Evenementen in Praag 1902x750px

BEZIENSWAARDIGHEDEN PRAAG

Natuurlijk kan je als Praag-bezoeker niet zonder een bezoek aan de meest bekende attracties van de stad: het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en de Praagse Burcht. Maar heb je weleens gehoord van de Petrin uitkijktoren, het prachtige wijkje Novy Svet, of de basiliek op de prachtige Vysehrad heuvel? In deze post vind je alle bezienswaardigheden in Praag waarvan wij vinden dat je ze écht gezien moet hebben!

Bezienswaardigheden Praag

Het Oude Stadsplein en de Astronomische Klok

Midden op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí), ingebouwd in het oude Stadhuis, bevindt zich de wereldberoemde Astronomische klok genaamd Orloj. De klok werd in gebruik genomen in 1410 en is derhalve één van de oudste nog functionerende astronomische klokken ter wereld.
De klok bestaat uit drie delen: aan de bovenzijde bevinden zich, verborgen achter twee luiken, de apostelen. Zij komen elk uur op het hele uur naar buiten.
In het midden zie je het uit 1410 stammende uurwerk, waarover de legende gaat dat na het voltooien van de klok, de ogen van de klokkenmaker werden uitgestoken, zodat hij niet nog ergens anders zo'n mooie klok kon bouwen.

Onderaan tenslotte vind je de maanden en seizoenen, alsmede voor elke dag van het jaar de heilige van die dag.
De klok is ontzettend populair. Bereid je voor op een gigantische mensenmassa, elk heel uur als de klok slaat en de apostelen naar buiten komen. Het is echter een beeld zo onlosmakelijk aan Praag verbonden dat je het wel gezien moet hebben!
De Astronomische Klok klinkt dagelijks van 9:00 - 23:00 uur.

Op de kaart: 1 en 4

Bezienswaardigheden Praag Astronomische Klok
Bezienswaardigheden Praag  Astronomische klok
Bezienswaardigheden Praag Astronomische klok

Tyn Kerk

Ook een bezoekje waard is de Tyn Kerk, als je voor de Klok staat helemaal aan de rechterkant van het plein. Je loop hier naar binnen door een poort tussen de restaurants die voor de kerk gevestigd zijn. De kerk is nu katholiek is gedurende de eeuwen verschillende keren van eigenaar gewisseld. De bekende protestant Jan Hus, één van de volgers van de ook in Nederland bekende Luther, heeft hier nog gepredikt.
Het katholieke karakter van de kerk wordt duidelijk als je naar binnen loopt: overal gouden beelden, veel kunst aan de muur. Het is echt een prachtig gezicht.
De Tyn Kerk is geopend voor bezoekers van dinsdag tot zaterdag, ’s ochtends van 10:00-13:00 uur en in de middag van 15:00-17:00 uur.

Naast dat het Oude Stadsplein een bekende bezienswaardigheid in Praag is, is het ook onderdeel van zowel onze Praag Compleet Fietstour als van onze Oude Stad Praag wandeltour. Je krijgt dan vele leuke weetjes van onze enthousiaste Nederlandse gidsen. Je wandelt of fietst al voor 29 Euro per persoon, inclusief fiets, of bij de wandeltour inclusief koffie en lekker gebakje! 

Op de kaart: 8

Karelsbrug Praag

De wereldberoemde Karelsbrug is een must uit alle bezienswaardigheden in Praag voor elke bezoeker. Meer dan 500 meter lang en voorzien van een grote hoeveelheid prachtige beelden is het een indrukwekkend monument met prachtige uitzichten.
De Karelsbrug verbindt de Oude Stad met de wijk Mala Strana, waar onder andere de Praagse Burcht is gevestigd. Je loopt vanaf het Oude Stadsplein via de Karelsbrug naar boven richting de Burcht, die op een heuvel staat.

Als je reisgezelschap een beetje goed ter been is dan kun je deze hele tocht prima te voet doen: zo zie je ook meteen wat van de prachtige straatjes en steegjes die de stad haar bijzondere karakter geven. Te voet en rustig aan, met hier en daar een tussenstop, doe je 4-6 uur over het bekijken van deze bezienswaardigheden: een prima manier om je eerste dag in de stad te besteden.

Een andere mooie manier om de stad te leren kennen is onze Praag Compleet Fietstour: in 3 uur tijd verken je Praag op de fiets, onder enthousiaste leiding van een Nederlandse gids. 

