Praag OPENBAAR VERVOER

METRO PRAAG

En overig openbaar vervoer in Praag

Praag heeft een uitstekend netwerk van openbaar vervoer, bestaande uit verschillende metro- en tramlijnen, aangevuld met een groot busnetwerk.

Als je in een centraal gelegen deel van de stad verblijft dan gebruik je waarschijnlijk alleen het metro- en tramnetwerk: daarmee is een groot deel van Praag uitstekend bereikbaar. Bussen worden met name gebruikt voor de buitenwijken en verder weggelegen delen van de stad en die behandelen we om die reden hier niet.

Je vindt hier een kort overzicht van hoe het OV netwerk in elkaar steekt; waar en hoe je kaartjes kan kopen en wat dat kost; en wat leuke / handige tips voor gebruik van het openbaar vervoer tijdens jouw verblijf in Praag.

Tickets openbaar vervoer Praag

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Praag zijn altijd geldig voor alle metro’s, trams, bussen én treindiensten binnen de stadsgrenzen van Praag.

Onderstaande tarieven zijn aangepast op 17 augustus 2021.

De kaartjes zijn volledig op tijd gebaseerd; je koopt bijvoorbeeld een 30 minuten kaartje waarmee je dan dus 30 minuten lang op alle OV-middelen kunt stappen die je wilt.

In Praag zelf heb je meestal genoeg aan een ticket voor 30 minuten (30 CZK, ongeveer EUR 1,17) maar je kunt ook een kaartje kopen dat 90 minuten geldig is (40 CZK, ongeveer € 1,56).

Daarnaast zijn er handige tickets voor de Praagse metro, tram, trein en bus waarmee je langer kunt reizen:

  • 24 uur/1 dag geldig: 120 CZK (ongeveer € 4,68)
  • 72 uur/3 dagen geldig: 330 CZK (ongeveer € 12,87)

Voordat je zo’n duurder ticket koopt: hou in gedachten dat Praag een wandelstad is. In onze ervaring is het voldoende om een paar 24CZK 30 minuten kaartjes in je portemonnee te hebben; je loopt toch het grootste deel.

Er zijn kortingen voor kinderen, ouderen en studenten en in sommige gevallen kan je zelfs gratis reizen. Zie hier een overzichtje van alle beschikbare kaartjes in het openbaar vervoer in Praag. Let op: deze tarieven gelden alleen voor het openbaar vervoer in Praag, niet daarbuiten! 

Praag prijzen tarieven openbaar vervoer 2021

 *** Tarieven gelden voor kinderen vanaf 7 jaar en senioren tussen de 60 - 65 jaar. Het is verplicht om een identiteitsbewijs met pasfoto te kunnen tonen. Ook dien je een PID-kaart te kunnen tonen. Bezoek hiervoor een informatiecentrum van PID.
Vanaf 65 jaar reis je vrij maar dien je ook een  identiteitsbewijs met pasfoto te kunnen tonen. Ook dien je een PID-kaart te kunnen tonen. Bezoek hiervoor een informatiecentrum van PID

 

Openbaar vervoerkaartjes kopen via de PID Litacka app

De eenvoudigste manier om kaartjes te kopen voor het openbaar vervoer in Praag is met de app PID Litacka : dit is de officiële app van het openbaar vervoersbedrijf. Download deze hier voor Android of hier voor iPhone.
Met PID Litacka koop je vooraf één of meerdere tickets; je kunt hier dus ook met je hele gezin of groep op reizen, of gewoon een aantal tickets achter de hand hebben. We hebben er zelf altijd een stuk of 10 achter de hand, gewoon voor het geval dat. Je kan dit zelf vanuit Nederland al doen.
In de app zijn alle hieronder genoemde ticketsoorten verkrijgbaar. Echt een aanrader!

Je hebt een Master-, VISA- of American Express kaart nodig om in PID Litacka te betalen.

Papieren openbaar vervoerkaartjes kopen

Papieren kaartjes zijn verkrijgbaar bij alle automaten (in alle metrostations en op grotere tramstations), of bij de Information Centers in grote metrostations, het Centraal Treinstation, en op de luchthaven van Praag. Ook vrijwel alle tabakszaken hebben een beperkt assortiment papieren kaartjes beschikbaar. Let op: ze mogen je niet meer rekenen dan de prijs die op het ticket vermeld staat.

Tabakszaken verkopen alléén de reguliere 30- en 90 minuten kaartjes.

Hieronder zie je een foto van een oude automaat waar je tickets kunt kopen met muntjes, een nieuwe automaat waar je ook met je pinpas kunt betalen en een foto waarop je ziet hoe je afstempelt in de gele automaten. Let op de pijltjes op je ticket die aangeeft in welke richting je je openbaar vervoer ticket moet afstempelen.

 

De metro in Praag bestaat uit drie lijnen:

  • De Groene lijn (A): dit is de lijn die je in de richting van het vliegveld neemt. Hij begint in het oosten van de stad en eindigt noordwestelijk.
  • De Gele lijn (B): begint noordoostelijk en eindigt aan de zuidwestkant van Praag.
  • De Rode lijn (C): begint aan de noordzijde van de stad en eindigt in het diepe zuidoosten.

Metro’s in Praag rijdt elke dag van ca. 5.00 - 24.00 uur. Tijdens piekuren rijdt de metro in Praag met een frequentie van 2 tot 3 minuten. Tijdens weekenden loopt dat op tot 5 tot 10 minuten. Lang hoef je dus nooit te wachten.
Vrijwel alle metro’s bieden tegenwoordig gratis Wifi aan. Het hele netwerk is relatief nieuw en goed onderhouden en schoongemaakt.

