Praag weer

WEER PRAAG

Weerbericht en klimaat

Naast het actuele weer in Praag en de weersverwachting voor Praag voor de komende zeven dagen, geven we je ook veel informatie over de gemiddelde temperatuur en neerslag gedurende het jaar, zodat je een goed besluit kunt nemen over wanneer je je reis naar Praag plant. Ook geven we hier details met betrekking tot het weerbericht in de bekende wintersportgebieden, en het onder Nederlanders in de zomer populaire Lipno-meer.

Klimaat Praag

Praag kent een typisch landklimaat: de dichtstbijzijnde zee is meer dan 500 kilometer van de stad verwijderd. Dit betekent in vergelijking met Nederland mooie, hete zomers (mei-augustus), wel met net wat meer neerslag dan in de rest van het jaar. Het voorjaar (maart-mei) kan, zeker in de tweede helft, erg mooi zijn, met temperaturen overdag tot 20-23 graden, en hetzelfde geldt voor het begin van het najaar (september-december). Winters  (december – februari)zijn koud, met vooral in januari-februari temperaturen onder het vriespunt, vaak met flinke pakken sneeuw.

In tegenstelling tot Nederland komt regen vaak in felle maar relatief korte buien, met name in de vroege avond. Ook als er regen voorspeld is kan je dus over het algemeen prima naar buiten; alleen tegen het einde van het jaar komt het wel voor dat er een (deel van de) dag miezerige regen naar beneden komt.

Weersverwachting Praag

Weerbericht

De actuele weersverwachting voor Praag voor de komende zeven dagen vind je hier. Houd er rekening mee dat het weer vrij plotseling kan omslaan; zeker in de lente en de herfst raden we aan om altijd wat warms mee te nemen. De luchtvochtigheid in met name de herfst en winter kan richting 85% gaan dus de gevoelstemperatuur is dan soms nog kouder.

Het weerbericht voor nu én de komende week in Praag, ziet er als volg uit:

PRAAG WEER

Weer Praag zomer

Weer in de zomer in Praag: warm en droog

Praagse zomers zijn warm... heel warm. We hebben hier zelf weleens temperaturen van richting de 40 graden meegemaakt! Gelukkig staat er vaak een briesje en dankzij de meestal wolkenvrije luchten koelt het ’s nachts goed af.

Het kan flink regenen in de zomer; vaak gebeurt dit heel geconcentreerd, in een paar heftige buien, meestal tegen het einde van de dag.

De gemiddelde temperatuur ligt ruim boven de 20 graden en ook ’s nachts wordt het niet koud: het kwik blijft steken zo rond de 10-12 graden. Praag is relatief winderig dus de stad profiteert gedurende de zomer vaak van een verkoelend briesje. Wordt het je echt te warm of ben je met kinderen in Praag? Lees dan onze pagina over zwembaden in Praag. Van buitenzwembad t/m Aquapark!

Praag weer zon

Weer Praag herfst​

Weer Praag in de herfst: prachtige kleuren, en tot ver in oktober nog verrassend lekker

Vooral met de grote toename van het toerisme inPraag is de herfst één van onze favoriete periodes van het jaar: het weer is nog steeds prima (in oktober 2017 liepen we zelf nog op slippers en in shorts door de stad!) maar de drukte is aanzienlijk minder.

De temperaturen gaan gemiddeld naar 10-12 graden – maar kunnen ook rustig naar boven de 25, zelfs in de tweede helft van oktober! ’s Nachts koelt het af naar zo 4-5 graden; dankzij het feit dat gebouwen in Praag zijn gebouwd op koude winters vormt dit geen probleem en zul je het ook in koudere nachten prima comfortabel hebben in je hotel of appartement.

De herfst is samen met het voorjaar de droogste periode van het jaar, met gemiddeld 25-30mm regen.

