Praag Nationaal museum

MUSEA PRAAG

Praag staat bekend om haar grote culturele diversiteit en dat komt natuurlijk ook tot uiting in het veelzijdige aanbod aan musea. Er zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, in alle mogelijke afmetingen en genres. We hebben hier een lijstje tips samengesteld van musea in Praag voor elke smaak!

Musea Praag

Het Nationaal Museum

Van alle musea in Praag, mag het Nationale Museum hier natuurlijk niet ontbreken. De hoofdvestiging van dit veelzijdige museum staat bovenaan Wenceslas Plein en is, na de jarenlange verbouwing en heropening in 2018, alleen al vanwege het gebouw een bezoek waard. Je kunt helemaal omhoog de gouden koepel in maar hou er rekening mee dat deze niet bereikbaar is voor minder validen.
Het vierkante gebouw aan de linkerkant (gezien vanaf de voorkant) is sinds kort onderdeel van het Museum en wordt gebruikt voor tijdelijke exposities. Dit gebouw was tot enkele jaren terug de lokatie van Radio Free Europe in Praag.

Het Nationaal Museum bezit meer dan 14 miljoen objecten waarvan natuurlijk maar een deel wordt tentoongesteld. Je vindt in het hoofdgebouw onder andere een grote verzameling mineralen van over de gehele wereld; een overzicht van de geschiedenis van Tsjechoslowakije tijdens de periode van het communisme; en regelmatige wisselende tentoonstellingen met bijvoorbeeld originele composities van Beethoven, geschreven tijdens zijn tijd in Tsjechië.

In de andere lokaties vind je, verspreid over de stad (en met een paar vestigingen in andere plaatsen in het land), ondermeer een expositie gewijd aan de wereldberoemde componist Antonin Dvorak; een Theatermuseum; en het mooie Museum voor Klassieke Archeologie. Prachtige musea in Praag waar je zeker van kunt genieten.

Nationaal Museum
Wenceslas Plein 68
Geopend: dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
Entree: 200 Kronen (ca. 8 Euro) voor volwassenen, 130 Kronen (ca. 5 Euro) voor kinderen en senioren
www.nm.cz

Narodni Galerie

Narodni Galerie, ofwel de National Gallery, is dé organisatie voor beeldende kunst. Verspreid over 6 locaties wordt een collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en nog veel meer tentoongesteld, chronologisch gegroepeerd. In het hoofdgebouw op Dukelskych Hrdinu straat vind je onder andere een prachtige impressionistische collectie: een hele kamer vol Picasso's, beelden van Rodin, enkele stukken van one eigen Van Gogh en vele Tsjechische kunstenaars uit deze periode worden hier permanent tentoongesteld.

Ook ondermeer het Scharzenberg Paleis, direct voor de ingang van de Praagse Burcht, en het Kinsky Paleis zijn onderdeel van de National Gallery. Koop een voordelig combi-ticket: voor 500 Kronen (ongeveer 19 Euro) kun je binnen 10 dagen tijd alle vestigingen van de National Gallery bezoeken.

Narodni Galerie (National Gallery)
Dukelskych Hrdinu 47
Vanuit het centrum: tram 5, 12 of 17, halte Veletrzni
Geopend: di-zo van 10:00 - 18:00 uur, op woensdagen tot 20:00 uur (deze tijden gelden voor alle Praagse vestigingen)
Entree: 200 Kronen (ca. 8 euro) voor volwassenen, 100 Kronen (ca. 4 Euro) voor kinderen en senioren
Voor sommige tijdelijke exposities geldt een toeslag.
www.nd.cz

De andere afdelingen van de National Gallery:
Sternberg Paleis Hradcanské námestí 15
110 00 Praha 1 - Hradcany
Tram: 22 of 23, halte Pražský Hrad

Klooster St. Agnes van Bohemen
U Milosrdných 17
110 00 Praha 1 - Stare Mesto
Metro: Staromestská

Schwarzenberg Paleis
Hradcanské Námestí 2
110 00 Praha 1 – Hradcany
Tram: 22, halte Pražský Hrad

Salmovsky Paleis
Hradcanske Namesti 2
110 00 Praha 1 – Hradcany
Tram: 22, halte Pražský Hrad

Kinksky Paleis
Staromestske Namesti 12 (Oude Stadsplein 12)
110 00 Praha 1 – Oude Stad

De Muller Villa

Een fantastisch voorbeeld van architect Adolf Loos’ unieke toepassing van het functionalisme en is een bezoek waard voor iedereen die van interieurs of van architectuur houdt.

De villa is volledig in originele staat hersteld en laat, door architectuur, interieur en kunst, een prachtig beeld van de functionalistische stijl zien. De villa is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids en in kleine groepjes - ruim vooraf reserveren is absoluut noodzakelijk!

Muller Villa
Nad Hradnim Vodojemem 624/14
160 00 Praha 6 Tram 1 en 2
Entree: 450 Kronen (ca. 18 Euro), inclusief gids
Studenten gratis; senioren 350 Kronen (ca. 14 Euro)
http://en.muzeumprahy.cz/villa-muller/

 

Kampa Museum

Het Kampa Museum is gevestigd op een plek waar al vanaf 1393 gebouwen staan (de oudste berichten gaan over een watermolen die meel produceerde) maar ongetwijfeld was hier ook eerder al activiteit (zeker terug tot aan de 10e eeuw).

