Praag WIJKEN kaart2

WIJKEN PRAAG

Wellicht heb je op kaarten of tijdens een eerder bezoek gezien dat Praag is opgedeeld in districten die worden aangegeven met een nummer. Elke wijk heeft zijn eigen "stadhuis" en een gekozen burgemeester. Districten bepalen bijvoorbeeld zelf wat hun parkeerbeleid is (belangrijk ook voor bezoekers!). Om het simpel te maken (...) hebben buurten daarnaast ook een naam. En, in sommige gevallen kan een buurt in meer dan één district gesitueerd zijn.

In deze sectie vind je een korte omschrijving van deze wijken en wat je er kunt vinden. Handig om te hebben in geval je bijvoorbeeld naar één van de verderaf gelegen attracties, bezienswaardigheden of winkelcentra wilt gaan.

Het centrum van Praag heet Praag 1. De overige wijken zijn min of meer in een soort taartvorm om Praag 1 gesitueerd, hoewel sommige taartpunten door historische ontwikkelingen een wat vreemde vorm hebben gekregen. OntdekPraag.nl biedt veel mooie hotels in Praag 1 aan. 

De volgende wijken grenzen aan Praag 1:

 • Praag 2, Vinohrady - zuidoostelijk van Praag 1
 • Praag 3, Zizkov en Vinohrady - ten oosten van Praag 1
 • Praag 5, Smichov en Andel - zuidwestelijk van Praag 1
 • Praag 6, Dejvice en Bubenec - noordwestelijk van Praag 1
 • Praag 7, Holesovice - noordelijk van Praag 1
 • Praag 8, Karlin - noordoostelijk van Praag 1

Voor toeristische doeleinden moet je vooral focussen op Praag 1, 2, 3 en 5, hoewel delen van Praag 7 en 8 in snel tempo ontwikkeld worden; enkele interessante zaken in andere gebieden worden hieronder beschreven.

Praag 1

Het letterlijke hart van de stad. Prachtige architectuur, met kinderkopjes bestrate wegen - maar ook een enorme hoeveelheid toeristen.
Praag 1 is voor een kort bezoek een praktische plek om te verblijven: bars, restaurants, winkels en (openbaar) vervoersopties zijn direct bij de hand, evenals de bekende bezienswaardigheden en musea. Bovendien spreken relatief veel mensen hier Engels of Duits door de grote hoeveelheden buitenlanders die hier rondlopen. Het is ook het duurste deel van de stad: zowel appartementen en hotelkamers als eten en drinken in bars en restaurants is aanzienlijk duurder dan in andere delen van de stad. Zoals overal ter wereld geldt: hoe dichter bij de grote attracties, hoe duurder je drankje wordt.

Praag 1 bestaat uit de volgende buurten:

 • Stare Mesto (Oude Stad) - het historische stadscentrum met de Karelsbrug en Staromestske Namesti (het Oude Stadsplein) als bekendste publiekstrekkers
 • De Joodse buurt Josefov (zie hieronder), volledig omringd door de rivier aan de ene kant en Stare Mesto aan de andere
 • Nove Mesto (Nieuwe stad, gesticht in 1348) - ligt als een soort ring rondom de Oude Stad. De meeste winkels bevinden zich in Nove Mesto; de buurt loopt helemaal door tot aan het Nationaal Museum bovenaan het Wenceslas Plein.
 • Mala Strana - Aan de overkant van de Karelsbrug ligt Mala Strana (de Kleine Zijde), een prachtige oude buurt die doorloopt tot tegen de Praagse Burcht aan.
 • Hradcany- Dit is de buurt rondom de Praagse Burcht Hradcany. Deze statige oude wijk loopt om het kasteel heen aan de achterkant en kent veel verrassend rustige straatjes, parkjes en terrasjes. Een absolute aanrader die weinig in reisgidsen voorkomt.

