van soms bijna 30 graden. Normale openbaar vervoer-tickets zijn ook geldig op de kabeltrein. Zie ook onze pagina over Bezienswaardigheden in Praag!

Letna

Zuidoostelijk van de Praagse burcht, ook aan dezelfde kant van de rivier, ligt Letna park. Hier bevinden zich geen specifieke aparte speelplaatsen, maar wel grote grasvelden en een kiosk. Inwoners van Praag gebruiken Letna veel om te rolschaatsen; het park leent zich hier uitstekend voor. Aan de linkerzijde van het park bevindt zich Rodeo Skate Park, met diverse half pipes en andere skatemogelijkheden. Rodeo Skate Park is dagelijks open van 10:00 tot 20:00 uur.

In het gebied rond Letna is ook het Nationale Technisch Museum gehuisvest, met een koffiebar en ijskelder. In dezelfde buurt bevinden zich ook twee kleine speeltuinen. In het museum zelf zijn tal van interessante staaltjes van Tsjechische techniek te vinden, leuk voor iedereen die jong van geest is. Vooral de collectie auto´s, motorfietsen en treinen is indrukwekkend.

Speelgoedmuseum

Aan de Burchtzijde van de Karelsbrug bevindt zich (vanaf de brug gezien aan de linkerkant) het Kampa schiereiland. Naast het prachtige Kampa-museum is er veel buitenactiviteit op Kampa: frisbeeën en andere buitenspelen, een speeltuin, soms een klein circus, lekker picknicken... alles met een geweldig uitzicht op de rivier en de gebouwen aan de Praagse rivieroever.

Treinen speelparadijs - Stroupeznickeho 23 - www.kralovstvi-zeleznic.cz
Zijn je kids geïnteresseerd in treinen en trams? Ga dan naar Kralovstvi Zeleznic, één van de grootste treinparadijzen in Europa! Je vindt hier een enorme modelspoorbaan met overal treintjes die heen en weer rijden en een deel kan je zelf bedienen. Ook een vol formaat tram en bus staat hier opgesteld: kinderen kunnen de tram "besturen", de deuren open en dichtdoen enzovoorts. In de hal staat een gigantische maquette van de stad Praag. Een geweldig uitje voor Praag met kinderen!

Národní

Aan de overkant van de rivier in Praag ligt Národní Dívadlo, het Nationaal Theater. Links van de brug die begint op de hoek van het Theater (Most Legíi) vind je een klein eiland direct voor de rivieroever.

Naast Restaurant Žofín, gevestigd op het eiland, zit een leuke speelplaats met ook ruimte om lekker te ontspannen aan de waterkant. Ook zijn hier roeiboten en waterfietsen te huur.

Teruglopend de straat Národní in vind je, enkele honderden meters van de rivieroever en net vóór de grote Tesco, een arcade met attracties (onder de bogen).

Staromestské Námestí

Op en rond Staromestské Námestí (Old Town Square) is niet veel specifiek voor kinderen maar de vele paarden, regelmatige optredens bijzondere stalletjes en natuurlijk de klok zijn voor jong en oud een plezier om mee te maken.
Leuk om te zien is de grote speelgoedcollectie, te vinden ca. 30 meter de straat in die begint tussen de Sint Nicolaaskerk en Hotel Cerna Liska.

Václavské námestí / Na Príkope

In dit winkelgebied bevinden zich onder meer de volgende gelegenheden die zich richten op gezinnen met kinderen:

 • Shopping Gallery Myslbek (Na Príkope straat 19 – 21 of via de achterkant: Ovocný trh plein 8)
  Hier vind je onder vele anderen Mother Care, een schitterende ruim opgezette winkel waar (aanstaande) moeders en jonge kinderen alles van hun gading vinden. Er is een apart Early Learning Centre waar de kleintjes tijdens het shoppen terechtkunnen. Ook Next heeft een grote kinderafdeling. Op de eerste verdieping is een ruime, schone gelegenheid om te verfrissen en luiers te verschonen.

