Praag WIJKEN kaart2

PRAAG CENTRUM

en overige wijken in Praag

Wat valt er allemaal te zien en te beleven in het centrum en de overige wijken van Praag? En wat zijn de onderlinge verschillen? OntdekPraag.nl heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet. 

Oude Stad - Praag centrum

De Joodse Wijk, prachtige straatjes en steegjes

De Oude Stad is zonder twijfel één van de bekendste stukjes van het centrum van Praag, en een absolute must see als je er nog nooit geweest bent.

Oude Stadsplein
Astrologische Klok en Tyn Kerk
De wijk is gecentreerd rondom het Oude Stadsplein, waar je de prachtige Astrologische Klok en ook de Tyn Kerk vindt. Zorg dat je minstens één keer het klokkenspel hebt gezien; elk hele uur van 9:00 - 23:00 uur zie je de twaalf Apostelen voorbijkomen, in een spel dat al vanaf het jaar 1410 te zien is.
De Tyn Kerk loop je in door een steegje tussen de twee café's direct voor de kerk en de kerk is gratis toegankelijk. Dankzij haar lange en veelbewogen geschiedenis zie je in de kerk een rijke verzameling aan (meest Katholieke) kunst. Handige tip: in de steeg zit een keurig onderhouden openbaar toilet!

Joodse Wijk
Direct naast het Oude Stadsplein, aan de achterkant van de Astrologische Klok, vind je de bekende Joodse Wijk. De Joodse Wijk heeft de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorstaan: Hitler wilde er een soort openluchtmuseum van maken en heeft het derhalve allemaal intact gelaten. Hier bevindt zich ook het Joods Museum, met daarin de op één na oudste Torah ter wereld (met de oudste uiteraard in Jerusalem), en de Joodse Begraafplaats: de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats in Europa. Ook de Oud-Nieuw Synagoge is hier te vinden: de oudste nog in werking zijnde synagoge van Europa, gebouwd in 1270. 

Oude Stad
De Oude Stad wordt omcirkeld door één van de breedste straten van het centrum in Praag: ooit was dit de stadsmuur, waarvan de Poedertoren het laatst nog staande deel is. Nu is het een cirkelvormige, lange winkelstraat die de grens is tussen de Oude en de Nieuwe Stad, beginnend bij het Nationaal Theater (daar heet de straat Narodni), veranderend in naam in 28. Rijna en dan Na Prikope (dat is de grote winkelstraat), en dan Namesti Republiky (met het Gemeenschapshuis ofwel Obecni Dum) en Revolucni straat, eindigend aan de rivier (met het heerlijke retaurant Lod Pivovar, ofwel Brouwerij Boot, aan de linkerkant).

De Oude Stad is relatief klein maar dichtbebouwd: neem een paar uur de tijd en wandel door de oude straatjes van het centrum van Praag om te genieten van de architectuur en atmosfeer. Bekijk de sjieke mode- en sieradenwinkels op Parizska straat; ervaar de prachtige kleine kunstwinkeltjes op Husova en Jilska straat (en haal een ijsje bij Créme de la Créme!); en vergeet niet om de vele oude winkelpassages door te wandelen! Meer weten over winkelen in de Oude Stad van Praag?

Uiteraard bezoek je tijdens zowel onze fietstour Praag Compleet als tijdens de Oude Stad Wandeltour alle plekken die ertoe doen. Meer weten over onze tours met enthousiaste Nederlandse gidsen? 

Eten in Praag
Mooi eten kan ook in dit deel van het centrum van Praag. Kijk wel uit: er zijn veel toeristische restaurants en café's die weinig kwaliteit voor veel teveel geld bieden. Koop bijvoorbeeld nooit een snack op het Oude Stadsplein: die mooie hammen die daar worden gerookt worden verkocht per minimumhoeveelheid van 500 gram! Ook vrijwel alle restaurants op het Oude Stadsplein zijn niet de moeite van het bezoeken waard: veel te duur en de kwaliteit is zwaar onder de maat. Een grote uitzondering is Mincovna Restaurant: redelijke prijzen, goed eten en fijne service. Meer weten over eten in de Oude Stad?

