Praag weer

Corona en Praag?

Actuele situatie voor toeristen

Op deze pagina gaan we in op de huidige situatie in Praag en Tsjechië en geven we je een beeld van wat te verwachten als je kiest voor een bezoek aan deze prachtige stad in 2022.

Laatste aanpassing: 7 januari 2022

Vanaf 27 december 2021 geldt dat je een negatieve PCR-test moet kunnen laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek, indien je volledig gevaccineerd bent maar nog geen boosterprik hebt gehad of als je de afgelopen zes maanden Corona hebt gehad. 

Je hoeft géén negatieve PCR-test te overleggen indien:

 • je volledig gevaccineerd bent én een boosterprik hebt gehad
 • je een kind bent dat jonger is dan 12 jaar
 • je een volledig gevaccineerd kind bent tussen 12 en 18 jaar

Ben je dus volledig gevaccineerd maar heb je nog geen booster gehad? Zorg er dan voor dat je een negatieve PCR-test kunt overleggen. Dit aanvullend op je Coronabewijs van volledige vaccinatie. 

 Vanaf maandag 22 november zijn de volgende wijzigingen van kracht in Praag.

 • Per 22 november voert Tsjechie het zgn. '2G'-beleid wat wil zeggen dat mensen die niet zijn ingeënt of die de afgelopen 180 dagen niet genezen zijn van COVID-19, niet worden toegelaten in restaurants, in cafe's, bij kappers, in hotels en pensions, bij sportlocaties, culturele en sportevenementen en overige publieke locaties.
 • Voor mensen tussen de 12 en 18 jaar die zich om gezondheidsredenen niet kunnen laten vaccineren, geldt een uitzondering en blijft een geldige PCR- of antigeentests die niet ouder is dan 72 uur, voldoende.
 • PCR-tests en antigeentests zullen echter erkend blijven worden voor bezoeken aan ziekenhuizen, maar zelftests zullen niet langer voldoende zijn.

Dit werd donderdag 18 november bevestigd door premier Andrej Babiš, na het aftreden van de regering.

Per 10 juni 2021 zijn niet-essentiele reizen naar Praag, zoals een vakantie, weer door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken toegestaan. Heel Tsjechie staat op geel. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland vanaf 24 oktober een negatieve test moeten laten zien of in quarantaine moeten gaan. Reis je terug naar Nederland met het vliegtuig? Dan is het vanaf 24 oktober verplicht een gezondheidsverklaring bij je te dragen. 

Wat zijn de regels als je aankomt in Praag?

Nederland staat sinds 25 oktober 2021 voor Tsjechie op rood. Dat betekent dat de onderstaande regels gelden als je naar Tsjechie wilt afreizen:

 1. Passenger Locator Form invullen online (https://plf.uzis.cz/, even naar beneden scrollen). Heb je vragen over het formulier? Lees dan deze toelichting die gemaakt is door de Tsjechische autoriteiten. 
 2. Ben je volledig gevaccineerd (minstens 14 dagen voorafgaand aan je bezoek), of heb je ergens gedurende de afgelopen 180 dagen Corona gehad? En heb je bovendien een Boostervaccinatie gehad? Dan mag je met het formulier hierboven gewoon naar binnen. Gebruik de Corona Check app als vaccinatiebewijs. 
 3. Als de bovenstaande situaties niet op jou van toepassing zijn moet je beschikken over een Engelstalig bewijs van een negatieve PCR-test (max 72 uur voor aankomst) en draag je na aankomst overal een FFP2-mondkapje, behalve in je accomodatie (hotel). Vanaf dag 5 tot uiterlijk dag 7 doe je weer een PCR-test. Na verkrijgen van de negatieve uitslag hoef je niet meer overal een FFP2-mondkapje te dragen, tenzij dit verplicht is (bijv. in het OV en binnen). Een negatieve antigeentest (afgenomen maximaal 48 uur vóór vertrek) geldt ook als bewijs. 
  Let op: Vertrek je binnen 5 dagen na aankomst en kun je dus geen PCR-test doen op de vijfde dag, dan ben je alleen verplicht om na aankomst buiten je accomodatie, zoals je hotel of appartement, altijd een mondkapje te dragen. Dus zowel binnen als buiten. Bron: www.mvcr.cz

Wat kun je verwachten in Praag per 1 januari 2022?

