Praag nacht

Corona en Praag?

Welkom in Praag!

Vanaf 15 juni zijn Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is bevestigd door de Tsjechische Minister van Volksgezondheid.

Op deze pagina gaan we in op de huidige situatie in Praag en Tsjechië, de reis er naartoe, en geven we je een beeld van wat te verwachten als je kiest voor een bezoek aan deze prachtige stad in de zomer van 2020

Corona Praag

Laatste nieuws Coronavirus Tsjechie

Corona in Praag,15 september 2020
Met ingang van 15 september 2020 heeft de Nederlandse regering besloten om Praag op de lijst met oranje bestemmingen te plaatsen. Naar Praag worden dus alleen noodzakelijke reizen geadviseerd. Na terugkeer naar Nederland dienen reizigers in zelf-quarantaine te gaan.

Deze regel geldt niet voor reizen naar andere gebieden in Tsjechië, die blijven op de gele lijst: voorzichtigheid geboden.

Vanaf 10 september 2020 zijn maskers verplicht op de volgende plekken:

 • In metro, bus, tram en trein, dus al het openbaar vervoer in Tsjechië
 • In post- en overheidskantoren
 • In medische omgevingen, zoals apotheken, ziekenhuizen en artsenpraktijken
 • Winkels, winkelcentra en sportcomplexen (tenzij je aan het sporten bent)
 • Bars en restaurants (tenzij je aan het eten of drinken bent)

Daarnaast zijn vanaf 10 september bars, clubs en restaurants gesloten van middernacht tot 6 uur ’s morgens.

Zowel Belgische als Nederlandse bezoekers zijn zeer welkom en een COVID-19 test is niet nodig voordat je naar Praag afreist.

Ben je buiten? Dan hoef je géén masker op.

Wij ervaren de stad nu rustiger dan gebruikelijk in de zomer, maar verder grotendeels als normaal: alle buitenactiviteiten vinden als altijd plaats, terrassen, cafe’s en restaurants zijn normaal geopend en ook alle attracties zijn, soms met beperkingen t.a.v. het totale aantal bezoekers, gewoon geopend.

Je kunt deze zomer Praag op unieke wijze ervaren: wandel op een rustige Karelsbrug, dineer in restaurants tegen prijzen die je normaal niet kunt vinden.

Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl. En blijf up-to-date door deze speciale pagina over Corona in Praag.

Mag je op vakantie naar Praag?

Wij checkten de feiten

 • Vanaf 15 juni zijn Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag

 • Dankzij hard ingrijpen is de gezondheidssituatie in Tsjechië uitstekend onder controle

 • Winkels, bars, restaurants, en alle belangrijke toeristische trekpleisters zijn geopend

 • Luchtvaartmaatschappijen zijn deels alweer gestart; deels beginnen vluchten weer in juli 2020

 • Prijzen voor hotels, diners en drankjes zijn aanzienlijk lager dan gebruikelijk

 • Dankzij het uitblijven van toeristen van buiten Europa is de stad rustig en vriendelijk

Corona Praag: Huidige stand van zaken

Tsjechië heeft half maart van dit jaar direct hard ingegrepen: de grenzen gingen direct dicht, net als vrijwel alle winkels, horeca en bedrijven. Dankzij die maatregelen is het één van de landen wereldwijd met het laagste aantal Covid-19 besmettingen: per miljoen inwoners heeft Tsjechië ongeveer 30 overledenen te betreuren. Wat dat betreft laten de Nederlandse cijfers een ander beeld zien met 349 overledenen per miljoen inwoners.

Vanaf eind mei kwam de samenleving weer op gang, zonder dat er een nieuwe uitbraak van Covid-19 ontstond. Winkels, horeca, bedrijven en ook scholen zijn weer normaal geopend; met uitzondering van grote publieksevenementen heeft het leven haar normale gang weer genomen.

Vanaf 15 juni zijn Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is bevestigd door de Tsjechische Minister van Volksgezondheid.

Er zijn door de Tsjechische overheid een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regels zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Praktische tips tijdens Corona

Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl

 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
 • Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn en boek je je verblijf via OntdekPraag.nl, dan zijn we je graag van dienst om te vertalen.
 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:

Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka):
Budinova 2
180 00 Praag
www.bulovka.cz
Google Maps locatie

Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:

Nederlandse Ambassade in Praag
Gotthardska 6
160 00 Praag
Telefoon +420 233 015 20
Google Maps locatie

De Nederlandse overheid heeft aangegeven niet meer te repatriëren. Tegelijkertijd zijn de grenzen open vanaf 15 juni 2020 en is het dus mogelijk om zowel per auto, trein als vliegtuig het land in en uit te kunnen, in het geval dat er wat gebeurt. 

Toerisme in Praag vanaf 15 juni 2020

Je bent welkom vanaf 15 juni 2020!
Vanaf 15 juni 2020 zijn toeristen weer van harte welkom in Praag. Winkels, bars, restaurants zijn open en ook de toeristische trekpleisters zoals het Praagse Kasteel, de kathedraal en alle musea zijn weer geopend voor publiek (wel met restricties t.a.v. het aantal mensen dat tegelijkertijd naar binnen mag). Een groot deel van de trekpleisters in de stad bieden dit jaar grote kortingen op de entreegelden!

Geniet nu nog van minder toerisme
Door Covid-19 gaat de zomer van 2020 er echt anders uitzien dan gebruikelijk in Praag: we verwachten aanzienlijk minder toerisme, alleen al omdat bezoekers van buiten de EU vooralsnog niet worden toegelaten. Dat betekent dus: veel minder rijen, vrijwel geen wachttijden, en veel bijzondere deals.

Het overgrote deel van winkels, restaurants en bars zijn weer open, hoewel sommigen het helaas niet gered hebben: we verwachten veel nieuwe zaken te zien de komende maanden.