Josefov is het deel van Stare Mesto dat ooit het Joodse ghetto vormde - en het is het apart noemen waard. De buurt loopt in een soort grillige taartpunt vanaf het Oude Stadsplein naar de Karelsbrug, en aan de andere kant zo ongeveer naar het einde van de Stefanikuv brug. De wijk omvat ondermeer de chique winkelstraat Parizska en in de zijstraten vinden traditiegetrouw vele goudsmeden en juweliers een plek. Het is hier dus uitstekend winkelen.

Hitler zelf besloot, tijdens de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, dat de Joodse Wijk in Praag na de vernietiging van alle Joden zou moeten fungeren als een soort openluchtmuseum. Dankzij dit naargeestige feit is er nog heel veel van de Joodse geschiedenis van deze wijk te zien. Zo bevindt zich hier ondermeer de oudste Joodse  begraafplaats van Europa, in gebruik van de 15e tot de 18e eeuw en mooi geconserveerd; en de Oud-Nieuw Synagoge, gebouwd in het jaar 1270, is de oudste nog actieve synagoge ter wereld. Er zijn daarnaast nog diverse andere synagoges waarvan vooral de Spaanse het noemen waard is: werkelijk een prachtig gebouw. Het Joodse erfgoed hier is écht je tijd en moeite waard, het is een indrukwekkend geheel dat een goed beeld geeft van de laatste 800 jaar in deze wijk.

 

 

Praag 2

Praag 2 kent, met uitzondering van een paar straten aan de centrumkant, slechts één grote buurt: Vinohrady.
Vernoemd naar de keizerlijke wijngaarden die eeuwen geleden op deze hellingen lagen is Vinohrady in de loop van de laatste 150 jaar uitgegroeid van de favoriete lokatie om te wonen voor kooplieden en notabelen in het begin van de vorige eeuw, tot de "place to be" voor goed verdienend Praag nu: vele in Praag wonende Amerikanen, Britten en ook Nederlanders kiezen Vinohrady als woonplek.

Vol prachtige straten en lanen met huizen uit de late 19e en vroege 20e eeuw en voorzien van enkele van Praag's mooiste stadsparken is het, zeker in weekends, een heerlijke plek om te bezoeken voor een wandeling en een terrasbezoek, of bijvoorbeeld een etentje in één van de goede restaurants die in Vinohrady gevestigd zijn. Vinohrady is misschien het best te vergelijken met een combinatie van Oud-Zuid en de Pijp in Amsterdam: hip, maar niet té; statig, maar niet saai; oud, maar zeker aangepast aan de eisen van de moderne tijd; en (ten opzichte van Praag 1) relatief voordelig als het gaat om uit eten gaan en dergelijke.

Vinohrady is vrij uitgestrekt maar het deel dat de moeite van een bezoek echt waard is ligt tussen het plein Namesti Miru en winkelcentrum Flora, met het park Riegrovy Sady en Jiriho z Podebrad plein als focuspunten in het midden. Van maart tot en met december is er een leuke boerenmarkt  op Jiriho z Podebrad die zeker de moeite van een (lunch?)bezoekje waard is, en met name tussen de twee pleinen Jiriho z Podebrad en Namesti Miru bevinden zich talloze restaurants en mooie koffiezaakjes en bars. Op Vinohradska straat, van het Nationaal Museum richting Jiriho z Podebrad, is een grote concentratie woon- en woonaccessoire-zaken te vinden. Vergeet niet om Pavillon in te lopen, dat is het grote rode marktgebouw aan uw rechterhand (komend vanaf het Nationaal Museum): hier zijn een aantal topzaken gevestigd als het gaat om interieur en dergelijke. Echt de moeite van een bezoekje waard.

