Vliegen naar Praag 1902x750px

VLIEGEN NAAR PRAAG

Vliegen naar Praag kan vele malen per dag, vanaf Amsterdam, Eindhoven, Brussel, Charleroi en Düsseldorf. De vliegtijd bedraagt tussen de 1:15 en 1:30 uur. 
Met de auto kan ook: het is vanaf Utrecht net iets meer dan 8 uur rijden, vrijwel helemaal over de Duitse Autobahn. Of heb je weleens over de trein nagedacht? Vanaf Amsterdam sta je, met één overstap in Berlijn, voor minder dan 40 Euro middenin Praag!

In deze post leggen we je alle mogelijkheden voor én geven handige tips.

Vlucht Praag

Er zijn elke dag vele opties om van Nederland of België naar Praag te vliegen. De luchthaven Schiphol is natuurlijk de grootste en biedt de meeste verbindingen, maar ook vanaf Eindhoven, Brussel en Charleroi zijn regelmatig verbindingen beschikbaar.
Voor mensen aan de oostzijde van onze landen zou Düsseldorf ook een optie kunnen zijn dus ook die nemen we hier in het overzicht mee.

De vlucht duurt 1:15 – 1:30 uur, vanaf welke luchthaven in Nederland of België dan ook.

Ben je nog nooit in Praag geweest? Geen probleem: in deze post vind je alle informatie over de luchthaven van Praag en ook je transfer naar de stad.

OntdekPraag biedt zelf geen vliegtickets. Boek deze dus direct bij de lichtvaartmaatschappij, of gebruik een prijsvergelijker zoals bijvoorbeeld www.skyscanner.net om je beste deal te vinden.

Wél verzorgen we graag je verblijf in deze mooie stad en daarom hebben we een aantal mooie wandel- en fietstours voor je geselecteerd. 

Vliegen naar Praag

Vanaf Amsterdam Schiphol Airport

Er vliegen 3 maatschappijen vanaf Amsterdam: KLM, Czech Airlines en easyJet bieden allemaal meerdere dagelijkse vluchten.

  • We bevelen KLM aan, zeker als je op tijd boekt: voor rond de 100 euro heb je al een retourticket. De service is uiteraard uitstekend en met (afhankelijk van het seizoen) 4-6 vluchten per dag kan KLM je eigenlijk altijd wel omboeken in het geval er iets met je vliegtuig gebeurt. www.klm.com

  • easyJet is een goede tweede en uiteraard aanzienlijk goedkoper: een vroeg geboekt retourticket kost ongeveer 60 Euro. easyJet vliegt één of tweemaal per dag, afhankelijk van het seizoen. www.easyjet.com
  • Czech Airlines biedt 2 á 3 vluchten per dag vanaf ca. 140 Euro retour. De vliegtuigen zijn nieuw en de service aan boord niet slecht; het wordt bij Czech Airlines wel een wat lastiger verhaal als er iets misgaat. Bijvoorbeeld in geval van lange vertragingen of technische problemen is de communicatie service niet erg goed, weten we uit eigen ervaring. Dit is iets van de laatste tijd: het bedrijf is kortgeleden overgenomen door een low cost airline bedrijf uit Tsjechië en dat heeft de organisatie helaas niet veel goed gedaan. www.czechairlines.com

Vanaf Luchthaven Eindhoven

De luchthaven Eindhoven biedt vluchten van twee maatschappijen, beide in het lagere prijssegment: Transavia en Ryanair.

  • Transavia vliegt vijf maal per week op en neer: alleen op woensdag en zaterdag wordt er niet gevlogen. Retourtickets zijn al beschikbaar vanaf 53 Euro, als je vroeg boekt. www.transavia.com

  • Ook Ryanair vliegt van Eindhoven naar Praag: de bestemming wordt 3 maal per week aangevlogen en tickets zijn uiteraard goedkoop: je vliegt met Ryanair al vanaf 46 Euro retour. www.ryanair.com

Vanaf Brussel

Vanaf de luchthaven Brussel vliegt Brussels Airlines één of tweemaal per dag naar Praag. Je vliegt al retour vanaf ongeveer 75 Euro. Brussels Airlines is onderdeel van Lufthansa en een uitstekende maatschappij. www.brusselsairlines.com

Vanaf Brussel Charleroi

Deze wat verder naar het zuiden gelegen luchthaven biedt 5 tot 7 maal per week een verbinding naar Praag, verzorgd door Ryanair. Een retourticket is hier verkrijgbaar vanaf 58 Euro per persoon. www.ryanair.com

Vanaf Düsseldorf

Vanaf Düsseldorf International Airport wordt Praag aangevlogen door Lufthansa-dochter Eurowings: tot twee maal per dag (afhankelijk van de weekdag en seizoen) kan je vanaf Düsseldorf vertrekken. Tickets zijn beschikbaar vanaf 75 Euro retour en ook hier bedraagt de vluchttijd minder dan 1:30 uur. www.eurowings.com

De beste tijd om vliegtickets te kopen

Skyscanner heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de beste tijd om vliegtickets te kopen voor je reis naar Praag.