Voor bierliefhebbers is in Praag ook de Oude Stad de moeite waard. Ga bijvoorbeeld eens naar U ZlatéhoTygra op Husova straat, één van de oudste kroegjes van de stad. Of bezoek de rivieroever: schuin tegenover het Nationaal Theater, direct aan de rivier, bevindt zich een trap naar beneden, waar aan de waterkant een leuk terras zit. Een biertje kost hier bij Nominanza Riverside nog geen twee Euro en er is altijd live muziek. Let op: Nominanza is alleen open als het mooi weer is.
Ook leuk is onze Biertour: onder enthousiaste begeleidign van een Nederlandse gids ga je ondermeer naar een typische Tsjechische kroeg, én wordt een bezoek aan het Biermuseum gebracht, waar je een zelf gelabeld flesje bier mee naar huis kan nemen. 

Meer weten over mooi bier in de Oude Stad van Praag?

OntdekPraag biedt diverse hotels in alle prijsklassen in de Oude Stad. Meer weten? Bekijk onze hotels in het centrum van Praag!

Nieuwe Stad - Praag centrum

Wenceslas Plein, winkelen, en prachtige café's

Laat je niet misleiden door de naam van deze wijk in Praag centrum; de bouw begon al in 1348! De wijk ligt als een soort ring om de Oude Stad heen en loopt door tot aan het Nationale Museum bovenaan Wenceslas Plein.
Bezoek het Nationale Museum alleen al voor het gebouw zelf: het is volledig gerenoveerd en heropende begin 2020. Het biedt een prachtige collectie in kunst, maar ook een overzicht van wat de periode van het communisme voor Tsjechië betekend heeft.

Het Wenceslas Plein is nu nog een wat merkwaardige mix van winkels en (meest toeristische) bars en restaurants. Vanaf medio 2021 rijden er vrijwel geen auto's meer op het plein en wordt het heringericht als park!
Loop vooral even voor de Lucerna winkelpassage (gezien vanaf het museum ongeveer halverwege links): een prachtig art deco-gebouw, met veel leuke kleine winkeltjes, een bioscoop, club en concertzaal erin. In Hospoda Lucerna eet je uitstekend Tsjechisch, met vriendelijke bediening en tegen bijna lokale prijzen.
Loop Hospoda Lucerna voorbij en weer naar buiten; schuin aan de overkant zit Mysak, één van de oudste banketbakkerijen van de stad en erg de moeite waard voor een kop koffie met gebak. Meer weten over eten in Praag?

Onderaan Wenceslas Plein sla je rechtsaf Na Prikope straat op: dit is dé grote winkelstraat in de stad en je vindt hier alle gangbare merken. De straat loopt in een cirkel en eindigt op Namesti Republiky plein, met daaraan twee grote winkelcentra: Palladium, en het grote oude Kotva. Meer weten over winkelen in de Nieuwe Stad in Praag?

Als je niet rechts- maar linksaf slaat onderaan het Wenceslas Plein dan loop je richting het Nationaal Theater en de rivier, over de straat Narodni. Aan deze straat vind je ondermeer Narodni Pivovar: een groot restaurant en microbrouwerij. Het eten is goed en het bier uitstekend! Doe mee met één van de proeverijen die daar worden aangeboden.
Ook leuk is onze Biertour: onder enthousiaste begeleidign van een Nederlandse gids ga je ondermeer naar een typische Tsjechische kroeg, én wordt een bezoek aan het Biermuseum gebracht, waar je een zelf gelabeld flesje bier mee naar huis kan nemen. Bekijk onze Biertour in Praag!

