Praag OPENBAAR VERVOER

METRO PRAAG

Praag heeft een uitstekend netwerk van openbaar vervoer, bestaande uit verschillende metro- en tramlijnen, aangevuld met een groot busnetwerk..

De Praagse metro bestaat uit drie lijnen:

  • De Groene lijn (A)
  • De Gele lijn (B)
  • De Rode lijn (C)

Er rijden zo rond de 20 verschillende tramlijnen door de stad, waarvan lijn 22 de bekendste is: hij maakt een mooi rondje door de Nieuwe en Oude Stad, steekt dan de rivier over en rijdt door Mala Strana, om dan achter het Kasteel te stoppen. Je kunt zo dus precies alle highlights bekijken - tegen lokale OV-prijzen!

De metro rijdt elke dag van ca. 5.00 - 24.00 uur. Tijdens de piek, rijdt de metro in Praag met een frequentie van 2 tot 3 minuten. Tijdens weekenden loopt dat op tot 5 tot 10 minuten. Lang hoef je dus nooit te wachten.

Download een kaart van de metro in Praag (uitgave DPP.cz).

Geen metro van & naar het vliegveld in Praag

Als je vanaf het vliegveld met het openbaar vervoer naar Praag wilt, koop dan eerst 'transfer tickets' oftewel tickets voor het openbaar vervoer. Zodra je de aankomsthal binnenkomt, dus direct na de douane, loop dan naar links. Achterin rechts zie je vervolgens een kiosk waar je tickets kunt kopen, dit zijn dezelfde tickets als voor de metro en tram.

Heb je eerst Tsjechische Kronen (Koruna, CZK) nodig? Als je de aankomsthal binnenkomt, loop dan naar rechts. Helemaal achterin, aan de rechterkant, is een betrouwbare pinautomaat.

Heb je een ticket gekocht? Ga dan naar buiten, loop langs de taxi's en steek over op het zebrapad. Daar vertrekt bus 119 vanaf het vliegveld, die je in zo'n kleine twintig minuten naar het metrostation Nádraží Veleslavín brengt. (Dus niet meer naar station Dejvická, zoals vroeger!)
Het station Nádraží Veleslavín is aangesloten op metrolijn A. Lijn A brengt je verder in Praag, waarna je kunt overstappen op metrolijn B of C, indien nodig. Kijk op de website van DDP.cz voor actuele vertrektijden, zowel overdag als 's avonds.

Reis je liever per taxi? Gebruik dan geen taxi die bij de aankomsthal staan, want die zijn niet altijd geheel betrouwbaar. 

OntdekPraag.nl biedt je vriendelijke Engelssprekende chauffeurs met moderne luxe wagens die je opwachten bij de aankomsthal met je naam op een bordje en die je (met maximaal 4 personen per auto of maximaal 8 personen per mini-van, tegen meerprijs) direct naar het hotel of appartement brengen waar je verblijft. 

Simpel, snel en safe. En niet duur: de vaste prijs die we rekenen is 25 euro, waar in de stad je ook verblijft. 

Geïnteresseerd? Vul dan nu ons Transfer Luchthaven - Praag-formulier in!

Like ons op Facebook!

Tickets openbaar vervoer Praag

Je kunt verschillende soorten tickets kopen. De meest gebruikelijke zijn een basis- of een short term ticket. Deze geeft volwassenen 90 of 30 minuten reistijd binnen Praag voor 32 CZK (ongeveer EUR 1,25).

Hieronder zie je een kaartje met alle mogelijke tickets die te koop zijn.

Praag metro

 
Belangrijk: Ga niet zwartrijden in het Praagse openbaar vervoer want er wordt zeer regelmatig gecontroleerden en zeker in de metro van Praag. Met name bij in- en uitgangen worden vooral toeristen eruit gepikt omdat velen niet weten hoe het systeem werkt en de gok wagen. Dat wordt een duur gokje bij controle! En voor de prijs van het kaartje hoef je het niet te laten.

Hoe het werkt: In de metro van Praag: heb je eenmaal een ticket gekocht, stempel deze dan af in de gele stempelautomaten voordat je de roltrap naar het perron neemt. Op het perron word je geacht een gestempeld en daarmee geldig ticket te hebben! In de bus of tram kun je het stempelen bij binnenkomst doen. Let op: alleen in de bus worden kaartjes verkocht. Voor zowel de tram als de metro, moet je er zelf voor zorgen dat je een geldig vervoersbewijs kan tonen.