De metrostations Mustek, Muzeum en Florenc zijn belangrijk: hier kan je van de ene metro overstappen op de andere, en bovendien zijn er vele trams en buslijnen die bij deze stations stoppen.
Verblijf je in de wijk Vinohrady, of wil je deze bezoeken? Dan is station IP Pavlova er eentje om in de gaten te houden: vanaf hier heb je supersnel toegang tot de hele wijk, hetzij per metro, hetzij per tram.

Let op: bij gebruik van de metro in Praag moet je al op het perron een gestempeld kaartje hebben. Doe dit bij de gele stempelautomaten voor de roltrap. As je de PID Litacka app gebruikt moet je je kaartje hebben geactiveerd voordat je de roltrap opstapt.

Download een kaart van de metro in Praag (uitgave DPP.cz).

Metro Praag

De langste roltrap van Europa

Wist je trouwens dat het metrostation Námestí Míru van de metro in Praag met 100 meter de langste roltrap van Europa heeft? Vooral niet naar beneden kijken, als je het metrostation in gaat. ;) Op ons Instagram account hebben we een foto geplaatst van deze roltrap waarop het zo'n twee minuten duurt voordat je boven of beneden bent. En langzaam gaat de roltrap niet.

Tram Praag

Er rijden zo rond de 20 verschillende tramlijnen door de stad, waarvan lijn 22 de bekendste is: hij maakt een mooi rondje door de Nieuwe en Oude Stad, steekt dan de rivier over en rijdt door Mala Strana, om dan achter het Kasteel te stoppen. Je kunt zo dus precies alle highlights bekijken - tegen lokale OV-prijzen. Ook leuk en informatief is onze Praag Compleet Fietstour: onder begeleiding van een enthousiaste Nederlandse gids verken je een mooi stuk van het centrum, inclusief de Praagse Burcht. 

Vrijwel alle trams rijden met intervals van tussen de 2-10 minuten, afhankelijk van de tijd van de dag.

Je moet aan boord van de tram altijd in het bezit zijn van een geldig gestempeld kaartje, of, als je de PID Litacka app gebruikt, je ticket hebben geactiveerd.

Speciale tramdiensten

De nachttram

Wordt het een avondje wat later? Bekijk dan ook of het mogelijk is om met het nachtnet terug naar je hotel te gaan. Nachttrams rijden de gehele nacht door en je kunt hier je normale kaartjes voor gebruiken: er is geen toeslag verschuldigd.

Je moet aan boord van de tram altijd in het bezit zijn van een geldig gestempeld kaartje, of, als je de PID Litacka app gebruikt, je ticket hebben geactiveerd.

De kabeltram (Funiculaire)

De oudste nog in werking zijnde kabeltram van Europa vind je in Praag! De kabeltram begint onderaan de Petrin heuvel op Ujezd straat, en levert je in ongeveer 10 minuten bovenop de heuvel af. Je kunt hier de Petrin toren bezoeken, dat is een kopie van de Eiffeltoren in Parijs (alleen wat kleiner), genieten van de mooie bloementuinen en het prachtige uitzicht, of doorwandelen naar het Strahov kasteel en de Praagse Burcht.

Extra leuk: de kabeltram maakt onderdeel uit van het reguliere OV-aanbod dus normale kaartjes zijn ook hier gewoon geldig!

Je moet aan boord van de tram altijd in het bezit zijn van een geldig gestempeld kaartje, of, als je de PID Litacka app gebruikt, je ticket hebben geactiveerd.

De Historische Tram van Praag

Een leuk alternatief is om de historische tramlijn 41 te nemen. Deze rijdt tijdens op zaterdag en zondag, van half april t/m half oktober door het centrum van Praag.

Zoals vaak in Praag, zijn de kosten laag. Je betaalt voor de historische tram CZK 35 (ongeveer E 1,35) voor volwassenen en CZK 20 (ongeveer E 0,75) voor kinderen tot 15 jaar. Ben je gehandicapt, zwanger of boven de 70 jaar oud? Dan kost de rit je slechts CZK 20 (ongeveer E 0,75). Je koopt dit kaartje bij de conducteur.

Tram 41 rijdt eens per uur. Vertrektijden vind je op de website van het openbaar vervoer in Praag. 

Korting en gratis reizen

Openbaar vervoer Praag

Kom jij in aanmerking voor korting of zelfs gratis reizen met het openbaar vervoer in Praag?

Ben je tussen de 60 en 70 jaar? Dan kun je gratis reizen in Praag. Om daarvoor in aanmerking te komen, ga je langs bij een verkooppunt van DPP of bij het informatiecentrum van DPP.

Neem het volgende mee:

  • CZK 30,-  (ongeveer € 1,20)
  • Een recente pasfoto
  • Je paspoort

Vervolgens krijg je een kortingskaart van DPP waarmee je gratis binnen Praag kunt reizen.

Ben je 70+?
Dan kun je gratis reizen in Praag zonder een kortingskaart van het DPP. Je dient er alleen voor te zorgen dat je je kunt identificeren met je paspoort mocht daar tijdens een controle naar gevraagd worden.

Actuele wijzigingen, werkzaamheden en prijsinformatie DPP
Voor actuele wijzigingen, werkzaamheden en verdere prijsinformatie, zie de website van het Praagse openbaar vervoer.