Vinohrady kent 4 groene metrostations: Namesti Miru, Jiriho z Podebrad, Flora (onder een winkelcentrum met bioscoop, inclusief IMAX theater: een leuke plek om te bezoeken als het weer  even niet meespeelt), en Zelivskeho (helemaal aan de buitenkant van de wijk). Daarnaast grenzen de stations Muzeum (groen) en IP Pavlova (rood) direct aan de wijk. Er zijn talloze tramlijnen die de wijk doorkruisen; de belangrijkste zijn de 10 en 16 komend uit Smichov en gaand richting Flora, de 22 komend vanaf het kasteel, en de 11/13 die Vinohradska straat bestrijken.

Praag 3

In Praag 3 ligt een stukje van Vinohrady maar het grootste deel van het district heet Zizkov. Zizkov wordt gezien als het wat rauwere broertje van Vinohrady en zeker in de verder weg gelegen delen is dit waar: al te diep deze wijk ingaan is misschien niet het beste idee voor de doorsnee toerist.

Dichterbij Vinohrady echter, onderaan het park Riegrovy Sady, liggen een aantal prachtige verstilde straatjes en kom je steeds weer onverwacht kleine parkjes en hofjes tegen. Aangezien Zizkov het hoogste gemiddelde aantal bars per 1.000 inwoners kent kun je er vanuit gaan dat het verzorgen van de inwendige mens ook hier geen enkel probleem zal zijn!

Grote delen van Zizkov worden momenteel gerenoveerd: oude straten worden in ere hersteld, sommige communistische gebouwen neergehaald terwijl eeuwenoude herenhuizen er weer uit gaan zien zoals het hoort. De buurt zal dan ook ongetwijfeld binnen enkele jaren behoren tot de nieuwe "places to be" in Praag. Er zijn, behalve het aan de buurt grenzende Florenc, geen metrostations in Praag 3. De bereikbaarheid per tram of bus is echter uitstekend. Prijzen liggen weer wat lager dan in vergelijkbare etablissementen in Praag 1 of 2.

Praag 4

Het grootste district van Praag ligt als een kilometerslange sliert eigenlijk dwars door Praag heen, met name aan de zuidkant van de stad. Het wordt voornamelijk bewoond door Tsjechen, kent weinig toeristen en is hier dus ook niet op ingericht.
Enkele delen van Praag 4 zijn toch zeker een bezoekje waard:

 • In de buurt Podoli ligt een groot zwemcomplex dat zeer de moeite van een bezoek waard is: binnen- en buitenbaden van poedel- tot Olympisch formaat, verscheidene springplanken en glijbanen en allerlei andere waterattracties maken het tot een uitstekend dagje watervermaak voor jong en oud.
 • De buurt Braník is rustig en mooi gelegen aan de rivier en uitstekend geschikt voor een middagje rustig wandelen en picknicken aan de oever.

Prazského Povstani is het enige metrostation voor deze buurten. Dat maakt het logischer om gebruik te maken van de vele tramverbindingen die Praag 4 kent, met als meest logische vanuit het centrum lijn17.

De meest veraf gelegen buurt in Praag 4 is Chodov. De buurt zelf is niet veel bijzonders en bestaat vooral uit "panelaky" ofwel grote blokvormige communistische flatgebouwen. Maar middenin de buurt, boven metrostation Chodov, bevindt zich één van de grootste wnkelcentra van Praag. In dit enorme centrum dat is vernoemd naar de buurt waar het zich bevindt zijn alle denkbare winkels aanwezig, van een enorme hypermarkt tot tientallen kledingwinkels, electronica, speelgoed, en nog veel meer. Hou er bij het winkelen wel rekening mee dat veel merkartikelen (kleding, consumentenelectronica, cosmetica) even duur zo niet duurder zijn dan in Nederland.

Praag 5

Smichov in Praag 5 is recent uitgegroeid tot één van de belangrijkste winkelgebieden van de stad. Vooral rondom metrostation Andel gonst het van de activiteiten, met een groot winkelcentrum, één van Praags grootste bioscopen en vele restaurantjes en barretjes, maar ook rond het Svandovo Divadlo theater is het goed toeven. De rivieroever tenslotte biedt ook een grote variëteit aan activiteiten.

