Praag vliegveld naar centrum

Vliegveld Praag

Alles wat je wilt weten over Praag airport

Geld wisselen of niet? Souvenirs kopen voordat je terugvliegt? En hoe kom je van het vliegveld van Praag naar de stad? We behandelen al je vragen over reizen via de luchthaven van Praag in deze post!

Vliegveld Praag

Het vliegveld van Praag is sinds enige jaren vernoemd naar de bekende politicus Vaclav Havel, één van de mensen die de opstand tegen het communisme leidde (je spreekt zijn naam uit als “Vatslav Havel”).

Terminals 1 en 2 zijn de grote passagiersterminals. Terminal 1 wordt gebruikt voor vluchten van en naar buiten het Schengen-gebied; vluchten naar landen binnen het Schengen-gebied zoals Nederland, België en Duitsland vertrekken vanaf Terminal 2.

De luchthaven van Praag is niet groot en is goed opgezet: vanaf je aankomstgate sta je maximaal binnen een minuut of 7 in de aankomsthal. Heb je bagage in te checken? Houd dan rekening met een wachttijd van zo rond de 20 minuten.

Je terugreis vanaf Praag

De vertrekhal voor vluchten naar Nederland, België en Duitsland bevindt zich op het bovenste niveau van Terminal 2, met de aankomsthal er direct onder. Je vindt de security check helemaal links in de hal. Deze doorgang is recent geheel vernieuwd en erg effectief geworden dus al teveel tijd zou het niet moeten kosten om hier doorheen te komen. Let op: dezelfde regels als elders in Europa gelden met betrekking tot vloeistoffen en dergelijke.

De terminals zijn aan elkaar verbonden dus eindig je op je terugreis per ongeluk in Terminal 1 dan is dat geen probleem: gewoon de borden volgen en binnen een paar minuten sta je in de juiste terminal voor je vlucht naar Nederland, België of Duitsland.

Eten en drinken

Achter de douane op de luchthaven van Praag

Achter de security check vind je de gebruikelijke café’s, restaurants en winkels. De prijzen zijn, zoals meestal op luchthavens, niet de laagste! Let dus goed op voordat je ergens gaat zitten of een aankoop doet.

Leuk voor een goede kop koffie en een broodje is Bakkerij Maison Paul: betaalbaar en uitstekende kwaliteit. Bakkerij Maison Paul zit onderaan de roltrap tussen de C- en D-gates.

Verderop op de C-Pier (waar bijvoorbeeld KLM meestal vanaf vertrekt) zit een Pilsner Urquell-restaurant. Prima voor een (prijzig) biertje, maar ga hier voor het eten niet naartoe: de kwaliteit ligt niet erg hoog.

In onze ervaring zijn alle andere café’s en restaurants ergens tussen matig en ronduit slecht; hou het dus bij deze twee!

Winkelen op de luchthaven

Achter de douane in Praag

Veel winkels bieden de gebruikelijke toeristische artikelen – als je hierin bent geïnteresseerd, koop ze dan ergens in de stad, bij voorkeur buiten het centrum want dat is goedkoper. Zie onze pagina voor meer tips over winkelen in Praag; probeer bijvoorbeeld Zizkov en Vinohrady eens!

Een paar winkels in Terminal 2 van de luchthaven van Praag zijn wél de moeite van een bezoekje waard:

  • Erpet op de D-Pier is een winkel met prachtig Tsjechisch handgemaakt glaswerk. Van stijlvolle, eenvoudige wijnglazen tot enorme klassieke stukken: je vindt het hier allemaal. De prijzen zijn verbazingwekkend redelijk voor de geboden kwaliteit – en door hier te kopen hoef je al dat breekbare spul niet door de stad te sjouwen.

  • Hamley’s op de D-Pier is een kleine speelgoedwinkel met een leuk assortiment. Wist je dat Molletje oorspronkelijk uit Tsjechië komt? Hier vind je een mooie sortering Molletje-artikelen.

  • Bata op de C-Pier is onderdeel van het wereldberoemde familiebedrijf Bata – dat oorspronkelijk uit Tsjechië komt! Scoor hier nog even je laatste paar schoenen of een leuk accessoire.

  • Manufaktura op de C-Pier biedt, net als in het centrum van Praag, mooie, lokaal geproduceerde en betaalbare cosmetica en verzorgingsproducten. Ze hebben altijd leuke cadeau-deals – en omdat je hier achter de douane bent mag je gerust een grotere verpakking meenemen! Een artikel dat het in onze ervaring in Nederland altijd goed doet is de Biershampoo, voor een euro of 7 per fles.