 • Vanaf 22 november 2021 worden mensen die niet zijn ingeënt of de afgelopen 180 dagen geen covid hebben gehad, niet meer toegelaten in restaurants, in cafe's, bij kappers, in hotels en pensions, bij sportlocaties, culturele en sportevenementen en overige publieke locaties.
 • Vanaf 25 oktober 2021 moet je binnen in publieke ruimtes, zoals de horeca, een FFP2-mondkapje dragen.
 • Openbaar vervoer: Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht op zowel het peroon/bij de halte als in de bus/tram/metro. Dit geldt voor personen vanaf 3 jaar. Ook in auto's ben je verplicht een mondkapje te dragen.  
 • Bars en restaurants zijn open. Max. 6 personen mogen aan dezelfde tafel zitten, tenzij zij van hetzelfde huishouden zijn.  Afstand tussen personen dient 1.5m te bedragen. Binnen draag je een FFP2-masker, tenzij je eet of drinkt. Gebruik de Corona Check app als vaccinatiebewijs. 
 • Clubs zijn open. Binnen draag je een FFP2-masker, tenzij je eet of drinkt Gebruik de Corona Check app als vaccinatiebewijs. 
 • Concerten theater, film en andere artistieke voorstellingen zijn mogelijk: Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht bij voorstellingen waar je toeschouwer bent. Gebruik de Corona Check app als vaccinatiebewijs. 
 • Musea, kastelen en paleizen zijn weer open: Bezoekers moeten minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden, tenzij ze lid zijn van één huishouden. Gebruik de Corona Check app als vaccinatiebewijs. 
 • Markten zijn buiten toegestaan, mits voldaan wordt aan de 1,5-meter regel.  

Bron: https://covid.gov.cz/en/measures. Bekijk ook dit overzicht van alle maatregelen die momenteel gelden in Tsjechie.  

Wat zijn de regels als je teruggaat naar Nederland?

 • Als je terugreist naar Nederland moet je een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.

Houd ook deze websites in de gaten

De situatie rondom COVID in Praag verandert snel en vaak, Houd naast deze website ook de volgende websites in de gaten: 

 • Nederlandwereldwijd.nl (Reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken)
 • Coronavirus in Tsjechie (Toelichting van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken op reizen naar Tsjechie)
 • MVCR.cz (Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechie; Scroll op de MVCR-site naar beneden voor een duidelijk schema met regels voor niet-Tsjechische ingezetenen)

Let op:  Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. 

 

Corona Praag

Nieuwsarchief Coronavirus Tsjechie

Corona in Praag, 6 mei 2021
Vanaf 11 april 2021 is het weer toegestaan om ’s avonds en ’s nachts op straat aanwezig te zijn. Vanaf 3 mei zijn bedrijven als kappers, schoenmakers en kledingateliers weer open. Ook enkele grote bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, zijn weer open voor publiek, zij het met forse restricties t.a.v. het aantal bezoekers. Ook de boerenmarkten zijn, met beperkte capaciteit, weer open. Vanaf 10 mei komen daar alle winkels bij. Ook daar mag slechts een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen.

Versoepeling gebruik mondkapjes

De verplichting om buiten een mondkapje te dragen komt dan te vervallen. In binnenruimtes, grotere groepen, en op plaatsen als openbaar vervoer (inclusief stations / haltes) moet je echter nog altijd een FFP2 masker dragen. Deze zijn nu overigens overal verkrijgbaar: bij apotheken en drogisterijen, maar ook bij de buurtwinkeltjes die je hier op vrijwel elke hoek kan vinden. De prijs schommelt nu zo rond de 25-30 Kronen (ca. 1 Euro).