Hier kwam uit dat je 23 weken voor je reis naar Praag, de goedkoopste vliegtickets kunt kopen: 

 Praag Hoeveel weken van te voren boeken

 Copyright: Skyscanner

Ook werd onderzocht welke maanden je het goedkoopst naar Praag vliegt. Dat blijkt januari en februari te zijn, maanden die inderdaad traditioneel gezien, een rustige periode in Praag zijn: 

Praag Goedkoopste en duurste maanden

 Copyright: Skyscanner

Reizen naar Praag met de auto

Zowel vanuit Nederland als vanuit België is de auto een prima reisoptie: afhankelijk van waar je vandaan komt is de reistijd in totaal tussen de 8 en 9 uur.

Het grootste deel rij je door Duitsland. Mocht je daar een tussenstop willen maken in een stad: hou er rekening mee dat grotere steden tegenwoordig een milieuvignet vereisen voordat je met de auto naar binnen mag.
Fijne plekken om te stoppen in Duitsland zijn de Serways lokaties: grote, goed gerunde pompstations, altijd met minstens één goed restaurant erin. De toiletten hier worden gerund doo Sanifair; je betaalt 70 Eurocent, maar daar krijgt je een net, schoon toilet voor terug én een 50 cent waardebon voor de winkel of het restaurant.

Vanaf de Tsjechische grens is een snelwegvignet benodigd. Dit is verkrijgbaar bij het eerste pompstation over de grens, en dat eerste stukje mag je natuurlijk zonder vignet afleggen.
Er zijn vignetten met langere of kortere geldigheid verkrijgbaar:

  • 10 dagen - 310CZK (ca. 12 euro)
  • 1 maand - 440CZK (ca. 17 euro)
  • 1 jaar - 1500CZK (ca. 58 euro)

Zonder vignet mag je gebruikmaken van alle secundaire wegen, inclusief alle wegen in steden. Het vignet is alleen vereist voor gebruik van het snelwegennetwerk.

Wist je trouwens dat die jaarlijkse 58 euro de enige wegenbelasting is die in Tsjechië wordt geheven?

Met de auto vanuit Nederland en Belgie naar Praag

Vanuit Zuid-Nederland

Vanuit het zuiden van Nederland kun je kiezen voor de route per auto over de Duitse A44, via `Dortmund, Kassel en Leipzig; of je neemt de A3, via Keulen, Bonn en Frankfurt. De laatste kan sneller zijn, vooral als je 's nachts rijdt, maar hij is wel veel drukker, met name in de spits.
De eerste route is wel veel mooier, met prachtige bergachtige landschappen onderweg. Pompstations hier zijn overal te vinden.

Vanuit Westelijk, Midden- en Noord-Nederland

Kom je vanaf ruwweg de hoogte van Utrecht? Neem dan de noordroute met je auto, over Deventer, Osnabrück, Magdeburg en Dresden. Met uitzondering van het stukje door Bad Oeynhausen bij Osnabrück alsook de weg rond Hannover is dit eigenlijk altijd een rustige route die uitstekend te rijden is. Let op: de eerste ca. 100km op de Duitse A14 beschikt niet over een pompstation.

Vanuit België (Vlaanderen)

De meest logische route per auto is vrijwel altijd via Nederland, over de A2, en dan via Keulen, Frankfurt en Würzburg. Je steekt dan net voor Pilsen de grens over. Je vindt op deze route overal pompstations die 24 uur per dag open zijn.

Trein naar Praag

Vanuit Nederland naar Praag

De trein is een uitstekende reismogelijkheid: in ongeveer 11 uur ben je vanaf Amsterdam in hartje Praag, met alleen een overstap in Berlijn. NS Internationaal biedt tickets aan vanaf 37,90 Euro enkele reis, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Tip: als je een tweede klas kaartje hebt, boek er dan altijd een zitplaats bij want die zit niet automatisch in het ticket! 

De internationale treinen zijn tegenwoordig comfortabel en voorzien van airconditioning, Wifi en een boordrestaurant. Ook een leuk idee: maak er een multi-citytrip van en combineer Praag met bijvoorbeeld Berlijn en Wenen!

Belangrijk is om vroeg te boeken: de lage tarieven zijn slechts beperkt beschikbaar.

We raden je aan om je treinreis te boeken via www.nsinternational.nl

Met de trein naar Praag vanuit België

Ook vanuit België is een treinreis naar Praag prima mogelijk. Boek deze via www.bahn.com : om de één of andere reden geven de Belgische spoorwegen minder reismogelijkheden weer.
Vanaf Antwerpen reis je met 3 overstappen in ongeveer 12 uur naar Praag, bijvoorbeeld via Brussel en Frankfurt. De prijzen beginnen zo rond de 39 Euro enkele reis Ook hier geldt: even een stoel reserveren. Boek vroeg om de goede prijzen te scoren!