Praag munteenheid Tsjechie

MUNTEENHEID TSJECHIE: TSJECHISCHE KROON

13 geldbesparende tips over de Tsjechische Kroon

Tsjechië en dus ook Praag maken onderdeel uit van de Europese Unie maar zijn (nog) niet overgestapt naar de Euro. Tsjechië heeft zijn eigen munt, de Koruna (CZK) ofwel Tsjechische Kroon.

Tip 1:
Allereerst adviseren we je om zo min mogelijk met contant geld te werken gedurende je verblijf in Praag: VISA- en Mastercards van alle banken worden breed geaccepteerd en bieden veruit de beste wisselkoers. Bovendien is het veilig: zonder je pincode kan niemand aan je geld komen.
Als je contante Tsjechische Kronen nodig hebt, is er altijd wel een geldautomaat in de buurt van je hotel. Geldautomaten accepteren naast VISA en Mastercard ook in Nederland gebruikelijke interbancaire systeem Maestro/Cirrus. Als je één of beide logo's op je bankpas vindt kun je zonder problemen geld opnemen bij alle gangbare geldautomaten in Praag.

Tip 2:
Maak tijdens je verblijf in Praag alléén gebruik van geldautomaten die in of aan een bankkantoor zitten en vermijd die kleine losstaande automaten in de muren van bars, winkels en restaurants en dergelijke: ze berekenen een schandalig slechte wisselkoers!

Tsjechische kroon en openbaar vervoer

Tip 3:
Reis je verder per openbaar vervoer? Loop dan naar links in de aankomsthal totdat je een kiosk ziet. Daar koop je 'transfer tickets' die geldig zijn in bus, tram en metro in Praag. 
Bus 119 neemt je vanaf het vliegveld van Praag naar het Nádraží Veleslavín metro station.

Munteenheid Praag Kroon Tsjechie

Tsjechische Kroon en Euro

Vrijwel alle banken in Tsjechië zijn onderdeel van grote Belgische, Franse, Amerikaanse of Italiaanse banken en voor dit soort zaken even betrouwbaar als hun Nederlandse collega's.

De Tsjechische munt heet dus Koruna (in Nederlands: Tsjechische Kroon) en wordt meestal aangegeven met de afkorting CZK of Kc. Elke kroon is onderverdeeld in 100 Haleru (ofwel Hellers). Deze zijn echter niet meer in praktisch gebruik: alleen winkels gebruiken de Heller nog om hun prijzen mooi op ,99 te laten eindigen, min of meer vergelijkbaar met de vroegere eurocenten in Nederland.

Op dit moment ( 10 augustus 2022) is één Euro zo'n 24,33 Tsjechische Kronen waard. Deze koers was altijd een stuk hoger maar de euro is sinds april 2017 een stuk gedaald t.o.v. de Koruna.

Tip 4:
Om snel en eenvoudig prijzen in Praag om te rekenen naar euro's , vermenigvuldig je het bedrag in kronen met 4 en deel je het daarna door 100. Bijv. 50 CKZ: 4 x 50 =200 > delen door 100 = E 2,-.
Deze rekenhulp werkt vrijwel altijd prima om bedragen in Tsjechische Kronen goed in te kunnen schatten in Euro's. Voor alle helderheid: De Euro is dus geen officieel betaalmiddel in Tsjechië!

Tip 5:
Let op bij het pinnen! De meeste pinautomaten vragen of je de conversie door de Tsjechische bank wilt laten doen of door je eigen bank. Kies altijd voor je eigen bank! Die geeft je in vrijwel alle gevallen een betere koers. Laat de geldautomaat dus altijd je rekening belasten in Kronen, ook wel verdekt "Local Currency" genoemd. 
Sommige automaten die niet door een bank worden gerund vragen helemaal niks; ze wisselen eenvoudig ter plekke en alleen achteraf kom je erachter dat je tot wel 20% van je geld hebt weggegeven door de wisselkoers die ze hanteren. Blijf hier dus weg en ga alleen naar een bank.

Tips over geld wisselen

Betalen in Praag

Tip 6:
In Nederland: Als je wellicht wat meer wilt uitgeven gedurende je stedentrip Praag, check dan de dag- en/of weeklimieten van je kaarten. Het kan een vervelende verrassing zijn om in het buitenland voor een automaat te staan en geen geld te krijgen van een rekening waar toch écht genoeg opstaat, weten we uit ervaring. 
We adviseren je om niet meer te wisselen in Nederland. Het is zo ontzettend duur geworden dat zelfs als je je eerste paar transacties in Tsjechië in Euro's zou moeten doen, het nog steeds ruim loont: vergelijk de GWK Travelex wisselkoers en -voorwaarden maar eens met die op www.exchange.cz (ons favoriete wisselkantoor in Praag). 

Neem voor de veiligheid wat contante Euro's in kleinere biljetten mee; die kunnen zo worden omgewisseld mocht het nodig zijn en in noodgevallen kun je ze altijd gebruiken om mee te betalen. 

Tip 7:
In Praag: We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik zoveel mogelijk je bankpas of credit card. Credit cards (VISA en Master, vaak ook American Express en Diners Club) worden breed geaccepteerd in winkels, restaurants  enzovoorts.

