Coronavirus in Praag Tsjechie

CORONAVIRUS

Updates over het Coronavirus in Praag

Laatste update: 29 maart 2020: 13.48 uur

Per zaterdag 14 maart 2020 worden zowel Nederlanders als Belgen niet meer toegelaten tot de Tsjechische Republiek (en dus ook niet in Praag).

Indien je voor de komende periode een boeking hebt gedaan bij OntdekPraag.nl, zoals een luchthaventransfer of fietstocht, nemen wij actief en zo snel mogelijk persoonlijk contact met je op. Op donderdagmiddag 12 maart hebben we al contact gehad met de eerste groep klanten waarvan de boeking op korte termijn gerealiseerd zou worden.

 • Per 14 maart 2020 mogen Nederlanders en Belgen (en nog een aantal nationaliteiten) Tsjechie niet meer in zonder verblijfsvergunning
 • Per 16 maart 2020 mogen alle buitenlanders Tsjechie niet meer in. Alleen nog mensen met een verblijfsvergunning mogen de grens over 
 • Per donderdag 12 maart 2020 14.00 uur is in Tsjechie de noodtoestand uitgeroepen. Deze is 30 dagen geldig. 

Veelgestelde vragen over het Coronavirus in Praag

 • Kan mijn weekendje Praag nu nog wel doorgaan?

  Per 14 maart 2020 kom je als Nederlander of Belg de grens met Tsjechie niet meer over. Dat geldt zowel voor vliegen als met de auto, bus en trein. Voor zo lang dit geldt, kun je dus helaas nog niet naar Praag afreizen.

 • Wij reizen pas over een maand naar Praag. Kan dat dan wel weer?

  Per 12 maart 2020 is in Tsjechie de noodtoestand uitgeroepen. Deze is 30 dagen geldig en biedt de regering veel meer mogelijkheden om zaken te verbieden, uit te breiden en te wijzigen. De regels kunnen dus heel snel wijzigen, waarop we weinig zicht hebben. We weten dus ook niet of het na die 30 dagen (v.a. 12 april) wel weer mogelijk wordt om naar Praag te reizen.  

Geraadpleegde bronnen: Diverse officiele Tsjechische websites, waaronder het Tsjechisch Ministerie van Volksgezondheid.

------

Zodra er nieuws te melden is over het Coronavirus in Praag (en Tsjechië), wordt dit artikel geüpdatet. De datum van de laatste update, staat hierboven.  

Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem altijd contact op met de lokale overheid, de Nederlandse ambassade en de relevantie medische autoriteiten in het geval van een medisch noodgeval.

 

Praag, Tsjechië en het Coronavirus

Ook aan Praag gaat het coronavirus (COVID-19) niet ongemerkt voorbij: zoals elk ander land in Europa wordt er regelmatig gereisd, en bezoeken vele mensen uit allerlei landen Praag en andere plaatsen in Tsjechië.

Duidelijkheid over het Coronavirus in Praag en Tsjechie

In dit artikel geeft OntdekPraag.nl je duidelijkheid over de gezondheidssituatie in Tsjechië en Praag in het algemeen; up-to-date informatie over COVID-19 in het bijzonder.We sluiten af met een aantal nuttige adressen en telefoonnummers, alsmede websites die belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Strenge maatregelen Coronavirus

De Tsjechische overheid neemt op dit moment zware maatregelen:

 • Restaurants en bars moeten hun deuren sluiten van 20.00 uur tot 06.00 uur
 • Evenementen, tentoonstellingen, theater, muziek, dans film enz. met meer dan 30 personen zijn verboden
 • Openbare aanwezigheid is verboden bij bijv sportscholen, zwembaden, clubs, amusementsfaciliteiten, openbare bibliotheken en galerijen
 • Scholen zijn gesloten
 • Aan de grens en op de luchthaven worden inreizende bezoekers gecontroleerd om helderheid te krijgen over mogelijke bezoeken aan risicogebieden. In voorkomende gevallen wordt reizigers gevraagd om een temperatuurmeting te ondergaan.

Daardoor relatief laag aantal Corona-besmettingen

De Tsjechische overheid hoopt hiermee het virus in de kiem te smoren: Het aantal besmettingen in Praag en de rest van het land is tot dusver dan ook relatief laag. En dat houden de Tsjechen uiteraard graag zo.

 

Gezondheidssituatie in Praag

In het algemeen gezegd is de gezondheidssituatie en gezondheidszorg in Praag vergelijkbaar met Nederland. Er zijn geen grote verschillen tussen deze landen: dezelfde ziekten en virussen doen de rondte en ze worden min of meer op dezelfde manier behandeld.
De zorg heeft een hoog niveau en is goed bereikbaar met alleen al in Praag meer dan 10 ziekenhuizen, waarvan meerdere academisch.

 

Ben je al in Praag?

Praktische tips & info

 • Vanaf maandag 9 maart krijgen alle inreizende personen een flyer uitgedeeld bij aankomst óf bij het oversteken van de grens. De flyer wordt gemaakt en gedistribueerd door de Tsjechische overheid en geeft je de laatste updates op het gebied van voorzorgsmaatregelen en veiligheid in het land m.b.t. het Coronavirus.

 • Ook voert de overheid steekproefsgewijs temperatuurtesten uit om een beeld te krijgen van bezoekers die het land inkomen.

 • Ben je al in Praag? Doe dan net als in Nederland en gebruik je gezonde verstand:
  • Regelmatig handenwassen, minimaal 20 seconden en met zeep
  • In je elleboog niezen
  • Vermijd contact tussen je handen en je gezicht: ogen, neus en mond zijn plekken waar het virus eenvoudig je lichaam inkomt
 • Ben je in Praag en voel je je niet goed? Bel één van de twee hulpnummers van het Ministerie van Volksgezondheid: +420 724 810 106 of +420 725 191 367.
  Mocht er geen Engelstalige medewerker beschikbaar zijn, dan is OntdekPraag.nl je graag van dienst om te vertalen.

 • Hét ziekenhuis voor virusaandoeningen in Praag is:
  Na Bulovce (ofwel in de volksmond: Bulovka)
  Budinova 2
  180 00 Praag
  www.bulovka.cz 
  Google Maps locatie

 • Mocht er écht iets aan de hand zijn, neem dan contact op met de ambassade:
  Nederlandse Ambassade in Praag
  Gotthardska 6
  160 00 Praag
  Telefoon +420 233 015 20
  Google Maps locatie