Horeca is nog gesloten

Eten en drinken kan alleen worden gekocht om mee te nemen: restaurants en bars mogen officieel nog geheel niet open. Sommigen zetten een paar stoelen buiten maar eigenlijk mag dat nog niet.

Aantal besmettingen flink gedaald

Tsjechie zit momenteel rond de 120 besmettingen per 100.000 inwoners: enorm veel beter dan enkele maanden geleden. De lange, harde lockdown heeft dus zeker wel effect gehad. De regering wil echter nog niet zeggen wanneer volgende versoepelingen mogelijk zijn. Onze inschatting is dat dit voor eind mei zeker niet gaat gebeuren.

Testen zijn ruim beschikbaar

PCR testen zijn breed beschikbaar en ook allergeen (thuis)testen vind je overal. Ze zijn betaalbaar: rond de 5 euro per test momenteel (deze prijzen schommelen wel nog wat).

Wanneer op stedentrip naar Praag?

De toekomst laat zich lastig voorspellen maar zeker is dat de stad dit jaar een heel veel rustigere zomer dan voorheen gaat beleven. Ons advies: kom niet voor juli; dan moet de situatie duidelijk stabieler zijn geworden en hopen we dat ook de horeca weer open kan. De tweede helft van de zomer belooft dan ook een bijzonder mooie te worden!

Meer weten over Corona in Praag, en hoe wij je kunnen helpen om een bijzondere, mooie en veilige reis samen te stellen? Stuur ons dan een mailtje!

Corona in Praag, 5 april 2021

De noodtoestand eindigt zondag 11 april 2021. Het kabinet is niet van plan de noodtoestand te verlengen. Daarmee eindigt de avondklok die momenteel geldt tussen 21.00 uur en 05.00 uur en het verbod op verplaatsingen van burgers tussen de regio's van Tsjechie.

Nederland geldt momenteel als code 'donkerrood' en wordt daarmee beschouwd als een hoog-risicoland. Nieuwe regels omtrent reizen naar Tsjechie zijn te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechie

Corona in Praag, 30 januari 2021
Vanaf 30 januari 2021 zijn alle niet-essentiële reizen naar Tsjechië verboden, ongeacht vanuit welk land (groen, oranje of rood). Uitzonderingen zijn reizen naar het werk, school, gezondheids- en sociale zorginstellingen, noodzakelijke reizen naar familie, reizen naar huwelijken en begrafenissen.

 

Corona Praag: Terugblik 2020

Tsjechië heeft half maart 2020 direct hard ingegrepen: de grenzen gingen direct dicht, net als vrijwel alle winkels, horeca en bedrijven. Dankzij die maatregelen was het één van de landen wereldwijd met het laagste aantal Covid-19 besmettingen.

Vanaf eind mei 2020 kwam de samenleving weer op gang, zonder dat er een nieuwe uitbraak van Covid-19 ontstond. Winkels, horeca, bedrijven en ook scholen waren weer normaal geopend; met uitzondering van grote publieksevenementen heeft het leven haar normale gang weer genomen.

Vanaf 15 juni 2020 waren Nederlandse én Belgische toeristen weer van harte welkom in Praag; dit is bevestigd door de Tsjechische Minister van Volksgezondheid.

Er zijn door de Tsjechische overheid een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regels zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Praktische tips tijdens Corona

Houd voor de officiële Nederlandse reisadviezen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: www.nederlandwereldwijd.nl

 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
 • Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn en boek je je verblijf via OntdekPraag.nl, dan zijn we je graag van dienst om te vertalen.
 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:

Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka):
Budinova 2
180 00 Praag
www.bulovka.cz
Google Maps locatie

Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:

Nederlandse Ambassade in Praag
Gotthardska 6
160 00 Praag
Telefoon +420 233 015 20
Google Maps locatie

De Nederlandse overheid heeft aangegeven niet meer te repatriëren.