  • Prazska Cokolada in de transit zone, direct na de security check, biedt lokaal handgemaakte chocolade-artikelen. Prachtig cadeautje voor een zoetliefhebber thuis!

Vliegveld Praag naar centrum en terug

Taxi’s op de luchthaven van Praag

Helaas hebben taxi’s op de luchthaven een slechte reputatie. Er zijn talloze verhalen van chauffeurs die omwegen maken, in de auto ineens extra willen berekenen of de meter niet aanzetten. Neem dus nooit een gewone taxi vanaf de luchthaven van Praag (en trouwens ook niet op de terugweg)!

Prive-chauffeur van de luchthaven naar het centrum en retour

OntdekPraag.nl biedt daarom betaalbare, veilige privé-transfers van en naar het centrum van Praag (en ook naar andere bestemmingen!): voor de vaste prijs van 25 Euro totaal staat er in de aankomsthal een chauffeur te wachten met je naam op een bordje.

De chauffeurs rijden in veilige, nieuwe auto’s en brengt je rechtstreeks naar welk adres dan ook in Praag. Deze prijs is voor een normale luxewagen voor maximaal 4 passagiers; ben je met meer personen? Neem dan een minivan: maximaal 8 passagiers voor maar 35 Euro!

Ook voor de terugweg regelen we graag je luchthaventransfer; prijs en voorwaarden zijn uiteraard precies gelijk aan die op de heenweg.

Openbaar vervoer Praag

Van de luchthaven naar het centrum

De luchthaven is met de stad verbonden door een bus en een metrolijn. Soms dien je om bij je Praagse appartement of hotel te komen nog een tram of busverbinding in het centrum te nemen. De reistijd van deur tot deur kan oplopen tot 1 uur afhankelijk van aankomsttijd en de exacte lokatie van je hotel of appartement.

Als je vanuit de bagagehal de deuren van de aankomsthal bent doorgelopen heb je aan je linkerhand schuin tegenover je de balie van DPP: het Praagse openbaar vervoersbedrijf. Hier kun je tickets kopen naar de stad. Een ticket voor een reguliere openbaar vervoersverbinding kost 32 Kroon pp. (ongeveer EUR 1,20). Zeg "Centrum prosim" en houd vingers op voor het aantal tickets dat u wilt. Geen probleem als er eentje teveel koopt: je valideert ze pas in de bus en ze zijn in de hele stad geldig, ook in de metro.

Als je je naar de uitgang begeeft (vrijwel recht tegenover de deuren naar de bagagehal) en buiten schuin naar rechts kijkt, zie je het busplatform in het midden van de weg liggen. Er hangt een dynamische informatiebord met vertrektijden.

Bus 119

Je neemt Bus 119 richting Nádraží Veleslavín. Direct bij instappen valideer je je tickets door ze te stempelen in de stempelautomaat in de bus. Het kaartje geeft je recht op 90 minuten reizen door heel Praag met bus, tram, (kabel)trein en metro.

Metrostation Nádraží Veleslavín is je uitstapplaats. In tegenstelling tot de andere haltes wordt dit in het Engels aangegeven. De reis naar Nádraží Veleslavín duurt ongeveer 15 minuten. Vanaf de bushalte loop je rechtdoor met de weg mee. Hier vind je na ca. 15 meter de ingang van de metro, welke je inloopt.

Metrostation Nádraží Veleslavín

Metrostation Nádraží Veleslavín maakt onderdeel uit van lijn A, de groene lijn. Op metrostation Můstek kun je overstappen op lijn B, de gele lijn. Op metrostation Museum kun je overstappen op lijn C, de rode lijn. Bekijk de kaart van de metro van Praag om te zien waar je naartoe moet vanaf Nádraží Veleslavín. Op de kaart, vind je metrostation Nádraží Veleslavín links boven in op de groene lijn. Verdere reisdetails zijn afhankelijk van waar je precies verblijft.

Prague Airport Express

De Airport Express bus verbindt de luchthaven met het centrale treinstation van Praag. Dagelijks begint deze dienst rond 6:30 en eindigt rond 22:00 uur. Hou rekening met soms wat afwijkende reistijden in verband met drukte op de route die de bus moet nemen.

De Airport Express bus rijdt naar Hlavni Nadrazi: dat is het Centraal Station van Praag, en de rit kost circa 40 minuten. Kaartjes kosten ongeveer 2,50 Euro per persoon en zijn te verkrijgen bij het DPP loket op de luchthaven (zie hierboven), of bij de chauffeur. Let op: de chauffeur accepteert alleen contant geld en heeft niet veel wisselgeld bij zich.
Kijk ook op onze pagina's over het openbaar vervoer in Praag.

---
Credits voor de geweldige header foto: Alexandre Duret-Lutz