Als je met kinderen bent, of het liever wat rustiger aan doet, kun je ervoor kiezen om het Oude Stadsplein en de Karelsbrug met elkaar te combineren. Daarna loop je de straat Mostecka uit en neemt je op het plein tram 22, naar rechts gezien vanaf de brug. Deze stopt direct achter de Burcht (halte Prazsky Hrad) en bespaart je zo de wandeling naar boven. Lees ook onze informatie over het openbaar vervoer in Praag en kaartverkoop

Op de kaart: 2

Bezienswaardigheden Praag - Karelsbrug
Bezienswaardigheden Praag - Karelsbrug en Praagse Burcht
Bezienswaardigheden Praag - Karelsbrug en Praagse Burcht
Bezienswaardigheden Praag - Karelsbrug

Praagse Burcht
Kasteel Praag en Gouden Straatje

De wereldberoemde Praagse Burcht, ook wel Praags Kasteel genoemd, bestaat uit een grote verzameling gebouwen uit verschillende tijden en met een fascinerende diversiteit aan bouwstijlen. Het kasteel in Praag is absoluut een belangrijk onderdeel van de bezienswaardigheden in Praag

De Praagse Burcht is de grootste ter wereld en omvat in totaal zo'n 70,000 vierkante meter grondoppervlak. Het complex staat op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.

Het eerste (en nog steeds staande) gebouw in de Burcht is Kerk van de Maagd Maria, dat stamt uit het jaar 870. Het vormt min of meer het middelpunt van de Burcht, en is nog steeds (op bepaalde tijden) toegankelijk.

Sint Vitus-kathedraal

Vanaf de 10e eeuw zijn er met grote regelmaat gebouwen toegevoegd, verwijderd, of aangepast: met name onder Karel IV werd onder andere begonnen met de bouw van de Sint Vitus-kathedraal, die pas 6 eeuwen later in 1929 werd voltooid!

Openingstijden Praagse Burcht en Gouden Straatje

De Burcht zelf en haar drie binnenpleinen zijn dagelijks gratis te bezoeken tussen 6 uur 's morgens en 10 uur 's avonds. Er zijn een aanzienlijk aantal ruimtes die tegen betaling toegankelijk zijn: museale ruimtes en tentoonstellingen, de toren van de kathedraal en de graftombes achterin de kathedraal zijn hier voorbeelden van, evenals het bekende "Gouden Straatje". Een familieticket kost 700 Kronen, dat is momenteel ongeveer 26 Euro.

De burcht is in 2020 dagelijks geopend van 06:00 - 22:00 uur en de monumenten van 9:00 - 18:00 uur (buiten het seizoen 9:00-16:00 uur; het seizoen duur van 1 april tot en met 31 oktober).
De kathedraal is geopend voor bezoekers van 10:00 tot rond 17:00 uur, behalve op zondag: dan gaat hij pas om 12 uur open. Een uitzondering wordt gemaakt op dagen waar religieuze diensten worden gehouden; hou hiervoor de website van de kathedraal in de gaten.

Het aanraden waard is de wisseling van de wacht, dagelijks om 12 uur. Dit is een hele ceremonie die de moeite van het wachten waard is.

Op de kaart: 3

Praag Burcht wisseling wacht bezienswaardigheden

Eenmaal per jaar heb je de kans een deel van de presidentiële vertrekken te bezichtigen. Dit gebeurt op de eerste zaterdag na 8 mei van elk jaar. DIt is iets wat minder bekend is uit alle bezienswaardigheden in Praag, maar mocht je rond die tijd in Praag zijn, dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen. 

De burcht zelf is net als de voorzijde van de kathedraal gratis toegankelijk. Alle openlucht-ruimtes in de burcht zijn gratis toegankelijk voor publiek, inclusief de prachtige tuinen aan de voor- en achterzijde. Voor tentoonstellingen en monumentale gebouwen die zich in het kasteel bevinden wordt entree gerekend.

Op gezette tijden kun je ook de Onze Vrouwenkerk bezoeken, en enkele malen per jaar worden andere delen van het de Burcht gebruikt voor tentoonstellingen.