OntdekPraag biedt diverse hotels in alle prijsklassen in Praag's Nieuwe Stad. Meer weten? Bekijk onze fijne hotels in Praag!

Mala Strana

Praagse Burcht, Petrin Toren, Strahov Klooster

De Kleine Zijde, ofwel Mala Strana, is de kant van de rivier waar de Praagse Burcht is gevestigd. Vanuit de Oude Stad steek je de Karelsbrug over; je loopt dan direct de buurt in. Stop hier bij Rainbow's End Cafe: een populaire plek voor locals die hier met of zonder familie komen genieten van de prachtige binnentuin, en wisselende exposities.
Mala Strana is een verrassend levendig buurtje: wandel bijvoorbeeld eens rond op Kampa Eiland, direct links van de brug, en vergeet niet de bekende John Lennon muur te bewonderen; of neem, in plaats van de hoofdweg Nerudova, één van de zijstraatjes naar boven richting de Burcht. Wil je liever niet naar boven wandelen? Neem dan tram 22 vanaf Malostranske Namesti plein. Drie tramstops verder sta je voor de achteringang van de Burcht.

De Praagse Burcht kan natuurlijk niet missen tijdens je bezoek aan Praag! Meer lezen over de Praagse Burcht?

Strahov Klooster

Na je bezoek aan de Burcht is het leuk om even door te wandelen naar Strahov Klooster. In de kerk bij het klooster heeft Mozart enkele van zijn stukken gecomponeerd.
Het klooster beschikt over één van de oudste bibliotheken van Europa. Voor een paar euro kan je hier een kijkje nemen; erg de moeite waard! Rust dan even uit bij de microbrouwerij die bij het klooster hoort. Ze maken uitstekende biertjes en ook de keuken is prima - en betaalbaar!
Meer weten over bier in Mala Strana?

Petrin

Als je nog energie overhebt, wandel dan door naar Petrin: dat is die toren die eruitziet als de Eiffel Toren. Het is een prachtig gebied met bloementuinen en regelmatige buitenexposities. Vanaf daar neem je de funiculaire naar beneden: deze schuin de heuvel afglijdende tram is de oudste nog in werking zijnde funiculaire in Europa. Leuk detail: hij is onderdeel van het openbaar vervoer-netwerk, dus je neemt 'm al voor 24 kronen! Lees meer over het openbaar vervoer in Praag.

Beneden aangekomen en heb je honger? Ga dan naar NOI, het beste Thaise restaurant van de stad. Hip, lekker, en verrassend betaalbaar. Check het mooie terras dat ze in de binnentuin hebben staan! Ontdek ook onze 12 restaurants in Praag die we aanbevelen!

Ook in Mala Strana bieden we een selectie aan goede hotels aan. Bekijk onze selectie van hotels in Praag!

Vinohrady

Prachtige gebouwen, brede straten, culinair- en winkelgenot

In deze mooie, rustige wijk wonen veel expats. Ook lokale mensen met een bovenmodaal salaris vind je hier veel.
De wijk ziet er dan ook prachtig uit: gebouwd 100-150 jaar geleden zijn de gebouwen doen de gebouwen Weens aan, met prachtige gevels en gebouwd aan relatief brede straten.

Vinohrady begint, gezien vanuit het oude centrum, direct achter het Nationale Museum, bovenaan Wenceslas Plein. Het is dus uitstekend te bewandelen, als je geen probleem hebt met wat hoogteverschil. Anders neem je de groene metrolijn vanaf Staromestska, Mustek of Muzeum, en je stapt uit op Namesti Miru (station Jiriho z Podebrad is tot 2022 gesloten in verband met renovatie).

