Praag plattegrond kaart

PLATTEGROND PRAAG

Wil je op eigen gelegenheid naar Praag, zelf bepalen wat je doet maar toch de zekerheid van lokaal aanwezige, Nederlandstalige service hebben? Dan ben je bij OntdekPraag.nl aan het goede adres! Bekijk onze selectie van hotels in Praag die echt de moeite waard zijn. Value for money! We regelen het graag en vertrouwd voor je, desgewenst inclusief vervoer van en naar de luchthaven

In de stad

Begin je reis altijd met het verkrijgen van een goede kaart van Praag. De meeste hotels geven deze gratis aan hotelgasten; vraag erom bij de receptie. Anders kun je terecht bij het toeristenbureau gesitueerd in het oude Raadhuis, net links van de bekende astronomische klok.

Als je ergens anders een kaart koopt, let er dan op dat deze aan de volgende eisen voldoet:

 • er moet een stratenindex inzitten
 • duidelijke weergave van tramroutes en -haltes
 • duidelijke weergave van metroroutes en -haltes
 • weergave van straten met éénrichtingsverkeer: het grootste deel van het centrum is zo opgezet
 • qua grootte: hou 1:10-15.000 aan, dat is voldoende om goed te zien wat je doet.
 • vermijd kaarten met tekeningen van bezienswaardigheden: in het echt zijn ze mooier en het blokkeert je overzicht van het vrij rommelig opgezette oude centrum
 • koop je kaart bij één van de vele boekhandels (knihkupectví in het Tsjechisch). Zij hebben normaal gesproken een groot assortiment, rekenen eerlijke prijzen en je kunt de kaarten goed bekijken voordat je een keus maakt. Veel beter dan al die kleine toeristenwinkeltjes.

Natuurlijk kan je ook Google Maps gebruiken. Wist je dat Google Maps je nu ook de optie geeft om de kaarten van een bepaald gebied of stad (in dit voorbeeld, Praag!) geheel te downloaden? De kaart is dan op je telefoon beschikbaar, óók als je roaming hebt uitgeschakeld. Een korte handleiding vind je hier op de Google website.

Tijdens de voorbereiding

Naast deze website, zijn handige websites om te gebruiken tijdens de voorbereiding van je trip naar Praag, ondermeer de volgende:

 • www.mapy.cz
  De Tsjechische versie van Google Maps, met nét wat uitgebreidere informatie over de stad.
  Wel geheel in het Tsjechisch dus het is wat zoeken af en toe maar wij gebruiken zelf toch het liefst deze service.De indeling is echter vrijwel gelijk aan Google Maps en wijst zichzelf dus tot op zekere hoogte: bovenin het scherm typ je de naam van een straat of stadsdeel in en u drukt op Enter. De kaart verschijnt en bevat allerlei icoontjes. Door met je muis over de icoontjes te gaan krijg je meer informatie over de desbetreffende lokatie.
  Ook alle openbaar vervoerverbindingen zijn op de kaart te vinden: ga met je muis over één van de icoontjes, en verander eenvoudig de taal van de info naar Engels. Zo zie je in eén oogopslag welke bus-, tram- en metroverbindingen vanaf de betreffende plek beschikbaar zijn.
 • maps.google.com
  De welbekende Google Maps, met gedetailleerde foto's van het Praagse centrum. Google Street View, de optie waarmee u als het ware "door straten kunt lopen", is ook geactiveerd voor grote delen van Praag.