Op de kaart: 7

Novy Svet
Één van Praags best bewaarde geheimen

Novy Svet is een klein wijkje, gelegen op enkele minuten wandelen van de hoofdingang van de Praagse Burcht. De naam Novy Svet betekent “Nieuwe Wereld” maar die is niet meer helemaal van toepassing: het wijkje is gebouwd in de 14e eeuw, als woonplaats voor bedienden in de Burcht.
Het zijn maar een paar straatjes maar écht de moeite van een bezoekje uit alle bezienswaardigheden in Praag, waard: de huisjes zijn nog helemaal origineel met bijvoorbeeld hele lage deurtjes, omdat mensen toendertijd veel kleiner waren dan wij nu. Middenin het wijkje vind je één van Praags mooiste koffietentjes, vernoemd naar de wijk. Probeer een plekje te vinden op het terrasje, met prachtig verstild uitzicht over een mooie binnentuin.

Novy Svet wordt niet heel veel door toeristen bezocht dus het geeft je echt een mooi ander beeld van de stad.

Op de kaart: 5

Het Strahov Klooster (en Brouwerij!)
Cultuur met een biertje

Nog wat cultuur opsnuiven en een lekker biertje drinken, misschien wel met lunch? Wandel dan na je bezoek aan Novy Svet door naar het Strahov Klooster. In de kerk bij het klooster heeft Mozart enkele van zijn stukken gecomponeerd.
Het klooster beschikt over één van de oudste bibliotheken van Europa. Voor een paar euro kan je hier een kijkje nemen; erg de moeite waard!
Rust dan even uit bij de microbrouwerij die bij het klooster hoort. Ze maken uitstekende biertjes en ook de keuken is prima - en betaalbaar!

Op de kaart: 6

Petrin uitkijktoren
De Eiffeltoren van Praag

Niet ver van het Strahov Klooster vind je de Petrin-toren: dat is die toren die eruitziet als de Eiffeltoren. Hij staat in een prachtig gebied met bloementuinen en regelmatig vinden er kunsttentoonstellingen plaats in de tuinen rondom de toren. Een leuk einde van je bezoek aan de heuvel is de kabeltram ofwel funiculaire: deze schuin de heuvel afglijdende tram is de oudste nog in werking zijnde funiculaire in Europa. Leuk detail: hij is onderdeel van het openbaar vervoer-netwerk, dus je neemt 'm al voor 24 kronen! Meer weten? Bekijk dan de pagina over de metro en overig openbaar vervoer in Praag.

Op de kaart: 7

Vysehrad-heuvel en Basiliek

Een klein stukje stroomopwaarts vanaf Naplavka bevindt zich de Vysehrad-heuvel, met daarop een oude vervallen burcht en een prachtige basiliek.
Vysehrad is een prachtig plekje dat niet door veel toeristen wordt bezocht. Je kunt hier mooie wandelingen maken, genietend van het unieke uitzicht over de stad; breng ook een bezoek aan de basiliek die hier, in verschillende gedaanten, al vanaf het jaar 1080 staat, en vergeet de prachtige begraafplaats er direct achter niet: hier liggen vele wereldberoemde componisten, schrijvers en politici begraven. Werkelijk een prachtig verstild stukje Praag.

Tijdens onze Verborgen Praag fietstour doen we ook de Vysehrad heuvel aan en krijg je veel te horen over hoe deze heuvel volgens de populaire verhalen wordt gezien als de geboorteplaats van de stad Praag!

Wist je dat je snel en eenvoudig vanaf Vysehrad met de metro naar IP Pavlova kunt? Het is maar één stop! Leuk detail: de metro rijdt door de buis die onder de enorme Nusle-brug hangt, duidelijk te zien vanaf de Vysehrad-heuvel.

Op de kaart: 8

Bezienswaardigheden Praag

Kaart met hot spots

Oude Stadsplein - Staroměstské náměstí
50.087064, 14.420167
/assets/Uploads/_resampled/ScaleWidthWyI1MCJd/favicon-32x32.png

Oude Stadsplein - Staroměstské náměstí

 

Bekijk het Oude Stadsplein
Karelsbrug - Karlův most
50.086469, 14.411395
/assets/Uploads/_resampled/ScaleWidthWyI1MCJd/favicon-32x32.png

Karelsbrug - Karlův most

Praagse Burcht - Pražský hrad
50.090285, 14.399558

Praagse Burcht - Pražský hrad

Astronomische klok - Pražský orloj
50.087018, 14.420707

Astronomische klok - Pražský orloj

Nový Svět
50.090940, 14.392341

Nový Svět

Strahov Klooster
50.086334, 14.389209

Strahov Klooster

Petrin uitkijktoren
50.082159, 14.393975

Petrin uitkijktoren

Vyšehrad
50.064680, 14.417825

Vyšehrad