De wijk kent veel winkels in meubels, kunst, en woonaccessoires. Vooral op en rond Vinohradska, de hoofdstraat, zijn tientallen winkels te vinden. Bezoek bijvoorbeeld Vinohradsky Pavilon: een oud marktgebouw, omgebouwd tot een soort luxere woonboulevard. Meer weten over winkele in Vinohrady?
Enkele van Praag’s beste restaurants zijn gevestigd in Vinohrady. Bijvoorbeeld Aromi, het beste Italiaanse restaurant van de stad, Bad Jeff’s BBQ (de beste barbecue in Praag), en The Bistro Londynska, een hip restaurantje met shared food concept en geweldige service. Lees ook onze tips voor 7x lekker lunchen in Praag!

Bierliefhebbers komen hier uitstekend aan hun trekken: één van de grootste biertuinen van Praag bevindt zich in het park Riegrovy Sady; de wijk heeft haar eigen microbrouwerij: Vinohradsky Pivovar; en Beer Geek is een winkel met een werkelijk enorm aanbod aan lokale en internationale bieren. Meer weten over bier in Vinohrady?

 

Zizkov

Vintage winkelen, mooie parken, de hoogste kroegdichtheid

De wijk Zizkov was tot 1922 een eigen stad en behoort pas sindsdien tot de stad Praag. Zizkovaci, mensen die uit Zizkov komen, voelen zich nog steeds onafhankelijk, en dat komt tot uiting in de sfeer in de wijk. Het is een wat meer edgy, spannende wijk, waar voorlopig nog met name lokale mensen komen. Je merkt dit misschien nog wel het beste in de parken: Parukarka aan de achterkant van de wijk, Riegrovy Sady aan de grens met Vinohrady, en Vitkov aan de voorzijde, grenzend aan de Nieuwe Stad en de wijk Karlin, zijn stuk voor stuk prachtige plekken waar veel Pragenaars hun avonden en weekends doorbrengen. Een biertje kost hier tussen de één en twee Euro voor een halve liter!
Het uitzicht vanuit alle parken is prachtig: ze liggen allemaal op een heuvelrug, uitkijkend over Praag's Oude en Nieuwe Stad.

Als je winkelen leuk vindt maar nét even op zoek bent naar wat anders dan biedt Zizkov je veel keus. Ga zeker eens kijken bij Bohemian Retro op Chvalova straat, voor prachtige vintage kleding en onder andere woonaccessoires; Polagraph op Husinecka straat 14 heeft van alles rondom Polaroid en andere fotografie; en Skoba op Sevcikova straat maakt prachtige handgemaakte notitieboekjes. Zizkov heeft vele kleine winkeltjes als deze, verspreid door de hele wijk; een mooie manier om een heel ander beeld van Praag te krijgen.

Praag heeft de op één na hoogste "kroegdichtheid" van alle steden ter wereld (na New Orleans): het aantal kroegen per 1.000 inwoners is hier enorm. Zizkov is wat horeca betreft de ongekroonde koning van de stad, met werkelijk op elke straat meerdere cafétjes, kroegen en restaurants. Het vermelden waard is Borivojova straat, waar bekende kroegen als Bukowski's, Malkovich en (net om de hoek) club Palac Akropolis al jarenlang een levendig geheel vormen. Ook zeer de moeite waard: Fizz Bar, een paar minuten verderop, op Lucemburska straat. Fizz is een klein barretje met creatieve, zelf ontwikkelde cocktails. De service is super en de prijzen vriendelijk. Echt een aanrader!
Net daarvoor, op de grens tussen de wijken Vinohrady en Zizkov, bevindt zicht Beer Geek: één van de beste bierwinkels van Praag. Hun eigen kroeg zit een paar straten verderop en is ook een aanrader.
Meer weten over bierdrinken in Praag?

