Vliegen naar Praag 1902x750px

VLIEGEN NAAR PRAAG

Vliegend vanuit Nederland (Amsterdam Schiphol, Eindhoven) of België (Brussel) kun je op verschillende manieren naar Praag reizen.

Met het vliegtuig naar Praag

Vanuit Nederland en Belgie vliegen verschillende vliegmaatschappijen naar Praag. De vliegtijd bedraagt altijd zo tussen de 1 uur - 1:15 uur.

Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je dagelijks minstens 4 keer met KLM (in sommige seizoenen vaker). Czech Airlines biedt twee directe vluchten per dag en easyJet in het laagseizoen één, in het hoogseizoen op sommige dagen twee vluchten.
Vanaf Eindhoven biedt Transavia een dagelijkse verbinding aan (in de zomer op sommige dagen twee) met zeer interessante prijzen!

Brussels Airlines biedt soms verrassend goed geprijsde tickets aan. In dit ticket zit een treinreis naar Brussels Airport en dan de vlucht naar Praag. Omdat bagage altijd inbegrepen is kan dit soms een goede oplossing zijn. De treinreis van Schiphol naar Brussel gaat met een comfortabele directe trein (die overigens ook stopt in Den Haag en Rotterdam) en duurt net iets minder dan 2 uur.

Tsjechïe is een zgn. 'Schengen-land' waardoor je zonder visum het land in en uit kunt gaan. Een Nederlandse identiteitskaart of paspoort die nog minstens één maand geldig is na vertrek uit Tsjechïe, is aan te bevelen. Aangezien Tsjechïe lid is van de EU, is tax free shoppen niet mogelijk.

De beste tijd om vliegtickets te kopen

Skyscanner heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de beste tijd om vliegtickets te kopen voor je reis naar Praag.

Hier kwam uit dat je 23 weken voor je reis naar Praag, de goedkoopste vliegtickets kunt kopen: 

 Praag Hoeveel weken van te voren boeken

 Copyright: Skyscanner

Ook werd onderzocht welke maanden je het goedkoopst naar Praag vliegt. Dat blijkt januari en februari te zijn, maanden die inderdaad traditioneel gezien, een rustige periode in Praag zijn: 

Praag Goedkoopste en duurste maanden

 Copyright: Skyscanner

Luchthaven Praag Vaclav Havel

De luchthaven van Praag heet Vaclav Havel - Praha - Ruzyne en ligt op ca. 12 kilometer ten noordwesten van Praag.

Vaclav Havel Airport bestaat uit 4 terminals.

  • Terminal 1 is de oude terminal met het bekende "PRAHA" logo bovenop. De terminal wordt gebruikt voor vluchten naar landen die niet tot de Schengen-groep behoren.
  • Terminal 2 is de Schengen-terminal: vrijwel alle vluchten naar Europese landen worden hiervandaan uitgevoerd. Vluchten naar Nederland en Belgie vertrekken dus ook vanaf deze terminal. De aankomsthal is op de begane grond gesitueerd en de vertrekhal op de verdieping daarboven.
  • Terminal 3 wordt gebruikt voor charter- en privevluchten
  • Terminal 4 is de oudste, in gebruik vanaf 1937. Deze terminal wordt alleen nog gebruikt voor staatsbezoeken en VIP ontvangsten.

Normaal gesproken zie je alleen Terminal 2. Dit is een splinternieuwe terminal, slechts enkele jaren in gebruik, en wijkt dus in niets af van andere moderne luchthavens.
De luchthaven van Praag is een kleine luchthaven: zo'n 13 miljoen passagiers maken er jaarlijks gebruik van. Ter vergelijking, Schiphol verwelkomt meer dan 63 miljoen passagiers. De beperkte omvang zorgt ervoor dat afhandeling relatief snel gaat en je niet ver hoeft te lopen.

Vluchten naar Nederland vertrekken van de C- of D-pier. Vanwege de geringe omvang van de liuchthaven maakt dit qua loopafstand niet veel uit: de verst weggelegen C gates (waar om de één of andere reden KLM vaak parkeert) zijn niet meer dan 5 minuten lopen van de bagagecheck verwijderd.

 

Na aankomst vanuit Nederland

Afhankelijk van maatschappij arriveer je "aan de slurf" en kun je dus meteen doorlopen, of word je met een bus naar het luchthavengebouw vervoerd. Binnen het luchthavengebouw is duidelijk in het Engels aangegeven waar je naartoe moet om je bagage op te pikken of, als je alleen handbagage hebt, hoe je direct naar buiten kunt lopen. Roken is op de luchthaven niet toegestaan met uitzondering van daartoe bestemde ruimtes.

Belangrijk: gebruik de geldautomaten achter de douane NIET en wissel NERGENS op de luchthaven contant geld! Zowel de automaten als de wisselkantoortjes geven je een koers die gemakkelijk 20% onder de koers in de stad zit.