Praag weer chart2

Weer Praag winter

Praagse winters: koud met regelmatig wat sneeuw

Winters in Praag zijn koud. De gemiddelde temperatuur schommelt zo rond de 2 graden boven nul en ’s nachts koelt het af tot -4 - -5 graden.

Gedurende de winter valt er gemiddeld zo’n 15cm sneeuw per maand: niet enorm veel dus, maar tóch genoeg om de stad met enige regelmaat in het wit gehuld te zien. Er valt weinig regen dus behalve kou en af en toe een stevig windje is het prima toeven.

Januari is de rustigste maand van het jaar: verschillende hotels zijn zelfs gesloten deze maand en gebruiken de tijd voor onderhoud en vakantie, en veel musea en andere attracties hebben aangepaste openingstijden. Hou hier rekening mee, mocht je in deze periode willen reizen.

 Het weer tijdens de kerstmarkten in december in Praag is meestal koud maar lekker: December kent weinig neerslag behalve wat sneeuw hier en daar – met wat geluk is de hele stad wit tijdens je bezoek!

​Weer Praag lente

Het weer in het voorjaar in Praag

Het voorjaar is een fijne tijd in Praag: alles is fris en groen, de temperatuur gaat rustig al richting de 20 graden in April (soms nog flink hoger!) en zoals gezegd, samen met het najaar is dit de droogste tijd in de stad dus veel neerslag is er niet.

Onze tip: ontwijk het weekend van de Prague Marathon, dat is één van de drukste momenten van het jaar. Het weer in Praag is de week ervoor of erna nét zo goed!

Weer skigebieden

Het weer in skigebieden

Tsjechië kent vele skigebieden waar ook voor minder grote budgetten uitstekende skivakanties te vinden zijn.

De hogere bergen en dus betere skigebieden zijn te vinden in het noorde van het land, aan de Poolse grens: met name Pec pod Snezkou en Spindleruv Mlyn zijn bekende plaatsen hier. In het zuiden tegen Oostenrijk aan vindt je Lipno, ook bekend als zomerbestemming vanwege het mooie meer en natuurlijk het Landal vakantiepark dat hier gevestigd is.  Alledrie deze steden zijn zo rond de 930km van Utrecht vandaan en in onze ervaring betekent dat één stevige dag rijden.

Overigens: in de zomer wordt het in Lipno normaal gesproken een prettige 25 graden, waarmee het hier dus ook tijdens de grote vakantie prima toeven is.

Tenzij het weer het absoluut niet toestaat openen skigebieden in Tsjechië rond het tweede weekend van december. De meeste pistes blijven open tot eind maart / begin april.

De temperatuur tijdens het seizoen ligt zo rond het vriespunt (hoger in de bergen normaal gesproken tot ca. -5) en er valt vrijwel dagelijks (wat) sneeuw. De bovengenoemde skigebieden zin  professioneel uitgerust en zorgen ervoor dat er altijd voldoende sneeuw op de pistes ligt, zelfs als de natuur hier een beetje hulp bij nodig heeft.

De beste tijd om naar Praag te gaan

​Alhoewel wij vinden dat het altijd de beste tijd is om naar Praag te gaan, is het weer in Praag op z'n prettigst vanaf mid-mei tot mid-september. Echter, het hangt natuurlijk sterk af van je eigen voorkeur en die van je reisgenoten.
Kun je de kou prima trotseren? Overweeg dan om in december naar Praag te gaan. In deze feestmaand is Praag erg mooi en biedt de Gouden Stad een prachtige sfeer door de kerstmarkten in de stad. Rondom de jaarwisseling is het echter erg druk in de stad en is vroeg boeken van een hotel in Praag belangrijk.

Wil je liever in alle rust de Praag bezoeken? Overweeg dan januari of februari. Of juist in de herfst, bijv. in oktober. Weliswaar wat kouder, maar adembenemend mooi en een stuk rustiger dan tijdens het hoogseizoen. 

Weer Praag
​Het weer in Praag kenmerkt zich dus door relatief warme, droge zomers en relatief koude winters.