Coronavirus in Praag Tsjechie

CORONAVIRUS

Updates over het Coronavirus in Praag

Laatste update: 20 mei 2020: 19.40 uur

Net zoals Nederland, worden ook in Praag de maatregelen i.v.m. Corona versoepeld.

Vanaf 25 mei gaan restaurants, bars en kastelen volledig open, evenals zwembaden, wellnesscentra, dierentuinen en botanische tuinen. Ook hotels, campings en andere accommodatiefaciliteiten gaan weer open. Ook hier geldt de verplichting om afstand van twee meter in acht te nemen en gelden verhoogde hygiënemaatregelen.

Per 25 mei blijft het gebruik van mondkapjes verplicht op plaatsen waar geen twee meter afstand kan worden bewaard, zoals winkels, kantoren, taxi's en het openbaar vervoer. Kun je buiten wel twee meter afstand bewaren, dan is het dragen van een mondkapje per 25 mei niet meer verplicht.

De grens van Tsjechie blijft voor Nederlanders en Belgen in elk geval gesloten tot 13 juni 2020, behalve voor grensverkeer en zakelijke reizigers.

Veelgestelde vragen over het Coronavirus in Praag

 • Wanneer kan ik weer naar Praag?
  Vooralsnog is het tot minimaal 13 juni 2020 niet mogelijk om als toerist Praag te bezoeken. Wel zijn onze partners, zoals de gidsen, zich aan het voorbereiden om weer tours aan te bieden zodra dat weer mag en uiteraard binnen de Coronamaatregelen die van toepassing zijn. 

 • Geraadpleegde bronnen: Diverse officiele Tsjechische websites, waaronder het Tsjechisch Ministerie van Volksgezondheid.

------

Zodra er nieuws te melden is over het Coronavirus in Praag (en Tsjechië), wordt dit artikel geüpdatet. De datum van de laatste update, staat hierboven.  

Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem altijd contact op met de lokale overheid, de Nederlandse ambassade en de relevantie medische autoriteiten in het geval van een medisch noodgeval.

 

Praag, Tsjechië en het Coronavirus

Ook aan Praag gaat het coronavirus (COVID-19) niet ongemerkt voorbij: zoals elk ander land in Europa wordt er regelmatig gereisd, en bezoeken vele mensen uit allerlei landen Praag en andere plaatsen in Tsjechië.

Duidelijkheid over het Coronavirus in Praag en Tsjechie

In dit artikel geeft OntdekPraag.nl je duidelijkheid over de gezondheidssituatie in Tsjechië en Praag in het algemeen; up-to-date informatie over COVID-19 in het bijzonder.We sluiten af met een aantal nuttige adressen en telefoonnummers, alsmede websites die belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Versoepeling maatregelen Coronavirus

De Tsjechische overheid versoepelt per 25 mei de zware maatregelen:

 • Het dragen van een mondmasker is buiten niet meer verplicht, zolang er onderling twee meter afstand kan worden bewaard. Wel moeten mondmaskers worden gedragen in  winkels, kantoren, taxi's en het openbaar vervoer.
 • Restaurants, bars, kastelen,  zwembaden, wellnesscentra, dierentuinen, hotels, campings en andere accommodatiefaciliteiten mogen weer open
 • Scholen zijn gesloten
 • Toeristen mogen tot minimaal 13 juni 2020 Tsjechie nog niet binnen. De grens is beperkt open voor grensverkeer en zakelijke reizigers.

Daardoor relatief laag aantal Corona-besmettingen

De Tsjechische overheid hoopt hiermee het virus in de kiem te smoren: Het aantal besmettingen in Praag en de rest van het land is tot dusver dan ook relatief laag. En dat houden de Tsjechen uiteraard graag zo.

 

Gezondheidssituatie in Praag

In het algemeen gezegd is de gezondheidssituatie en gezondheidszorg in Praag vergelijkbaar met Nederland. Er zijn geen grote verschillen tussen deze landen: dezelfde ziekten en virussen doen de rondte en ze worden min of meer op dezelfde manier behandeld.
De zorg heeft een hoog niveau en is goed bereikbaar met alleen al in Praag meer dan 10 ziekenhuizen, waarvan meerdere academisch.

 

Ben je al in Praag?

Praktische tips & info

 • Vanaf maandag 9 maart krijgen alle inreizende personen een flyer uitgedeeld bij aankomst óf bij het oversteken van de grens. De flyer wordt gemaakt en gedistribueerd door de Tsjechische overheid en geeft je de laatste updates op het gebied van voorzorgsmaatregelen en veiligheid in het land m.b.t. het Coronavirus.

 • Ook voert de overheid steekproefsgewijs temperatuurtesten uit om een beeld te krijgen van bezoekers die het land inkomen.

 • Ben je al in Praag? Doe dan net als in Nederland en gebruik je gezonde verstand:
  • Regelmatig handenwassen, minimaal 20 seconden en met zeep
  • In je elleboog niezen
  • Vermijd contact tussen je handen en je gezicht: ogen, neus en mond zijn plekken waar het virus eenvoudig je lichaam inkomt
 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
  Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn, dan is OntdekPraag.nl je graag van dienst om te vertalen.

 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:
  Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka)
  Budinova 2
  180 00 Praag
  www.bulovka.cz 
  Google Maps locatie

 • Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:
  Nederlandse Ambassade in Praag
  Gotthardska 6
  160 00 Praag
  Telefoon +420 233 015 20
  Google Maps locatie