Voor meer tips, lees onze pagina over de Tsjechische kroon

Bagage

Omdat Tsjechie sinds enige tijd lid is van de Schengen-groep hoef je niet meer door een paspoortcontrole maar kun je direct doorlopen naar de bagagebanden. Op schermen boven de banden wordt aangegeven welke vluchten hier worden gelost en wat de geplande aankomsttijd is.
Nadat je je bagage in ontvangst hebt genomen loop je naar buiten door de uitgang links van de kiosk. De douaneambtenaren die daar staan zullen je normaal gesproken niet lastigvallen.

De aankomsthal

De aankomsthal zelf is klein en overzichtelijk. Wil je Kronen pinnen, gebruik dan niet één van de wisselbedrijven op de luchthaven, deze zijn zeker niet de goedkoopste. Negeer ook de taxivertegenwoordigers die vervoer aanbieden.

Kijk voor meer informatie over de actuele wisselkoers, de Euro en de Koruna en over pinnen, op onze pagina over de Tsjechische munteenheid.

Vervoer naar de stad

Er zijn 3 betrouwbare mogelijkheden voor vervoer naar de stad:

1. OntdekPraag.nl VIP vervoer

Wij bieden je ons eigen vervoer aan: vriendelijke Engelssprekende chauffeurs met moderne luxe wagens die je opwachten bij de aankomsthal met je naam op een bordje en die je (met max. 4 personen per auto of max. 8 personen per mini-van) direct naar het hotel of appartement brengen waar je verblijft. En ook weer terug, als je dat wilt. 

Simpel, snel en safe. En niet duur: de vaste prijs die we voor max. 4 personen rekenen is € 25, waar je in de stad ook verblijft. Voor max. 8 personen is dat € 35,-
Betalen doe je gewoon aan het eind van de rit aan de chauffeur, net zoals je in Nederland en Belgie doet. 

Geïnteresseerd? Vul dan nu ons Transfer Luchthaven - Praag-formulier in!

2. Openbaar vervoer

Tickets kopen

De luchthaven is met de stad verbonden door een bus en een metrolijn. Soms dien je om bij je Praagse appartement of hotel te komen nog een tram of busverbinding in het centrum te nemen. De reistijd van deur tot deur kan oplopen tot 1 uur afhankelijk van aankomsttijd en de exacte lokatie van je hotel of appartement.

Als je vanuit de bagagehal de deuren van de aankomsthal bent doorgelopen heb je aan je linkerhand schuin tegenover je de balie van DPP: het Praagse openbaar vervoersbedrijf. Hier kun je tickets kopen naar de stad. Een ticket voor een reguliere openbaar vervoersverbinding kost 32 Kroon pp. (ongeveer EUR 1,20). Zeg "Centrum prosim" en houd vingers op voor het aantal tickets dat u wilt. Geen probleem als er eentje teveel koopt: je valideert ze pas in de bus en ze zijn in de hele stad geldig, ook in de metro.

Als je je naar de uitgang begeeft (vrijwel recht tegenover de deuren naar de bagagehal) en buiten schuin naar rechts kijkt, zie je het busplatform in het midden van de weg liggen. Er hangt een dynamische informatiebord met vertrektijden.

Bus 119
Je neemt Bus 119 richting Nádraží Veleslavín. Direct bij instappen valideer je je tickets door ze te stempelen in de stempelautomaat in de bus. Het kaartje geeft je recht op 90 minuten reizen door heel Praag met bus, tram, kabeltrein en metro.

Metrostation Nádraží Veleslavín is je uitstapplaats. In tegenstelling tot de andere haltes wordt dit in het Engels aangegeven. De reis naar Nádraží Veleslavín duurt ongeveer 15 minuten. Vanaf de bushalte loop je rechtdoor met de weg mee. Hier vind je na ca. 15 meter de ingang van de metro, welke je inloopt.

Metrostation Nádraží Veleslavín
Metrostation Nádraží Veleslavín maakt onderdeel uit van lijn A, de groene lijn. Op metrostation Můstek kun je overstappen op lijn B, de gele lijn. Op metrostation Museum kun je overstappen op lijn C, de rode lijn. Bekijk de kaart van de metro van Praag om te zien waar je naartoe moet vanaf Nádraží Veleslavín. Op de kaart, vind je metrostation Nádraží Veleslavín links boven in op de groene lijn. Verdere reisdetails zijn afhankelijk van waar je precies verblijft.

Kijk ook op onze pagina's over het openbaar vervoer in Praag

3. Reguliere taxi

AAA Taxi
Als je voor een reguliere taxi kiest, bel dan AAA Taxi op 00420-222 333 222. Via hun centrale bestelde wagens zijn betrouwbaar en gecontroleerd. Neem nooit een taxi die in het luchthavengebouw wordt aangeboden en neem nooit een taxi uit de wachtrij, ook geen AAA auto!

