Praag nacht

Corona en Praag?

Actuele situatie voor toeristen

Op deze pagina gaan we in op de huidige situatie in Praag en Tsjechië en geven we je een beeld van wat te verwachten als je kiest voor een bezoek aan deze prachtige stad in 2021.

Laatste aanpassing: 10 juni 2021

Tsjechie heeft code geel

Per 10 juni 2021 zijn niet-essentiele reizen naar Praag, zoals een vakantie, weer door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken toegestaan. Heel Tsjechie kleurt per 10 juni 2021 geel i.p.v. oranje. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland niet meer een negatieve test hoeven te laten zien of in quarantaine moeten gaan. 

Maar wat zijn de regels als je aankomt in Praag?

Per 21 Juni 2021 geeft Tsjechie toestemming voor niet-essentiele reizen vanuit alle EU-landen, waaronder Nederland, om naar Tsjechie te reizen. Voorwaarde hiervoor is dat je beschikt over een bewijs van vaccinatie (je dient minimaal 22 dagen voor vertrek gevaccineerd te zijn), negatieve PCR test (afgenomen binnen 24 uur voor vertrektijd uit Nederland en voorzien van Engelse vertaling) of een eerdere infectie (in de afgelopen 180 dagen).

Wij schrijven 'mondkapje' omdat dat de term is die we in Nederland gebruiken, maar bedoelt wordt een gezichtsmasker waarmee zowel neus als mond is bedekt met een efficiëntie van minimaal 94%: een zogeheten FFP2 of N95 masker.

Maskers zijn overigens overal te koop: elke supermarkt, drogist, avondwinkel

In de horeca is het verplicht om, als je nog niet gevaccineerd bent, een PCR testbewijs bij je te dragen. De test mag niet ouder zijn dan 14 dagen. We hebben meerdere keren meegemaakt dat de politie een terras op wandelt en actief controleert dus het is verstandig hier geen risico mee te nemen: de boetes zijn aanzienlijk.

Hoe ziet het leven er in Praag momenteel uit? Wat moet en mag je als toerist?

De regels rondom het Coronvavirus veranderen snel en vaak. We proberen via deze website OntdekPraag.nl een zo actueel maar ook betrouwbaar mogelijke update te geven van de huidige situatie in Praag zelf. 

 Wij schrijven 'mondkapje' omdat dat de term is die we in Nederland gebruiken, maar bedoelt wordt een gezichtsmasker waarmee zowel neus als mond is bedekt met een efficiëntie van minimaal 94%.

Het dragen van een mondkapje is verplicht te dragen:

 • op openbaar toegankelijke plaatsen. Deze mag worden verwijderd als het mogelijk is om minimaal 2m afstand te bewaren tot andere personen (behalve gezinsleden).
 • in alle vormen van openbaar vervoer en op het perron danwel de halte.
 • tijdens inspanning en training (sport)
 • in motorvoertuigen
 • in winkels
 • internationale luchthavens
 • een museum, galerij, tentoonstellingsruimte, een publiek toegankelijk monumentaal of cultureel object (kasteel, kasteel en soortgelijk historisch object, enz.)
 • in de binnen- en buitenruimten van het horecabedrijf, als je niet aan het eten of drinken bent
 • bij deelname aan congressen, educatieve evenementen en examens in voltijdse vorm,

Bron: https://covid.gov.cz/opatreni 

Het advies van OntdekPraag

Zoals het er nu naar uitziet, komt een bewijs van vaccinatie (DCC) binnen de EU beschikbaar per 1 juli 2021. Ons advies is dan ook om in elk geval tot 1 juli 2021 te wachten met reizen naar Tsjechie en dus ook naar Praag. Wil je de huidige regels exact weten? Kijk dan op:

 • Nederlandwereldwijd.nl (Reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken)
 • Coronavirus in Tsjechie (Toelichting van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken op reizen naar Tsjechie)
 • MVCR.cz (Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechie; Scroll op de MVCR-site naar beneden voor een duidelijk schema met regels voor niet-Tsjechische ingezetenen)

Let op:  Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 

 

Corona Praag

Nieuwsarchief Coronavirus Tsjechie

Corona in Praag, 6 mei 2021
Vanaf 11 april 2021 is het weer toegestaan om ’s avonds en ’s nachts op straat aanwezig te zijn. Vanaf 3 mei zijn bedrijven als kappers, schoenmakers en kledingateliers weer open. Ook enkele grote bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, zijn weer open voor publiek, zij het met forse restricties t.a.v. het aantal bezoekers. Ook de boerenmarkten zijn, met beperkte capaciteit, weer open. Vanaf 10 mei komen daar alle winkels bij. Ook daar mag slechts een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen.