Vooral in het centrum zijn de prijzen enorm veranderd: zo kan je nu voor minder dan 2 euro een halve liter bier drinken, middenop het Oude Stadsplein!

Gunstige wisselkoers
De wisselkoers is ook gunstiger voor Nederlanders: op het moment krijg je 26,5-27 Kronen voor een Euro, bijna 10% meer dan voorheen. Een reisje Praag is door Corona nóg betaalbaarder geworden! Bekijk onze pagina met gedetailleerde informatie over wisselen en wisselkoersen.

Reizen naar Praag vanaf 15 juni 2020

Reizen naar Praag is, vanaf 15 juni 2020 dus, weer toegestaan. Naast het vliegtuig zijn ook de eigen auto en de trein prima opties. Wist je dat je in ongeveer 8 uur van hartje Nederland in hartje Praag staat?

Hieronder staan alle opties voor je op een rijtje: 

Naar Praag met het vliegtuig

Met het vliegtuig kan je vanaf Amsterdam, Eindhoven, Brussel of Dusseldorf vertrekken. Op het moment van schrijven zijn de goedkoopste tickets zo rond de 50 Euro retour; een volledig overzicht vind je hieronder. Let op: elke maatschappij heeft z’n eigen regels en ook per land kunnen deze verschillen en veranderen. Hou de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij in de gaten voor details op het moment van jouw vertrek.

De luchthaventransfers die wij aanbieden worden gereden in auto’s die meerdere malen per week volledig worden ontsmet met een ozone-behandeling, naast reguliere schoonmaak door de chauffeur zelf. De chauffeur heeft een mondkapje op en dat wordt in de auto ook van de reizigers verwacht.

Vluchten naar Praag vanaf Amsterdam

 • KLM vliegt nu al regelmatig, vanaf 105 Euro retour
 • Czech Airlines vliegt nu al regelmatig, vanaf 143 Euro retour
 • Easyjet vliegt weer vanaf 13 juli 2020, prijs vanaf 58 Euro retour

Vluchten naar Praag vanaf Eindhoven

 • Ryanair: nog niet bekend
 • Transavia vliegt vanaf 31 augustus 2020, prijs vanaf 53 euro retour

 Vluchten naar Praag vanaf Brussel

 • Ryanair vliegt vanaf 2 augustus 2020, prijs vanaf 49,50 retour

 Vluchten naar Praag vanaf Düsseldorf

 • Eurowings vliegt vanaf 1 juli weer dagelijks, vanaf 75 Euro retour

Naar Praag met je eigen auto

Reizen met de eigen auto is een prima optie: vanaf Utrecht is het ongeveer 850 kilometer, waarvan uiteraard het grootste deel door Duitsland. In Duitsland en ook in Tsjechië zijn tankstations gewoon open. Let op: in Tsjechië dien je een vignet te hebben om gebruik te maken van de snelweg en dit kan je kopen bij het eerste pompstation over de grens (het eerste stukje snelweg mag je wél zonder vignet afleggen).

Kom je met het vliegtuig? Boek dan nú je verblijf bij ons: 2 nachten hotel met ontbijt, een Nederlandstalige fietstour én luchthaventransfers voor de heen- en terugreis, voor 2 personen in totaal 169 Euro, of voor 4 personen in totaal 299 Euro! Bekijk deze stedentrip Praag-aanbieding

Als je kiest voor reizen met de auto is het handig om voor elke reiziger een gezichtsmasker en een paar handschoenen mee te nemen: in sommige Duitse deelstaten is vooralsnog gebruik van een masker verplicht, bijvoorbeeld als je een tankstation of winkel inloopt. Kom je met de auto? Boek dan nú je verblijf bij ons: 2 nachten hotel met ontbijt, een Nederlandstalige fietstour én 2 nachten parkeren in de veilige hotelgarage, voor 2 personen in totaal 169 Euro, of voor 4 personen in totaal 299 Euro! Bekijk deze stedentrip Praag-aanbieding!

Naar Praag met trein of bus
Vanaf begin juli gaan ook de treinen weer rijden. Er is een redelijke verbinding via Berlijn en de totale reisduur bedraagt net onder de 10 uur. Busvervoer wordt vooralsnog door geen van de maatschappijen aangeboden.

Veelgestelde vragen over Praag in Coronatijd

 • Is Praag veilig?
  Tsjechië heeft over de gehele periode van de COVID-19 uitbraak een uiterst voorzichtige houding aangenomen: half maart 2020 is het gehele openbare leven stilgelegd. Daardoor heeft Tsjechië relatief weinig slachtoffers door het Coronavirus te betreuren: 30 mensen per één miljoen inwoners, wat vergeleken met Nederland (349 slachtoffers per één miljoen) of België (ongeveer 840 per één miljoen inwoners) aanzienlijk lager is.
 • Wat als ik in Praag ziek word?
  De Tsjechische gezondheidszorg is uitstekend georganiseerd en doet zeker niet onder voor het Nederlandse of Belgische systeem. Contactgegevens en andere details beschrijven we hier

 • Kan ik met de auto naar Praag?
  Vanuit Nederland of België is de autoreis naar Praag uitstekend te doen: in ongeveer 8 uur rij je via Duitsland naar Praag.

 • Gaan er weer vliegtuigen naar Praag?
  KLM en CSA vliegen vanaf begin juni weer naar Praag vanaf Amsterdam. Medio juli 2020 beginnen de volgende luchtvaartmaatschappijen weer te vliegen: easyJet (vanaf Amsterdam), Ryanair en Transavia (vanaf Brussel en/of Eindhoven) en Eurowings (vanaf Düsseldorf). Tickets vanaf 50 Euro retour.