Spreek aan de telefoon af dat je boven op het parkeerplatform van de aankomsthal wacht en geef de telefoniste de straatnaam van je hotel of appartement door. De computer geeft je, nadat de telefoniste je heeft doorverbonden, de verwachte aankomsttijd van de auto, het autonummer en de geschatte kosten door. [per SMS].
Je loopt dan richting de uitgang tegenover de deuren naar de bagagehal maar in plaats van naar buiten, draai je naar rechts en neem je de roltrap omhoog. Aan je linkerhand bevindt zich het parkeerplatform van de vertrekhal, die bovenop de aankomsthal is gesitueerd. Afhankelijk van waar precies naartoe moet, kost de rit 600-700 Kroon (24-28 Euro) voor maximaal 4 personen.

Uber
Je kunt ook kiezen voor Uber, wat vrij populair is in Praag. Gebruik daarvoor gewoon je Uber app en betaal op de gebruikelijke wijze met je creditcard. Let er wel op dat je evt. dataverkeer/roaming kosten moet betalen voor het gebruik van de dataverbinding die je nodig heeft om de app te gebruiken.

Spreek aan de telefoon af dat je boven op het parkeerplatform van de aankomsthal wacht en geef de telefoniste de straatnaam van je hotel of appartement door. De computer geeft je, nadat de telefoniste je heeft doorverbonden, de verwachte aankomsttijd van de auto, het autonummer en de geschatte kosten door.

Je loopt dan richting de uitgang tegenover de deuren naar de bagagehal maar in plaats van naar buiten, draai je naar rechts en neemt je de roltrap omhoog. Aan je linkerhand bevindt zich het parkeerplatform van de vertrekhal, die bovenop de aankomsthal is gesitueerd. Afhankelijk van waar je precies naartoe moet kost de rit 600-700 Kroon (24-28 Euro) voor maximaal 4 personen.

Liftago
Liftago is een lokale taxi-app waar we goede ervaringen mee hebben. Je betaalt zoals je wilt: contant, of via de app met je credit card. De chauffeurs zijn normale taxichauffeurs maar doordat de boeking via de app verloopt kunnen ze je niet méér berekenen dan zou moeten.

Je terugreis

Tot aan de luchthaven loopt je terugreis zoals de heenreis:

1. OntdekPraag VIP vervoer

We spreken vooraf met een ophaaltijd met je af, of je belt ons wanneer je ter plekke bent. Je kunt ook met de chauffeur een tijd afspreken of op het transfer-formulier je voorkeuren aangeven. 

2. Openbaar vervoer

Kijk op de pagina's over het Openbaar Vervoer in Praag.

3. Reguliere taxi

Bel AAA Taxi op 00420 - 222 333 222, geef je adres door en zeg dat je naar terminal 2 wilt (Terminal Dva in Tsjechisch).

In de vertrekhal

Eenmaal aangekomen in de vertrekhal die zich op de eerste verdieping bevindt, zoek je de juiste balie op (deze wijzigen recentelijk met enige regelmaat, we kunnen ze daarom hier niet weergeven). Op de grote informatieborden staan alle vluchten aangegeven.

Je checkt in en laat je ingechekte bagage achter. We raden je aan om bijtijds (minstens anderhalf tot twee uur voor de vlucht) op de luchthaven te arriveren aangezien vooral de veiligheidscontrole soms nog weleens wat tijd kan kosten.
De veiligheidscontrole werkt exact als op Schiphol: de vloeistoffenregeling is van kracht en je dient alles van metaal af te doen alvorens door het poortje te gaan.

Na de controle bevind je je in het winkelgebied. De gates bevinden zich zowel links (meestal easyJet) als rechts (meestal KLM en CSA) ; overal hangen schermen waar het een en ander duidelijk op staat aangegeven.
Er bevinden zich diverse winkels in het gebied achter de douane. Let echter op: met uitzondering van sigaretten en sommige sterke dranken zijn de prijzen bijzonder hoog en loont het de moeite niet hier iets te kopen. De enige uitzondering hierop is de kristalwinkel ERPET, meteen links na de bagagecontrole en dan aan je rechterhand. Hier koop je voor enkele Euro's per stuk prachtig Boheems glaswerk: nog steeds duurder dan in de stad, maar zeker voor een luchthaven een betaalbare oplossing voor vergeten cadeautjes.

Ook voedsel en drankjes zijn voor Praagse begrippen buitensporig hoog geprijsd. Zo betaalden wij recent 130 Kroon (ca. EUR5,50) voor een klein glaasje verse jus, of 110 Kroon (meer dan EUR5,-) voor een dubbele espresso. Let dus goed op voordat je hier iets bestelt.

Een relatief voordelige oplossing is om flesjes drank en sandwiches te kopen bij de Relay-kiosks die verspreid over de luchthaven zitten. Zo houd je je kosten een beetje in de hand. Zolang je vóór de douane blijft kun je ook inkopen doen bij de Billa supermarkt in de traverse tussen terminal 1 en 2.

Ook het grote Urquell restaurant aan de linkerkant richting het einde van de pier zelf is relatief goedkoop, evenals het kleine café-tje helemaal rechts achterin.