 • Detský Dum (Het Kinderhuis, op Na Príkope straat 15)
  Hier zijn vele winkelmogelijkheden verdeeld over vier verdiepingen.

 • Cerná Ruže (Na Príkope 12)
  Leuk om even te pauzeren: er is een café aan het eind, alsmede een kleine speeltuin.

 • Hamley’s speelgoedparadijs (Na Prikope straat 14)
  Deze enorme speelgoedwinkel is een must see! Er is dagelijks vermaak voor de kids met clowns, een kerstman of andere live optredens. Veel speelgoed kan ter plekke worden uitgeprobeerd en een speelplaats middenin de winkel ontbreekt niet.

 • Verscholen achter Václavské námestí (Wenceslas Plein)
  Aan de onderkant van het plein achter de grote Bata schoenenwinkel, ligt een prachtig parkje, genaamd Františkánská zahrada, ofwel Franciscaanse tuin.
  Ondanks dat deze bijzondere plek in het hart van het centrum ligt komen hier niet erg veel toeristen; dit maakt het een prachtige oase van rust middenin de drukte van het centrum.
  Het parkje is eenvoudig bereikbaar via de ingang van het kleine winkelcentrum Pasáž Svetozor aan Vodickova straat (vanaf het plein gezien de straat inlopen en rechtsaf slaan bij de Svetozor bioscoop).

 • Opletalova straat
  Wat meer aan de bovenkant van Václavské Námestí (Wenceslas Plein), vanaf het plein gezien links van het Nationaal Museum, ligt Opletalova straat (de Yves Rocher-winkel zit op de hoek).
  Loop deze straat in na ca. 150 meter bevindt zich aan de rechterzijde het parkje Vrchlického Sady, voorzien van een speeltuin en uitkijkend op de Státní Opera (Staatsopera) .

 • Podolí

  Richting het zuiden, circa 3 km langs de rivier aan de overzijde van de Burcht, is het Podolí zwemstadion.
  Het grote zwemcomplex is het gehele jaar geopend en omvat naast de gewone zwembaden (33-50 meter, zowel binnen als buiten, tevens diverse baden voor de kleintjes) een grote variatie aan binnen- en buiten-waterattracties.
  Kleine en grote glijbanen, springplanken, grote zandbakken, een carrousel, een speelhuisje, een veld om te zonnebaden, sauna´s (niet in de prijs inbegrepen) en een grasveld geschikt voor balspelen zijn enkele voorbeelden van wat hier te vinden is.
  Er bevinden zich meerdere restaurants en kioskjes op het terrein. Kijk op onze Zwemmen in Praag-pagina voor meer info.
 • Karlovo námestí (Karelsplein)
  Loop vanaf Václavské námestí (Wenceslas Plein) Vodickova straat in en loop deze ca. 600 meter door (let ongeveer halverwege op het prachtige schoolgebouw aan de linkerkant!).  Het Karelsplein is in 1348 aangelegd en met meer dan 80.000m2 één van de grootste pleinen ter wereld. Sinds 1871 is het grotendeels een stadspark. Er lopen een aantal zeer drukke straten overheen maar ondanks dat is het overdag een rustige, ontspannen plek waar vele inwoners van Praag hun lunch gebruiken, een wandeling maken of met kinderen één van de speeltuintjes of de fontein te bezoeken.

  Na zonsondergang is het niet raadzaam hier te komen in verband met de aanwezigheid van zwervers.

 • Vinohrady: Winkelcentrum & bioscoop Flora
  Bij metrostation Flora is recent een nieuw winkelcentrum geopend. Het heeft diverse kinderkleding- en speelgoedwinkels alsmede op elke verdieping een bewaakte speelplaats waar uw kinderen zich kunnen vermaken terwijl u winkelt.
  De grootste attractie is het 3D Imax cinemacenter met een groot, actueel en afwisselend aanbod aan films. Vele films zijn beschikbaar in Engels met ondertiteling (check dit wel vooraf, een aantal vertoningen zijn nagesynchroniseerd in het Tsjechisch!).