Vanaf de 16e eeuw is het gebouw in handen van de stad. Diverse branden en overstromingen later wordt begin 20e eeuw de grondslag gelegd voor de huidige bebouwing.

Na een grote renovatie is het gebouw in 2001 geopend als museum. De oprichters zijn het echtpaar Jan en Mleda Malek: Tsjechen die in de jaren '60 naar de VS verhuisden. Ze maakten fortuin daar en schaften in de loop der jaren een enorme hoeveelheid belangrijke Tsjechische en Slowaakse kunst aan. Het herbergt een groot aantal werken uit Midden- en Oost Europa.

Aangevuld met kunstwerken uit legaten in de laatste paar jaar is het museum uitgegroeid tot een toonaangevend verzamelaar van Centraal- en Oost Europese kunst. Onder andere Frantiska Kupka en de beeldhouwer Otto Gutfreund zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie.

Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, recent nog een met werken van Mondriaan.

U Sovových Mlýnu 2
118 00 Praag 1 - Mala Strana
Entree: 240 Kronen (ca. 8,50 Euro)
Kinderen en senioren: 120 Kronen (ca. 4,25 Euro)
Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
www.museumkampa.cz

Lobkowicz Museum

Dit unieke gebouw is het enige privé-eigendom dat binnen de muren van de Praagse burcht te vinden is. Het is eigendom van de invloedrijke Lobkowic familie, die al sinds de vroege 17e eeuw een prominente rol speelt in Centraal-Europa.

Na de restitutie (teruggave van eigendommen die door de communisten waren afgenomen) in de vroege jaren 90, heeft de familie haar bezittingen beschikbaar gemaakt voor bezoek. Zo is één van haar panden, het Lobkowicz Kasteel, nu onder andere in gebruik als museum, met de grootste privécollectie kunst in Tsjechië.

Niet de minste namen hangen hier aan de muur: Bruegel de Oude, Canaletto, Cranach en Velazquez zijn slechts enkele van de Meesters die je hier tegenkomt.

Van alle musea in Praag is het Lobkowicz Museum al enkele jaren de onbetwiste favoriet op TripAdvisor met het predikaat #1 Museum in Praag. De entreeprijs is inclusief audiotour.

Lobkowicz Palace
Jirska 3 110 00 Praha 1
Entree: 190 Kronen (ca. 7 Euro)
Senioren: 150 Kronen (ca. 5,50 Euro)
Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 euro
www.lobkowicz.cz

Kafka Museum

De permanente expositie in het Kafka Museum werd in 1999 voor het eerst getoond in Barcelona, vanwaar hij verhuisde naar Praag in 2002, en pas vanaf 2005 zijn vaste plek heeft in het Hergetova Cihelna-gebouw. Het is een prikkelende tocht door Kafka’s gedachtenkronkels, gebruikmakend van alle zintuigen en bijzonder interactief.

Naast de expositie van vrijwel alle eerste edities van Kafka’s werken wordt onder andere gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkelde soundtrack, 3D-installaties, en verschillende audiovisuele effecten. Het Kafka Museum is echt een reis door zijn werk en een bezoek meer dan waard.

Kafka Museum
Cihelna 2b
110 00 Praha 1
Entree: 200 Kronen (ca. 8 Euro); senioren en kinderen 120 Kronen (ca. 4,50 Euro)
www.kafkamuseum.cz

Mucha Museum

's Werelds eerste museum gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Tsjechische ArtNouveau-kunstenaar Alfons Mucha (1860-1939). Het museum is gehuisvest in het barokke Kaunický Palac in het centrum van Praag.

De kleine maar mooi opgezette tentoonstelling omvat meer dan 100 stuks en bestaat uit schilderijen, foto's, tekeningen in houtskool, pastels, litho's en persoonlijke memorabilia.Het museum laat je kennismaken met een brede keuze uit zijn werk, hoewel hij het meest bekend staat om de affiches die hij voor Sarah Bernard maakte in Parijs.

De tentoonstelling concentreert zich deels op de periode in Parijs en de prachtige posters uit die tijd; er zijn met name een serie schetsen te zien die niet eerder zijn gepubliceerd. Er is ook een afdeling met een aantal van de werken die hij produceerde tijdens de periode 1910-1939, toen hij terug was in Tsjecho-Slowakije.

Ten slotte heeft het museum ook een reconstructie van de workshop in Parijs met een aantal van de originele meubels en familieportretten. Hier wordt tevens een film vertoond over leven en werk van de kunstenaar.

Mucha Museum
Kaunický palác
Panska 7110 00 Praag 1
Entree: 240 Kronen (ca. 9 euro), kinderen en senioren 160 Kronen (ca. 6 euro)
Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur.
www.mucha.cz

Musea Praag - onze tips

Natuurlijk zijn er nog veel meer fraaie musea in Praag te bezoeken, maar bovenstaande musea in Praag zijn absoluut de moeite waard. 
Naast deze musea biedt Praag nog veel meer bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben, mocht je daar nog niet aan zijn toegekomen.