Smichov

Rivieroever, brouwerij, winkelcentrum

De wijk Smichov ligt direct naast Mala Strana. De wijk is nog fors in ontwikkeling, maar een paar hoogtepunten willen we je niet onthouden.
Één van Praag's grootste winkelcentra is gevestigd in het hart van Smichov, op 10 minuten lopen of enkele tramstops vanaf de funiculaire die we eerder beschreven. In Winkelcentrum Smichov vind je alle grote merken, restaurants, regelmatige markten, een enorme Tesco hypermarkt én één van de laatste Marks & Spencer's buiten Engeland, met een uitstekende food afdeling.
Een leuk restaurant met terras is Home Kitchen, net naast de bioscoop aan de overkant van het winkelcentrum. Meer weten over restaurants in Praag?

De grootste brouwerij van Praag heet Staropramen en is gevestigd op zo'n 10 minuten wandelen van het winkelcentrum. Doe hier de brouwerijtour, mooi om te zien hoe bier hier ontstaat!  Ook leuk: onze Biertour: ontdek alles over bier in Praag onder leiding van een enthousiaste Nederlandse gids.

Smichovska Naplavka (de Smichov Rivieroever) mag hier niet ontbreken: met grote regelmaat vinden hier food festivals en andere culturele evenementen plaats. Ook als er geen evenement wordt georganiseerd is de rivieroever de moeite waard: haal wat te drinken en eten bij één van de vele winkeltjes in de omgeving, en ga lekker zitten luieren aan de rivier, met prachtig uitzicht over de Oude en Nieuwe Stad aan de andere kant van de rivier.

Karlin

Praag's nieuwste ontdekking, warm kroegleven, pleinen en parken

Karlin was in 2002 het grootste slachtoffer van de grote overstroming die Praag trof: de hele wijk stond bijna 3 meter onder water. Sindsdien is er veel veranderd: panden zijn gerenoveerd, pleinen en parken zien er prachtig uit, en dat heeft geresulteerd in een nieuwe aanwas van jonge, zowel Tsjechische als internationale bewoners, veel met kinderen. Vooral in het weekend ademt de wijk rust en ruimte: een fijne plek om met je gezin of je partner een paar uur te ontspannen.

Begin je ontdekkingstocht op Karlinske Namesti, het mooie, grote plein dat het hart van de wijk vormt. Op donderdag en zaterdag vindt hier een leuke kleine boerenmarkt plaats, vaak met live muziek. Voor kinderen is er een leuke speeltuin op het plein en een uitstekende kop koffie of thee haal je bij Dobra Trafika, achter de speeltuin.
Voor meer speelplezier voor jong en oud loop je vervolgens naar de rivieroever. Achter de lelijke kantoorgebouwen die je aan de overkant van de straat ziet is het nieuwe Pristav 18600 Park gevestigd: een biertuin met live muziek, beachvolleybalvelden en meer dan genoeg te ontdekken om kinderen een paar uur bezig te houden. Vanaf hier kan je ook met de pont naar Holesovice, de andere in opkoming zijnde wijk.

Wandel dan door over Krizikova straat. Aan de linkerkant vind je hier Charleston, een mooi oud café / cocktail bar. Eten is hier niet bijzonder en relatief duur, maar de cocktails zijn prima en de achtertuin gezellig. Het échte geheim van Charleston zit in de kelder: een New York-stijl cocktail bar met 7 dagen per week live muziek!
Wat verder op Krizikova vind je Muj Salek Kavy, een mooie koffiezaak met uitstekend lunchmenu. Aan dezelfde kant van de straat, ongeveer 100 meter verderop, zit Veltlin: één van de beste wijnbars in Praag.
Voor lunch raden we Karlinska Pivnice aan, een typisch Tsjechisch café-restaurant. Kwaliteit en service waren uitstekend tijdens onze bezoeken. een biertje kost hier 1,75 Euro voor een halve liter en één van de beste rundertartaartjes die we ooit gegeten hebben maar 7 Euro! Je zit hier vooral buiten prachtig, in een verstild stukje Praag.

Wil je daarna snel terug naar het centrum? De tram brengt je er, inclusief wandeltijd naar de halte, in 13 minuten!