Bij geldautomaten kun je vrijwel altijd terecht met alle credit cards, en ook met uw Maestro/Cirrus bankpas. Er is vrijwel altijd wel een geldautomaat in de buurt van je hotel of  appartement.

Tip 8:
Buiten de openingstijden van de banken kun je terecht bij enkele wisselkantoren waarvan we uit ervaring weten dat ze betrouwbaar zijn en een redelijke koers bieden:

  • Exchange.cz op Kaprova straat, linksachter het Raadhuis op het oude Stadsplein in Praag. Dit is het grote wisselkantoor op de punt van het gebouw. Ga naar hun website en download de QR code; dat geeft je recht op de VIP koersen zoals die op de website staan weergegeven.
  • Cedok aan Nekazanka straat, dit is een zijstraat van de grote winkelstraat Na Prikope in Praag.
  • Op Jindrisska straat in Praag, net om de hoek van het Wenceslas Plein, bevindt zich Praha Exchange, op nummer 10. Let op: er zitten 2 wisselkantoortjes in dit gebouw, de linker is waar je moet zijn

Vanaf 1 april 2019 is er een nieuwe wet van kracht waarin je 3 uur bedenktijd hebt nadat je geld hebt gewisseld bij een wisselkantoor of bank. Zo kun je dus je Euro's terugkrijgen (bij bedragen tot E 1000) mocht de transactie je niet zijn bevallen.

Tip 9: 
Wissel niet alvast je Euro's in Nederland! Dat is écht niet nodig en is bovendien duur. GWK (en banken net zo) bieden een schandalig lage wisselkoers, en met je pinpas of creditcard betalen in Praag is veruit het veiligst en het goedkoopst.

Tip 10:
In Tsjechië: Pin alléén geld uit automaten van de volgende banken: CSOB, KB, Ceska Sporitelna, Raifeissen, Citibank en Unicredit.
Pin géén geld uit pinautomaten van andere banken. De automaten van de andere banken zijn van kleinere bedrijven in de financiële wereld; zij rekenen vaak met een veel minder gunstige wisselkoers.

Tip 11:
Ook niet doen: geld wisselen bij andere wisselkantoren dan die hierboven bij tip 8 staan aangegeven. Wissel je wel ergens anders je geld, dan kan je dat rustig 30% van je geld kosten, hoe mooi de borden er ook uitzien! Let bijvoorbeeld eens goed op bij het kantoor op Parizska in Praag, aan de linkerkant als je vanaf Staromestske Namesti komt, ongeveer halverwege: op 't eerste gezicht bieden ze een geweldige koers. Maar als je even goed verder kijkt is die koers alleen geldig voor het wisselen van bedragen groter dan 100,000 CZK, of 4.000 Euro. Voor kleinere bedragen rekent dit kantoor een koers die tot wel 30% onder de officiële dagkoers ligt!

Tip 12: 
Beter niet doen: met Euro's betalen in Praagse restaurants of andere plaatsen (noodgevallen daargelaten uiteraard). Ze zullen je standaard een koers rekenen die zo'n 10-20% onder de werkelijke koers ligt.

Tip 13: 
Helemaal nooit doen: wisselen op straat in Praag. Dit is een gebruik dat nog stamt uit de communistische tijd en een aardige anekdote. De normale bevolking kon toendertijd niet aan vreemde valuta komen, die wel erg handig was om voorhanden te hebben: er bevonden zich toendertijd in elke stad winkels die alleen bestemd waren voor hogere leden van de communistische partij. Deze winkels, Tuzex geheten, accepteerden alleen buitenlandse valuta, naast het eigen bonnensysteem. Tuzex waren de enige winkels waar Westerse waren werden aangeboden: alles van Smarties tot Philips televisies, Chanel parfums maar ook gewoon Nivea creme.Ook voor vakanties of vluchtplannen naar het buitenland waren buitenlandse valuta essentieel.
Als gevolg van de zeer beperkte officiele beschikbaarheid van buitenlandse valuta ontstond er een levendige zwarte handel, waarin de paar buitenlanders die er waren een koers aangeboden kregen die veel beter was dan de officiele.

Dit "straatwissel"-gebruik bestaat dus nog steeds, zij het zeer beperkt, en zij het dat de koersen tegenwoordig zeer zeker NIET beter zijn dan de officiele. Nog niet te spreken over het gevaar van beroving. Ver van wegblijven dus! 
Boek je bij ons, en gebeurt er iets wat je niet vertrouwt? Een belletje naar ons lokale nummer en we kijken even met je mee.

 

Tips Praag

Wat zijn de bezienswaardigheden die je echt moet zien in Praag? En waar kun je daarna lekker lunchen?
Of waar pak je een Tsjechisch biertje en kun je lekker shoppen?

Ontdek onze beste tips voor je stedentrip Praag en geniet van de prachtige stad!

Ook op praktische vragen hebben we een antwoord voor je. Zoals: Met welke munteenheid betaal in je Praag? Kan dat ook met de Euro? En hoe gebruik ik het openbaar vervoer in Praag om bij de rivier te komen? Kortom, nuttige, heldere info die goed van pas komt tijdens je stedentrip Praag.