Versoepeling gebruik mondkapjes

De verplichting om buiten een mondkapje te dragen komt dan te vervallen. In binnenruimtes, grotere groepen, en op plaatsen als openbaar vervoer (inclusief stations / haltes) moet je echter nog altijd een FFP2 masker dragen. Deze zijn nu overigens overal verkrijgbaar: bij apotheken en drogisterijen, maar ook bij de buurtwinkeltjes die je hier op vrijwel elke hoek kan vinden. De prijs schommelt nu zo rond de 25-30 Kronen (ca. 1 Euro).

Horeca is nog gesloten

Eten en drinken kan alleen worden gekocht om mee te nemen: restaurants en bars mogen officieel nog geheel niet open. Sommigen zetten een paar stoelen buiten maar eigenlijk mag dat nog niet.

Aantal besmettingen flink gedaald

Tsjechie zit momenteel rond de 120 besmettingen per 100.000 inwoners: enorm veel beter dan enkele maanden geleden. De lange, harde lockdown heeft dus zeker wel effect gehad. De regering wil echter nog niet zeggen wanneer volgende versoepelingen mogelijk zijn. Onze inschatting is dat dit voor eind mei zeker niet gaat gebeuren.

Testen zijn ruim beschikbaar

PCR testen zijn breed beschikbaar en ook allergeen (thuis)testen vind je overal. Ze zijn betaalbaar: rond de 5 euro per test momenteel (deze prijzen schommelen wel nog wat).

Wanneer op stedentrip naar Praag?

De toekomst laat zich lastig voorspellen maar zeker is dat de stad dit jaar een heel veel rustigere zomer dan voorheen gaat beleven. Ons advies: kom niet voor juli; dan moet de situatie duidelijk stabieler zijn geworden en hopen we dat ook de horeca weer open kan. De tweede helft van de zomer belooft dan ook een bijzonder mooie te worden!

Meer weten over Corona in Praag, en hoe wij je kunnen helpen om een bijzondere, mooie en veilige reis samen te stellen? Stuur ons dan een mailtje!

Corona in Praag, 5 april 2021

De noodtoestand eindigt zondag 11 april 2021. Het kabinet is niet van plan de noodtoestand te verlengen. Daarmee eindigt de avondklok die momenteel geldt tussen 21.00 uur en 05.00 uur en het verbod op verplaatsingen van burgers tussen de regio's van Tsjechie.

Nederland geldt momenteel als code 'donkerrood' en wordt daarmee beschouwd als een hoog-risicoland. Nieuwe regels omtrent reizen naar Tsjechie zijn te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechie

Corona in Praag, 30 januari 2021
Vanaf 30 januari 2021 zijn alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië verboden, ongeacht vanuit welk land (groen, oranje of rood). Uitzonderingen zijn reizen naar het werk, school, gezondheids- en sociale zorginstellingen, noodzakelijke reizen naar familie, reizen naar huwelijken en begrafenissen.

 

Corona Praag: Terugblik 2020

Tsjechië heeft half maart 2020 direct hard ingegrepen: de grenzen gingen direct dicht, net als vrijwel alle winkels, horeca en bedrijven. Dankzij die maatregelen was het één van de landen wereldwijd met het laagste aantal Covid-19 besmettingen.

Vanaf eind mei 2020 kwam de samenleving weer op gang, zonder dat er een nieuwe uitbraak van Covid-19 ontstond. Winkels, horeca, bedrijven en ook scholen waren weer normaal geopend; met uitzondering van grote publieksevenementen heeft het leven haar normale gang weer genomen.

Vanaf 15 juni 2020 waren Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is bevestigd door de Tsjechische Minister van Volksgezondheid.

Er zijn door de Tsjechische overheid een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regels zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Praktische tips tijdens Corona

Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl

 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
 • Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn en boek je je verblijf via OntdekPraag.nl, dan zijn we je graag van dienst om te vertalen.
 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:

Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka):
Budinova 2
180 00 Praag
www.bulovka.cz
Google Maps locatie

Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:

Nederlandse Ambassade in Praag
Gotthardska 6
160 00 Praag
Telefoon +420 233 015 20
Google Maps locatie

De Nederlandse overheid heeft aangegeven niet meer te repatriëren.