Ben je 70+?
Dan kun je gratis reizen in Praag. Om daarvoor in aanmerking te komen, ga je langs bij een verkooppunt van DPP of bij het informatiecentrum van DPP.

Neem het volgende mee:

  • CZK 30,-  (ongeveer € 1,20)
  • Een recente pasfoto
  • Je paspoort

Vervolgens krijg je een kortingskaart van DPP waarmee je gratis binnen Praag kunt reizen.

Actuele wijzigingen, werkzaamheden en prijsinformatie DPP
Voor actuele wijzigingen, werkzaamheden en verdere prijsinformatie, zie de website van het Praagse openbaar vervoer.

Metro Praag: De langste roltrap van Europa
Wist je trouwens dat het metrostation Námestí Míru met 100 meter de langste roltrap van Europa heeft? Vooral niet naar beneden kijken, als je het metrostation in gaat. ;) Op ons Instagram account hebben we een foto geplaatst van deze roltrap waarop het zo'n twee minuten duurt voordat je boven of beneden bent. En langzaam gaat de roltrap niet.

Apps voor het openbaar vervoer in Praag

De App DPP INFO
Als je vaak met het openbaar vervoer in Praag rijdt, is de app van het Praagse Openbaar Vervoer wel handig: DPP INFO. 
Deze app is veruit de makkelijkste manier om je reisschema te bepalen en de kaart van o.a. de metro te bekijken. De app werkt op je smartphone en is Engelstalig. 
Let op: de app is puur informatief en geeft niet de gelegenheid om tickets te kopen. Deze zin verkrijgbaar bij vrijwel alle buurtwinkeltjes die sigaretten verkopen; op alle metrostations; en in de gele automaten op drukkere tramhaltes. De nieuwe automaten (herkenbaar aan het LCD-scherm) accepteren ook bankkaartbetalingen, voor de oude automaten heb je muntgeld nodig. 

Download DPP INFO voor Android 2+ of iOS6+.

Sejf - tickets kopen via een app
Een alternatief is de app Sejf. Via deze app laad je eerst een tegoed via je bank, waarna je wel tickets kunt aanschaffen.
Ongeveer vijf minuten voordat je het vervoersmiddel instapt, activeer je vervolgens het gewenste ticket.

Download Sejf voor Android of iOS.

 

Je auto in Praag parkeren

De meeste wijken in en rond het centrum van Praag voeren een streng parkeerbeleid. De meeste parkeerruimte op straat is alleen bestemd voor bewoners: de zogenaamde "blauwe zones", te herkennen aan de blauwe lijnen rondom de vakken.
De blauwe zones zijn te vinden in de wijken 1, 2, 3 en 7 en alleen bestemd voor bewoners in het bezit van een parkeervergunning. Parkeer nooit in deze vakken; er wordt zeer regelmatig geklemd of weggesleept! Even stoppen om in- en uit te laden kan maar zorg dat er altijd iemand bij de auto blijft.

Je kunt op straat parkeren op parkeerplaatsen die zijn aangegeven met een bord waarop een parkeerautomaat staat aangegeven. Je moet een parkeerkaartje kopen bij de automaten die bij deze parkeerplaatsen staan. Afhankelijk van de lokatie kost dit u tussen de 10 en 40 kroon per uur (0,38 - 1,52 EUR). Betalen moet altijd overdag en afhankelijk van lokatie ook 's nachts. Op sommige lokaties is parkeren in het weekend gratis.
Alternatieven zijn er ook: je kunt gratis parkeren iets verder van het centrum, bijvoorbeeld in Praag 10. Ook zijn er een aantal parkeergarages in de stad; een overzicht vind je hieronder. Reken op bedragen tussen de 30-40 EUR per dag.

Parkeren kan ook via OntdekPraag.nl.
Voor 15-20 EUR per dag hebben we een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, exclusief voor bezoekers die een appartement via OntdekPraag.nl hebben geboekt! 

Vraag ons over de mogelijkheden en de beschikbaarheid.