Praag VEILIGHEID

6 TIPS VOOR EEN VEILIG BEZOEK AAN PRAAG

Is Praag veilig?

Net zoals in de rest van de wereld werd ook Praag in 2020 opgeschrikt door het Coronavirus. De eerste golf bleef echter goed onder controle doordat de Tsjechische overheid snel ingreep. Na een flinke opleving van het virus eind 2020/begin 2021 is vanaf medio april 2021 de situatie aanzienlijk verbeterd en worden wekelijks maatregelen opgeheven.

Meer lezen over het Corona in Praag? Check onze speciale pagina over COVID in Tsjechie

Pinnen in Praag

Geld wisselen en opnemen

Helaas zijn er nog altijd vele wisselkantoren in Praag die je graag van wat geld afhandig maken. Soms loopt dit snel op: recent weten we van een voorbeeld bij het wisselkantoortje in het Florenc metrostation waar wordt gelogen in de koersborden en je naar buiten loopt met niet de echt koers (momenteel zo'n 26 kronen tegen één Euro), maar slechts met 16! Het best is om de wisselkantoren te gebruiken die we aanbevelen op onze pagina over de munteenheid in Praag: hier vind je uitgebreide informatie en veel tips.

Zakkenrollers

Vooral op drukke plekken zijn er, zeker in het zomerseizoen, zakkenrollers actief in Praag (zoals in elke grote stad helaas). Ze werken vaak in teams: één persoon leidt je af, de tweede pakt je tas of portemonnee, en geeft 'm aan de derde die ermee wegrent. Zo heb jij niet eens door wie er met je geld vandoor is. Let dus goed op: hou je tas dichtbij je lichaam, keer de flap naar binnen, en laat zoveel mogelijk waardevolle documenten thuis in je hotel of appartement.
Tip: bewaar een foto van je ID of paspoort op je telefoon en laat het origineel in de hotelkluis. Zo voorkom je vervelende situaties.

Inbraken

Praag is veilig maar Praag is een stad als alle anderen, dus ook hier is niet iedereen te vertrouwen. Inbraken komen af en toe voor.
Een simpele manier om zoveel mogelijk spullen veilig te stellen is om belangrijke documenten, contanten en pasjes, en zaken als sleutels en laptops niet in het zicht te laten liggen. Stop ze als je de stad ingaat onder je matras, achter een bank of in een keukenkastje. Zo voorkom je onnodig leed. Deze regel is natuurlijk niet alleen in Praag van toepassing, wij doen dit zelf altijd als we reizen!

Taxi's in Praag

Als we het hebben over een veilig bezoek aan Praag dan mogen de taxichauffeurs niet ontbreken. Praagse taxichauffeurs hebben een slechte reputatie en dat is niet voor niks. Talloze voorbeelden van rijden zonder de meter aan, idioot hoge vaste tarieven of het berekenen van allerlei toeslagen zijn bekend en dit komt echt veel te vaak voor.
Je kunt grofweg aanhouden dat een rit in het centrum van Praag niet meer dan 200 Kronen mag kosten (ongeveer 7,50 Euro).

Onze stelregels voor het gebruik van taxi's in Praag:

  • hou nooit een taxi staande op straat, dat is een garantie voor vervelende situaties
  • gebruik Uber wanneer je kan: dan bestel en betaal je via de app, en daar geef je ook je route in op. Zo heb je nooit discussie met de chauffeur. En gaat er dan alsnog wat verkeerd? Dan neem je achteraf contact op met de Uber helpdesk.
  • De betrouwbare taxicentrale in Praag is AAA Taxi, bereikbaar via hun app of via telefoon +420 222 333 222. De centrale spreekt Engels en stuurt direct een auto naar de door jou opgegeven plaats. Doordat de rit geregistreerd is kunnen de chauffeurs niet veel meer uithalen. Ook voor AAA taxi's geldt: niet op straat aanhouden!
  • neem nooit een taxi vanaf de luchthaven, maar gebruik in plaats daarvan onze privé-chauffeur service: voor een vast bedrag van 25 Euro per enkele reis staat de chauffeur je op te wachten in de aankomsthal en rijdt je, met jouw groep van maximaal 4 personen, rechtstreeks naar welk adres in Praag dan ook. Ben je met meer mensen? Bestel dan een minivan: maximaal 8 personen tegen een totale vaste prijs van 35 Euro

Oplichterij op straat in Praag

Er zijn nog altijd oplichters actief op straat. Zo kennen we voorbeelden van mensen die je op straat benaderen om geld te wisselen; nooit doen, want je eindigt met waardeloze biljetten uit bijvoorbeeld Wit-Rusland! Ook de petitie-truc is bekend: mensen die zich voordoen als monnik of bijvoorbeeld medewerker van een goed doel vragen je om een petitie te ondertekenen. Vervolgens word je onder druk gezet om een "donatie" te doen, die natuurlijk nooit bij het goede doel terechtkomt. Simpel advies: nooit op reageren, gewoon doorlopen.

Gaat er toch wat mis?

Met deze eenvoudige tips weet je zeker dat je reis in Praag zo veilig mogelijk verloopt. Kom je toch in een vervelende situatie? Bel dan de politie op 112, óók vanaf je Nederlandse telefoon. Of vraag je hotelreceptie om je verder te helpen.