Praag weer

Corona en Praag?

Actuele situatie voor toeristen

Op deze pagina gaan we in op de huidige situatie in Praag en Tsjechië en geven we je een beeld van wat te verwachten als je kiest voor een bezoek aan deze prachtige stad in 2022.

Laatste aanpassing: 29 april 2022

De regels om naar Tsjechie (en Praag) te reizen

Wil je naar Tsjechie reizen vanuit een EU-land zoals Nederland en Belgie, dan gelden per 9 april 2022 geen aanvullende regels meer i.v.m. Corona. Het invullen van een 'Passenger Locator Form' is ook niet meer verplicht. 

Bron: Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechie.

Wat kun je momenteel verwachten in Praag?

 • Er zijn geen restricties meer om restaurants, pubs, clubs of casino's te betreden. Ook in hotels en andere accommodatiefaciliteiten hoef je geen vaccinatie- of herstelbewijs meer te laten zien. 
 • Alleen binnen in ziekenhuizen en bij de dokter is het verplicht om een mondmasker (FFP2 of equivalent) te dragen.
 • Bij outdoor evenementen waar het erg druk is, ben je verplicht een mondmasker (FFP2 of equivalent) te dragen. 
 • Musea, kastelen en paleizen zijn weer open
 • Markten zijn buiten toegestaan  

Bron: https://covid.gov.cz/en/measures. Bekijk ook dit overzicht van alle maatregelen die momenteel gelden in Tsjechie.  

Wat zijn de regels als je teruggaat naar Nederland?

 • Als je terugreist naar Nederland heb je per 20 april 2022 geen gezondheidsverklaring meer nodig

Houd ook deze websites in de gaten

De situatie rondom COVID in Praag verandert snel en vaak, Houd naast deze website ook de volgende websites in de gaten: 

 • Nederlandwereldwijd.nl (Reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken)
 • Coronavirus in Tsjechie (Toelichting van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken op reizen naar Tsjechie)
 • MVCR.cz (Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechie; Scroll op de MVCR-site naar beneden voor een duidelijk schema met regels voor niet-Tsjechische ingezetenen)

Let op:  Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 

 

Corona Praag

Nieuwsarchief Coronavirus Tsjechie

Corona in Praag, 6 mei 2021
Vanaf 11 april 2021 is het weer toegestaan om ’s avonds en ’s nachts op straat aanwezig te zijn. Vanaf 3 mei zijn bedrijven als kappers, schoenmakers en kledingateliers weer open. Ook enkele grote bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, zijn weer open voor publiek, zij het met forse restricties t.a.v. het aantal bezoekers. Ook de boerenmarkten zijn, met beperkte capaciteit, weer open. Vanaf 10 mei komen daar alle winkels bij. Ook daar mag slechts een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen.

Versoepeling gebruik mondkapjes

De verplichting om buiten een mondkapje te dragen komt dan te vervallen. In binnenruimtes, grotere groepen, en op plaatsen als openbaar vervoer (inclusief stations / haltes) moet je echter nog altijd een FFP2 masker dragen. Deze zijn nu overigens overal verkrijgbaar: bij apotheken en drogisterijen, maar ook bij de buurtwinkeltjes die je hier op vrijwel elke hoek kan vinden. De prijs schommelt nu zo rond de 25-30 Kronen (ca. 1 Euro).

Horeca is nog gesloten

Eten en drinken kan alleen worden gekocht om mee te nemen: restaurants en bars mogen officieel nog geheel niet open. Sommigen zetten een paar stoelen buiten maar eigenlijk mag dat nog niet.

Aantal besmettingen flink gedaald

Tsjechie zit momenteel rond de 120 besmettingen per 100.000 inwoners: enorm veel beter dan enkele maanden geleden. De lange, harde lockdown heeft dus zeker wel effect gehad. De regering wil echter nog niet zeggen wanneer volgende versoepelingen mogelijk zijn. Onze inschatting is dat dit voor eind mei zeker niet gaat gebeuren.

Testen zijn ruim beschikbaar

PCR testen zijn breed beschikbaar en ook allergeen (thuis)testen vind je overal. Ze zijn betaalbaar: rond de 5 euro per test momenteel (deze prijzen schommelen wel nog wat).

Wanneer op stedentrip naar Praag?

De toekomst laat zich lastig voorspellen maar zeker is dat de stad dit jaar een heel veel rustigere zomer dan voorheen gaat beleven. Ons advies: kom niet voor juli; dan moet de situatie duidelijk stabieler zijn geworden en hopen we dat ook de horeca weer open kan. De tweede helft van de zomer belooft dan ook een bijzonder mooie te worden!

Meer weten over Corona in Praag, en hoe wij je kunnen helpen om een bijzondere, mooie en veilige reis samen te stellen? Stuur ons dan een mailtje!

Corona in Praag, 5 april 2021

De noodtoestand eindigt zondag 11 april 2021. Het kabinet is niet van plan de noodtoestand te verlengen. Daarmee eindigt de avondklok die momenteel geldt tussen 21.00 uur en 05.00 uur en het verbod op verplaatsingen van burgers tussen de regio's van Tsjechie.

Nederland geldt momenteel als code 'donkerrood' en wordt daarmee beschouwd als een hoog-risicoland. Nieuwe regels omtrent reizen naar Tsjechie zijn te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechie

Corona in Praag, 30 januari 2021
Vanaf 30 januari 2021 zijn alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië verboden, ongeacht vanuit welk land (groen, oranje of rood). Uitzonderingen zijn reizen naar het werk, school, gezondheids- en sociale zorginstellingen, noodzakelijke reizen naar familie, reizen naar huwelijken en begrafenissen.

 

Corona Praag: Terugblik 2020

Tsjechië heeft half maart 2020 direct hard ingegrepen: de grenzen gingen direct dicht, net als vrijwel alle winkels, horeca en bedrijven. Dankzij die maatregelen was het één van de landen wereldwijd met het laagste aantal Covid-19 besmettingen.

Vanaf eind mei 2020 kwam de samenleving weer op gang, zonder dat er een nieuwe uitbraak van Covid-19 ontstond. Winkels, horeca, bedrijven en ook scholen waren weer normaal geopend; met uitzondering van grote publieksevenementen heeft het leven haar normale gang weer genomen.

Vanaf 15 juni 2020 waren Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is bevestigd door de Tsjechische Minister van Volksgezondheid.

Er zijn door de Tsjechische overheid een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regels zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Praktische tips tijdens Corona

Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl

 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
 • Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn en boek je je verblijf via OntdekPraag.nl, dan zijn we je graag van dienst om te vertalen.
 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:

Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka):
Budinova 2
180 00 Praag
www.bulovka.cz
Google Maps locatie

Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:

Nederlandse Ambassade in Praag
Gotthardska 6
160 00 Praag
Telefoon +420 233 015 20
Google Maps locatie

De Nederlandse overheid heeft aangegeven niet meer te repatriëren.