Kronen en bruggen

Tandartsen in Praag > Kronen en bruggen

Kroon of brug voor je gebit

Een kroon tot 40% goedkoper dan in Nederland?

Een kroon wordt aangebracht in gevallen waar een normale vulling niet meer voldoet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een deel van de tand is afgebroken. Het is een soort kapje dat bovenop de bestaande wortel wordt vastgelijmd. Een kroon ziet eruit als een normale tand en hij functioneert ook zo: je kunt er gewoon normaal mee kauwen en er is op geen enkele manier te zien of te voelen dat het niet een natuurlijke tand is.

Er zijn verschillende oorzaken voor problemen waar een kroon een oplossing voor kan zijn. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van een beschadigde tand door een verkeerde beet. Een ongeval kan aanleiding zijn om een kroon nodig te hebben, maar in sommige gevallen is het een puur esthetische oplossing, dus simpelweg omdat je niet tevreden bent met hoe je eigen tand eruit ziet. Ook tandbederf is een veelvoorkomende reden waarom het zetten van een kroon noodzakelijk wordt.

De wortel van de tand moet nog in goede staat zijn om deze methode te gebruiken: als dit niet het geval is, is een implantaat waarschijnlijk een betere oplossing.

Wist je trouwens dat een kroon of brug in Praag, in vergelijking met Nederlandse klinieken, bijna 40% voordeliger is?

Hoe werkt de behandeling van een kroon?

Desgewenst past de tandarts lokale anesthesie toe zodat je niks voelt van de behandeling. De kliniek staat erom bekend zorgvuldig met patiënten om te gaan: er wordt zoveel verdovingsmiddel toegediend als noodzakelijk om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

De tandarts slijpt dan als eerste een fors deel van de bestaande tand af. Hiermee zorgt hij ervoor dat er ruimte wordt gemaakt voor de nieuwe kroon. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de kaak. Op basis hiervan wordt de nieuwe kroon vormgegeven.

De tandtechnicus zorgt ervoor dat de nieuwe kroon precies past in het bestaande gebit, dus niet bijvoorbeeld te diep of te hoog zit. Ook naar de kleur van je eigen tanden wordt gekeken, zodat de kroon niet een afwijkend uiterlijk heeft.

Er volgt dan een wachttijd, die je door kunt brengen in de kliniek of in je hotel of appartement. Wij verzorgen graag je vervoer van en naar de kliniek.

Na een aantal uren is de nieuwe kroon af; je komt dan terug bij de tandarts en deze lijmt de kroon vast op de bestaande wortel.
In de meeste gevallen kan onze tandtechnicus de kroon maken terwijl jij de rest van de behandeling ondergaat: de gehele behandeling duurt dus niet langer dan één dag.

Kroon

Kroon - de voordelen

 • Het zetten van een kroon is een relatief pijnloze behandeling
 • Er wordt zoveel mogelijk van je eigen tand in stand gehouden en dus zo weinig mogelijk veranderd aan de natuurlijke situatie in je mond
 • De kroon is een exact passend onderdeel van je gebit, dus bij praten en eten lijkt het net of je een eigen tand in je mond hebt
 • De behandeling duurt niet langer dan een dag (hoge uitzonderingen en speciale situaties daargelaten)
 • Er worden alleen duurzame materialen gebruikt. De kroon gaat dus vele jaren, zo niet levenslang, mee.

Kroon - de nadelen

 • Voor een korte tijd na de behandeling ervaren sommige patiënten een vervelend gevoel in de mond, vooral als heel warm of heel koud wordt gegeten.
 • In uitzonderlijke situaties kan de kroon, of delen ervan, afbreken. Er moet dan opnieuw een behandeling plaatsvinden en het is belangrijk deze dan zo snel mogelijk te laten doen
 • In hoogst uitzonderlijke gevallen is er een allergische reactie voor één van de materialen waar de kroon van gemaakt wordt. Hij zal in dit geval moeten worden verwijderd, en er zal voor een ander materiaal moeten worden gekozen. Dit gebeurt echter vrijwel nooit.
 

Een brug voor je gebit

Tot 40% goedkoper dan in Nederland!

Een brug is een oplossing voor gevallen waarin meerdere tanden moeten worden vervangen. Dit is een goedkopere, snellere en minder pijnvolle manier om deze gevallen op te lossen: er hoeft dan niet voor elke tand apart een kroon worden gemaakt.

Er zijn verschillende soorten bruggen. De meest voorkomende zijn de normale brug, die aan weerszijden van het probleemgebied aan zogenaamde “pijlers” (deels afgeslepen, bestaande tanden met een gezonde wortel; of, in voorkomende gevallen, één of meerdere implantaten) worden vastgezet. Het gebied ertussen wordt de “dummy”genoemd: het ziet eruit als één of meerdere normale tanden, en functioneert ook zo. Je kan dus gewoon eten en ook als je breeduit lacht is niet te zien dat het een vervangen tand is.

Een brug kan ook in combinatie met implantaten worden aangebracht. In dat geval hoeven er minder implantaten te worden gezet en ook dat scheelt tijd, ongemak en geld.

Hoe werkt de behandeling van een brug?

