Praag OPENBAAR VERVOER

METRO PRAAG

Praag heeft een uitstekend netwerk van openbaar vervoer, bestaande uit verschillende metro- en tramlijnen, aangevuld met een groot busnetwerk..

De Praagse metro bestaat uit drie lijnen:

  • De Groene lijn (A)
  • De Gele lijn (B)
  • De Rode lijn (C)

De metro rijdt elke dag van ca. 5.00 - 24.00 uur. Tijdens de piek, rijdt de metro in Praag met een frequentie van 2 tot 3 minuten. Tijdens weekenden loopt dat op tot 5 tot 10 minuten. Lang hoef je dus nooit te wachten.

Download een kaart van de metro in Praag (uitgave DPP.cz).

TRAM PRAAG

Er rijden zo rond de 20 verschillende tramlijnen door de stad, waarvan lijn 22 de bekendste is: hij maakt een mooi rondje door de Nieuwe en Oude Stad, steekt dan de rivier over en rijdt door Mala Strana, om dan achter het Kasteel te stoppen. Je kunt zo dus precies alle highlights bekijken - tegen lokale OV-prijzen!

Een leuk alternatief is om de historische tramlijn 41 te nemen. Deze rijdt tijdens weekenden van half april t/m half oktober door het centrum van Praag.

Zoals vaak in Praag, zijn de kosten laag. Je betaalt CZK 35 (ongeveer E 1,40) voor volwassenen en CZK 20 (ongeveer E 0,80) voor kinderen tot 15 jaar. Ben je gehandicapt, zwanger of boven de 70? Dan kost de rit je slechts CZK 20 (ongeveer E 0,80).

De tijden van tram 41 in Praag vind je op de website van het openbaar vervoer in Praag. 

Geen metro van & naar het vliegveld in Praag

Van het vliegveld naar de stad Praag

Kaartjes kopen voor het openbaar vervoer in Praag

Als je alvast tickets voor het openbaar vervoer in Praag wilt kopen, bijv. een dagkaart, of als je vanaf het vliegveld met het openbaar vervoer naar de stad wilt, koop dan 'transfer tickets' oftewel tickets voor het OV in Praag. Deze koop je bij een "Information Centre". 
Deze Information Centres vind je zowel op het vliegveld als in Praag zelf.

Op het vliegveld van Praag in Terminal 2 loop je in de aankomsthal naar links. Aan de rechterkant, nét voorbij de Vodafone-kiosk, zie je vervolgens een Information Centre. Daar koop je tickets voor het openbaar vervoer in Praag. Overigens kun je ze ook in Praag zelf kopen, bijv. op het Centraal Station. Een volledige lijst met locaties van Information Centres, vind je op http://www.dpp.cz/en/list-of-info-centres/

Hieronder zie je een afbeelding van het Information Centre in de aankomsthal van Terminal 2 op de luchthaven van Praag. 

Lees ook onze pagina over openbaar vervoer van het vliegveld naar Praag en terug

Openbaar vervoer kaartjes kopen op de luchthaven van Praag - Terminal 2

Tickets openbaar vervoer Praag

Je kunt verschillende soorten tickets kopen. De meest gebruikelijke zijn een basis- of een short term ticket. Deze geeft volwassenen 90 of 30 minuten reistijd binnen Praag voor 32 CZK (ongeveer EUR 1,25).

In Praag zelf heb je meestal genoeg aan een ticket voor 30 minuten (24 CZK, iets minder dan een Euro) maar je kunt ook een kaartje kopen wat 90 minuten geldig is (32 CZK, ongeveer € 1,25). 

Daarnaast zijn er handige tickets voor het openbaar vervoer waarmee je langer kunt reizen: 

  • 24 uur/1 dag geldig: 110 CZK (ongeveer € 4,40)
  • 72 uur/3 dagen geldig: 310 CZK (ongeveer € 12,10)

Hieronder zie je een kaartje met alle mogelijke tickets die voor het openbaar vervoer in Praag te koop zijn.

Praag metro ticket

 
Belangrijk: Ga niet zwartrijden in het Praagse openbaar vervoer want er wordt zeer regelmatig gecontroleerd en en zeker in de metro van Praag. Met name bij in- en uitgangen worden vooral toeristen eruit gepikt omdat velen niet weten hoe het systeem werkt en de gok wagen. Dat wordt een duur gokje bij controle! En voor de prijs van het kaartje hoef je het niet te laten.