Novy Smichov is het grote winkelcentrum dat het hart van de wijk vormt. Met meer dan 150 winkels, een variatie aan bars en restaurants, en een grote bioscoop kan je hier uitstekend terecht voor een dag of dagdeel intertainment voor jong en oud. 
Rondom het winkelcentrum is in de loop van de jaren een leuke verzamelnig aan kleine barretjes en winkeltjes ontstaan, en merkwaardig genoeg zit er een tweede grote bioscoop direct aan de overkant van de straat.Meer dan genoeg te doen dus!

De gele metrolijn stopt hier (station Andel), alsmede een grote variate aan tramlijnen. Vanwege werkzaamheden zijn er momenteel (medio 2018) nogal wat wijzigingen in de dienstregelingen hier; kijk dus even op de website van het openbaar vervoersbedrijf voor actuele informatie.

Leuk in de zomer is Smichovsky plaz ofwel het Smichov Stadsstrand: een plek aan de rivier waar je alleen of met je kinderen een leuke paar uren door kunt brengen, aan de bar of in het zand. Er zijn wat beachvolleybalveldjes en andere strandactiviteiten beschikbaar.
Het Smichov stadsstrand ligt op loopafstand van metrostation Andel. 

Op Smichovske Naplavka, aan de rivieroever, worden tegenwoordig vele foodfestivals en andere activiteiten georganiseerd. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten!

 

Praag 6

Dejvice is de tweede populaire buurt onder expats en middenklasse Tsjechen en in veel opzichten vergelijkbaar met Vinohrady: de buurt is ongeveer even oud en ademt dezelfde rustige, ietwat statige sfeer. Prachtige residentiële gebouwen en villa's (het is de voormalige woonlokatie van Vaclav Havel), verstilde pleintjes en parkjes met leuke terrasjes... het is er prachtig. Erg de moeite van een bezoek waard is het voormalige International Hotel (nu Crowne Plaza). Dit in de vijftiger jaren gebouwde hotel in Stalinistische stijl is prachtig gerenoveerd en heeft veel van de oude allure behouden. Zo bevindt zich op de begane grond in de lobbybar aan de rechterkant een schitterend wandtapijt uit 1956 waarop Praag in die tijd staat afgebeeld. Onder andere het gigantische standbeeld van Stalin dat toendertijd noordelijk van het kasteel op de Letna heuvel stond, is hier nog op zichtbaar.

De andere gebieden in Praag 6 zijn Hanspaulka, Prechovka en Bubenec. Deze buurten zijn stuk voor stuk chique, Wassenaar-achtige woonwijken met brede lanen en enorme villa's. Vele buitenlandse vertegenwoordigingen en residenties zijn hier gevestigd, waaronder ook de Nederlandse ambassade. Openbaar vervoer is vooral aan de buitenkant van de wijk beperkt tot busvervoer dus het is lopen geblazen, of je moet een auto tot je beschikking hebben.

Praag 7

Letna is redelijk dicht bij de binnenstad maar veel goedkoper, zowel voor verblijf als in bars en restaurants. Vooral in en rond het enorme Stromovka park zijn veel leuke plekjes te vinden; de rest van de buurt biedt niet veel bijzonders. Holesovice heeft enkele van Praag's belangrijkste discotheken; bovendien bevindt de Prazske Trznice zich hier: de Praagse markt die ook wel bekend staat als de Yellow Market. Deze markt is een verameling van antiek en tweedehands spulletjes maar ook etenswaren en allerlei andere zaken worden hier aangeboden. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

Praag 8

Karlín is de buurt die in 2002 het ernstigst getroffen werd door de zware overstromingen die toen plaatsvonden. Hoewel ondertussen veel van de buurt is gerenoveerd staan er nog steeds diverse panden waarop de hoogte van het water toentertijd duidelijk te zien is. In Karlín staan een aantal prachtige panden: een oud ziekenhuis, enkele scholen en een bijzonder klein kerkje.