 • Cinema City
  Vinohradská 149
  Vinohrady, Praag 2
  Openbaar vervoer: metrostation Flora (Groene ofwel A-lijn); tram 5, 10, 11, 16; bus 136
  Entreeprijzen voor families:Twee volwassenen en twee kinderen CZK 500,-

Podoli

Richting het zuiden, circa 3 km langs de rivier aan de overzijde van de Burcht, is het Podolí zwemstadion.

Het grote zwemcomplex is het gehele jaar geopend en omvat naast de gewone zwembaden (33-50 meter, zowel binnen als buiten, tevens diverse baden voor de kleintjes) een grote variatie aan binnen- en buiten-waterattracties.
Kleine en grote glijbanen, springplanken, grote zandbakken, een carrousel, een speelhuisje, een veld om te zonnebaden, sauna´s (niet in de prijs inbegrepen) en een grasveld geschikt voor balspelen zijn enkele voorbeelden van wat hier te vinden is.
Er bevinden zich meerdere restaurants en kioskjes op het terrein.

Zwembad Podolí
Podolská straat 74 (Google Maps)

 • Openbaar vervoer: tram 3, 16, 17, 21, tramstop Kublov (CZK 18,- vanaf het centrum)
 • Parkeren: parkeerplaats aan Podolska straat
 • Entreeprijzen voor families:2 volwassenen + 1 kind tot 12 jr: tot 15.00 uur CZK 330,- tot 15:00 uur, na 15:00 uur CZK 230,-;elk extra kind CZK 70,-;

De 5 beste plekjes om te zwemmen in Praag
Lees ook onze vijf beste plekjes om te zwemmen in Praag: Van buitenzwembad t/m Aquapark!

Karlovo námestí (Karelsplein)

Loop vanaf Václavské námestí (Wenceslas Plein) Vodickova straat in en loop deze ca. 600 meter door (let ongeveer halverwege op het prachtige schoolgebouw aan de linkerkant!).

Het Karelsplein is in 1348 aangelegd en met meer dan 80.000m2 één van de grootste pleinen ter wereld. Sinds 1871 is het grotendeels een stadspark. Er lopen een aantal zeer drukke straten overheen maar ondanks dat is het overdag een rustige, ontspannen plek waar vele inwoners van Praag hun lunch gebruiken, een wandeling maken of met kinderen één van de speeltuintjes of de fontein te bezoeken.

Na zonsondergang is het niet raadzaam hier te komen in verband met de aanwezigheid van zwervers.

Vinohrady: Winkelcentrum & bioscoop Flora

Bij metrostation Flora is recent een nieuw winkelcentrum geopend. Het heeft diverse kinderkleding- en speelgoedwinkels alsmede op elke verdieping een bewaakte speelplaats waar je kinderen zich kunnen vermaken terwijl je winkelt.
De grootste attractie is het 3D Imax cinemacenter met een groot, actueel en afwisselend aanbod aan films. Vele films zijn beschikbaar in Engels met ondertiteling (check dit wel vooraf, een aantal vertoningen zijn nagesynchroniseerd in het Tsjechisch!).

Cinema City

 • Vinohradská 149 (Google Maps)
 • Vinohrady, Praag 2
 • Openbaar vervoer: metrostation Flora (Groene ofwel A-lijn); tram 5, 10, 11, 16; bus 136
 • Entreeprijzen voor families:Twee volwassenen en twee kinderen CZK 500,-

Praag met kinderen

Hierboven vond je onze tips om het verblijf in Praag met kinderen net wat leuker en relaxter te maken. En wist je dat we ook een leuke dierentuin-actie hebben? Misschien leuk voor jullie?