Praag VEILIGHEID

VEILIGHEID IN PRAAG

We schrijven met opzet een uitgebreide, grondige richtlijn voor een veilig verblijf in Praag. Laat je niet afschrikken: Praag is wat veiligheid betreft te vergelijken met Amsterdam; wel geven we je voor een veilig gevoel een aantal aanwijzingen.

Allereerst, als je 's avonds laat of 's nachts door de stad loopt, zorg dan dat je waar mogelijk in drukkere straten blijft. Als in elke andere grote stad lopen ook hier nog weleens lieden rond die het wellicht minder goed met je voor hebben.

Corona Praag

Huidige stand van zaken

Tsjechië heeft half maart van dit jaar direct hard ingegrepen: de grenzen gingen direct dicht, net als vrijwel alle winkels, horeca en bedrijven. Dankzij die maatregelen is het één van de landen wereldwijd met het laagste aantal corona-besmettingen: per miljoen inwoners heeft Tsjechië ongeveer 30 overledenen te betreuren. Wat dat betreft laten de Nederlandse cijfers een ander beeld zien met 349 overledenen per miljoen inwoners.

Vanaf eind mei kwam de samenleving weer op gang, zonder dat er een nieuwe uitbraak van het virus ontstond. Winkels, horeca, bedrijven en ook scholen zijn weer normaal geopend; met uitzondering van grote publieksevenementen heeft het leven haar normale gang weer genomen.

Vanaf 15 juni zijn Nederlandse toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is op 12 juni 2020 aangekondigd door de Minister van Volksgezondheid. Belgische toeristen moeten nog even geduld hebben; we verwachten binnen een week of twee hier meer over te kunnen melden.

Er zijn door de Tsjechische overheid een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De regels zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Houd er rekening mee dat je op de volgende plaatsen een masker op moet doen:

Het openbaar vervoer (net als in Nederland: maskertje op voordat je instapt)
Taxi’s
Winkels, winkelcentra, musea, bioscopen etcetera: overal waar het binnen niet mogelijk is om 1,5m afstand te houden. Buiten zijn maskers niet meer verplicht, ook niet als er grotere groepen samenkomen (bijvoorbeeld op stadspleinen). Een uitzondering wordt gemaakt voor concerten en dergelijke evenementen, hoewel die vooralsnog niet worden georganiseerd.
Het masker hoeft niet van medische kwaliteit te zijn en een zelfgemaakt masker is ook toegestaan. Verder wordt, net als in Nederland, aangeraden om regelmatig je handen te wassen, in je elleboog te niezen, en gepaste afstand te bewaren tot mensen die je niet kent. De stad wordt deze zomer veel minder druk dan normaal dus dat zou geen grote problemen moeten vormen
Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl

Zakkenrollers in Praag

Zonder meer het grootste probleem waar Praag mee te maken heeft zijn zakkenrollers. Ze zijn overal, opereren vaak in teams en weten precies hoe ze je moeten pakken. Neem een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen, gewoon voor het geval dat:

Maak vooraf een kopie van de pagina in je paspoort met je persoonsgegevens en bewaar deze in je hotel of appartement, of scan deze en bewaar hem ergens waar je er altijd bij kunt (bijvoorbeeld in een online mailbox of in Dropbox).
Heb je naast een paspoort ook een ID-kaart mee? Bewaar deze dan op aparte plekken, of geef er één aan een reisgenoot. Sommige appartementen en de meeste hotelkamers beschikken over een kluisje - leg in dit geval één van je reisdocumenten in de kluis. Zo kunt je je, ook na een onverhoopte tasjesroof, nog altijd identificeren bij de Praagse politie en bij de Nederlandse ambassade, die je dan van tijdelijke papieren voorzien.

Als je een tas bij je hebt, kies er dan altijd één met een klep over de gehele lengte. Sluit deze goed af en draag de tas met de klep naar binnen, dus tegen je lichaam aan. Laat nooit zien dat je geld, papieren of passen bij je hebt. Neem niet meer waardevolle spullen mee dan noodzakelijk voor je dagje uit.

Verhoogd risico

De volgende plekken en momenten staan bekend om een hoger risico op tasjesdieven:

  • Bij het in- en uitstappen van tram en metro
  • Overvolle tram- em metrostellen
  • Metro- en treinstations. Met name Mustek heeft wat dit betreft niet de beste reputatie.
  • Bij het fotograferen van toeristische attracties - en vooral aan de voorzijde van het raadhuis op Staromestske Namesti, bij de klok!
  • In grote, drukke café's en restaurants

Uiteindelijk geldt: gebruik je gezonde verstand, doe niet wat je in Amsterdam op een drukke dag ook niet zou doen - en je hebt een geweldige, onbezorgde tijd!

Appartementen in veilige buurten

De appartementen van OntdekPraag.nl zijn door ons zorgvuldig geselecteerd, waarbij we ook kijken naar de veiligheid van de locaties. Zo staan alle door ons geselecteerde appartementen op locaties die als veilig bekend staan.

Tsjechische munteenheid

Meer weten over de munteenheid in Tsjechie en pinnen van geld in Praag? Lees dan het hoofdstuk over de Tsjechische munteenheid en pinnen in Praag!