Hoe het werkt: In de metro van Praag: heb je eenmaal een ticket gekocht, stempel deze dan af in de gele stempelautomaten voordat je de roltrap naar het perron neemt. Op het perron word je geacht een gestempeld en daarmee geldig ticket te hebben! In de bus of tram kun je het stempelen bij binnenkomst doen. Let op: alleen in de bus worden kaartjes verkocht. Voor zowel de tram als de metro, moet je er zelf voor zorgen dat je een geldig vervoersbewijs kan tonen.

Hieronder zie je een foto van een oude automaat waar je tickets kunt kopen met muntjes, een nieuwe automaat waar je ook met je pinpas kunt betalen en een foto waarop je ziet hoe je afstempelt in de gele automaten. Let op de pijltjes op je ticket die aangeeft in welke richting je je openbaar vervoer ticket moet afstempelen. 

Ben je tussen de 60 en 70 jaar?
Dan kun je gratis reizen in Praag. Om daarvoor in aanmerking te komen, ga je langs bij een verkooppunt van DPP of bij het informatiecentrum van DPP.

Neem het volgende mee:

  • CZK 30,-  (ongeveer € 1,20)
  • Een recente pasfoto
  • Je paspoort

Vervolgens krijg je een kortingskaart van DPP waarmee je gratis binnen Praag kunt reizen.

Ben je 70+?
Dan kun je gratis reizen in Praag zonder een kortingskaart van het DPP. Je dient er alleen voor te zorgen dat je je kunt identificeren met je paspoort mocht daar tijdens een controle naar gevraagd worden.

Actuele wijzigingen, werkzaamheden en prijsinformatie DPP
Voor actuele wijzigingen, werkzaamheden en verdere prijsinformatie, zie de website van het Praagse openbaar vervoer.

Metro Praag: De langste roltrap van Europa
Wist je trouwens dat het metrostation Námestí Míru met 100 meter de langste roltrap van Europa heeft? Vooral niet naar beneden kijken, als je het metrostation in gaat. ;) Op ons Instagram account hebben we een foto geplaatst van deze roltrap waarop het zo'n twee minuten duurt voordat je boven of beneden bent. En langzaam gaat de roltrap niet.

Apps voor het openbaar vervoer in Praag

The App DPP INFO

If you often use public transport in Prague, the app of the Prague Public Transport is useful: DPP INFO.

This app is by far the easiest way to determine your itinerary and view the map of the metro, among others. The app works on your smartphone and is in English.

Please note: the app is purely informative and does not give the opportunity to purchase tickets. This sentence is available at almost all neighbourhood shops that sell cigarettes; at all metro stations; and in the yellow vending machines at busier tram stops. The new machines (recognizable by the LCD screen) also accept bank card payments, for the old machines you need coins.

Download DPP INFO for Android 2+ of iOS6+.

Sejf - buy tickets through an app

An alternative is the Sejf app. With this app, you first load a credit through your bank, after which you can purchase tickets.

About five minutes before you enter the means of transport, you then activate the desired ticket.

Download Sejf for Android of iOS.

 

Je auto in Praag parkeren

De meeste wijken in en rond het centrum van Praag voeren een streng parkeerbeleid. De meeste parkeerruimte op straat is alleen bestemd voor bewoners: de zogenaamde "blauwe zones", te herkennen aan de blauwe lijnen rondom de vakken.
De blauwe zones zijn te vinden in de wijken 1, 2, 3 en 7 en alleen bestemd voor bewoners in het bezit van een parkeervergunning. Parkeer nooit in deze vakken; er wordt zeer regelmatig geklemd of weggesleept! Even stoppen om in- en uit te laden kan maar zorg dat er altijd iemand bij de auto blijft.

Je kunt op straat parkeren op parkeerplaatsen die zijn aangegeven met een bord waarop een parkeerautomaat staat aangegeven. Je moet een parkeerkaartje kopen bij de automaten die bij deze parkeerplaatsen staan. Afhankelijk van de lokatie kost dit u tussen de 10 en 40 kroon per uur (0,38 - 1,52 EUR). Betalen moet altijd overdag en afhankelijk van lokatie ook 's nachts. Op sommige lokaties is parkeren in het weekend gratis.
Alternatieven zijn er ook: je kunt gratis parkeren iets verder van het centrum, bijvoorbeeld in Praag 10. Ook zijn er een aantal parkeergarages in de stad; een overzicht vind je hieronder. Reken op bedragen tussen de 30-40 EUR per dag.

Parkeren kan ook via OntdekPraag.nl.
Voor 15-20 EUR per dag hebben we een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, exclusief voor bezoekers die een appartement via OntdekPraag.nl hebben geboekt! 

Vraag ons over de mogelijkheden en de beschikbaarheid.