Desgewenst past de tandarts lokale anesthesie toe zodat je niks voelt van de behandeling. De kliniek staat erom bekend zorgvuldig met patiënten om te gaan: er wordt zoveel verdovingsmiddel toegediend als noodzakelijk om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

De tandarts slijpt dan als eerste een fors deel van de bestaande tanden aan de linker- en rechterkant van het te behandelen deel van het gebit af. Hiermee zorgt hij ervoor dat er ruimte wordt gemaakt voor de nieuwe brug. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de kaak. Op basis hiervan wordt de brug vormgegeven.

De tandtechnicus zorgt ervoor dat de nieuwe brug precies past in het bestaande gebit, dus niet bijvoorbeeld te diep of te hoog zit. Ook naar de kleur van je eigen tanden wordt gekeken, zodat de brug niet een afwijkend uiterlijk heeft.

Er volgt dan een wachttijd, die je door kunt brengen in de kliniek of in je hotel of appartement. Wij verzorgen graag je vervoer van en naar de kliniek.
Na een aantal uren is de nieuwe brug af; je komt dan terug bij de tandarts en deze lijmt de brug vast op de bestaande wortels aan weerszijden van het te behandelen gedeelte van de mond. In de meeste gevallen kan onze tandtechnicus de brug maken terwijl jij de rest van de behandeling ondergaat: de gehele behandeling duurt dus niet langer dan één dag.

Kies

Brug - de voordelen

 • Het zetten van een brug is een relatief pijnloze behandeling
 • Er wordt zoveel mogelijk van je eigen tand in stand gehouden en dus zo weinig mogelijk veranderd aan de natuurlijke situatie in je mond
 • De brug is een exact passend onderdeel van je gebit, dus bij praten en eten lijkt het net of je eigen tanden in je mond hebt
 • De behandeling duurt niet langer dan een dag (hoge uitzonderingen en speciale situaties daargelaten)
 • Er worden alleen duurzame materialen gebruikt. De brug gaat dus vele jaren, zo niet levenslang, mee.

Brug - de nadelen

 • Voor een korte tijd na de behandeling ervaren sommige patiënten een vervelend gevoel in de mond, vooral als heel warm of heel koud wordt gegeten.
 • In uitzonderlijke situaties kan de brug, of delen ervan, afbreken. Er moet dan opnieuw een behandeling plaatsvinden en het is belangrijk deze dan zo snel mogelijk te laten doen
 • In hoogst uitzonderlijke gevallen is er een allergische reactie voor één van de materialen waar de brug van gemaakt wordt. Hij zal in dit geval moeten worden verwijderd, en er zal voor een ander materiaal moeten worden gekozen. Dit gebeurt echter vrijwel nooit.

Prijs kroon of brug voor je gebit

Een kroon is bij onze vertrouwde kliniek al mogelijk vanaf 320 Euro. Een brug is er al vanaf 650 Euro.

De uiteindelijke prijs hangt af van je persoonlijke keuzes en situatie. Onze prijzen zijn altijd all inclusive::

 • de initiële consultatie;
 • de behandeling zelf;
 • anesthesie;
 • alle medicatie die je na de operatie nodig hebt, ook thuis

Hiermee is deze behandeling bij ons, in vergelijking met Nederlandse klinieken, bijna 40% voordeliger!

In veel gevallen wordt een kroon door je Nederlandse ziektekostenverzekering vergoed, ook als je deze behandeling bij ons laat doen: de kliniek is volledig gecertificeerd door de lokale ziektekostenverzekeraars hier en daarmee onderdeel van het Europese medische stelsel. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en het type verzekering dat je hebt.

We helpen je graag om de juiste papieren voor je verzoek tot vergoeding bij elkaar te krijgen. Houd er rekening mee dat de behandeling alléén voor vergoeding in aanmerking komt als je vooraf toestemming van je verzekeraar hebt!

 

Geïnteresseerd in een kroon of brug?

Dan zijn dit je volgende stappen:

 1. Vul ons contactformulier hieronder in
 2. Onze consultant neemt contact met je op. Je bespreekt de behandeling met hem, en hij vraagt je om foto’s en een beschrijving van het resultaat waar je naar op zoek bent
 3. Op basis van deze gegevens levert de tandarts een consultatie waarin de behandeling wordt beschreven. De exacte prijs van de persoonspecifieke, op maat ontwikkelde behandeling en mogelijke behandeldata worden eveneens opgegeven. De consultatie is uiteraard geheel gratis en vrijblijvend
 4. Nadat je besluit om de behandeling te ondergaan wordt de datum vastgelegd. Je krijgt op dit moment een rekening voor de aanbetaling van 20% van je totale behandelkosten
 5. Zodra je je reis hebt vastgelegd helpen wij je graag met het vinden van goede accommodatie in appartement of hotel, je luchthaventransfer, en met de rest van je activiteiten tijdens je verblijf in Praag
 6. Het restantbedrag voor de behandeling betaal je bij aankomst in de kliniek, in contanten of met je bank- of credit card
Kroon of brug in Praag - Gratis & vrijblijvend contact opnemen
Vertaler Engels <-> Nederlands nodig? (*)