Pasen in Praag

Pasen in Praag

De Tsjechen zijn niet erg religieus. Dat komt doordat zij lange tijd onderdrukt zijn door het communistisch regime, dat religie onderdrukte. Tegenwoordig zijn de Tsjechen zich wat meer bewust van de christelijke achtergrond van Pasen maar het feest wordt toch meer gezien als een viering van de nieuwe lente.

En tijdens dat voorjaarsfeest, wat in het Tsjechish 'Velikonoce' heet, kennen ze veel tradities! OntdekPraag.nl vertelt je graag alles over je stedenstrip Praag en waarom Pasen een leuke tijd is om de Gouden Stad te bezoeken. 

 
 

Wanneer is het Pasen?

Op vrijdag 15 april 2022 is het Goede Vrijdag waarna Pasen plaatsvindt op zondag 17 april (Eerste Paasdag) en maandag 18 april (Tweede Paasdag).
In Praag beginnen de Paasmarkten echter al op zaterdag 2 april dus ben je al eerder in Praag, dan kun je de lente alvast voorproeven!

Paasvakantie

In Nederland kennen scholen de Meivakantie. Deze loopt voor alle regio's van 30 april t/m 8 mei 2020 en vindt dus ná Pasen plaats. 
In België is er de Paasvakantie die loopt van maandag 4 april t/m zondag 17 april 2022. Deze schoolvakantie loopt dus precies t/m Pasen. 

 

 

Paasmarkten in Praag

Vanaf 2 t/m 24 april 2022 zijn er in Praag verschillende paasmarkten te bezoeken. 
Op deze paasmarkten kun je handgemaakte producten kopen, zoals prachtige houten, handbeschilderde paaseieren (krasliceen handgemaakte poppen.

Ook wat eten en drinken betreft zit je goed; paasmarkten in Praag bieden een groot scala aan van traditionele, verse producten. 
Proef de heerlijke worst (klobása), die op de barbeque wordt gegaard en die je eet met een lekkere saus. Of de traditionele pannekoeken (palačinky) die veel weg hebben van crepes en dus wat dunner en kleiner zijn dan de pannenkoeken zoals wij die kennen.

En heb je zin in een biertje? Dan zit je natuurlijk helemaal goed in Praag door de grote keus aan heerlijk Tsjechisch bier, wat vooral erg goed smaakt bij een Tsjechisch hapje, zoals klobása.

Naast leuke producten en lekker eten & drinken, zijn er ook regelmatig optredens op de paasmarkten in Praag. Zo treden veel kinderen op die in traditionele kledij allerlei Tsjechische uitvoeringen geven. 

De bekendste paasmarkten in Praag met hun herkenbare rode stalletjes, zijn op: 

 • Oude Stadsplein (Staroměstské nám.)
  Hier zijn ongeveer 90 rode paasmarktstalletjes 

  Openingstijden: 
  Paasstalletjes: 10.00 - 22.00 uur
  Eten & drinken: 10.00 - 24.00 uur
  Live-uitvoeringen op het podium: 10.00 - 21.00 uur

   
 • Wenceslas Square (Václavské nám.)
  Hier zijn ongeveer 60 rode paasmarkstalletjes
  Openingstijden: 

  Paasstalletjes: 10.00 - 22.00 uur
  Eten & drinken: 10.00 - 24.00 uur

Beide pleinen kun je niet missen tijdens je stedentrip Praag!

En breng je een bezoek aan de Praagse Burcht? Dan kun je daar meteen terecht voor één van de kleinere paasmarkten die Praag rijk is:

 • Praagse Burcht (Pražský hrad)

  Openingstijden:
  Ma - do: 09.00 - 18.00 uur
  Vr -zon: 09.00 - 19.00 uur

 

Tsjechische tradities op 1e Paasdag
Pasen in Tsjechie kan niet zonder handbeschilderde eieren (kraslice).
Jonge vrouwen beschilderen de eieren op Eerste Paasdag om deze cadeau te doen aan jonge mannen. De eieren worden op allerlei manieren gedecoreerd en er is zelfs een nationale wedstrijd die in Praag wordt gehouden tijdens de paastijd.

Jongens maken op Tweede Paasdag met de hand een zweep, gemaakt van de takken van een boswilg. Deze zweep heet in het Tsjechisch 'pomlázka'.

Tsjechische tradities op 2e Paasdag
Op Tweede Paasdag slaan jongens symbolisch meisjes op hun benen met hun handgemaakte zweep. Bovendien krijgen de meisjes een koude douche van water over zich heen! 
Bij deze eeuwenoude traditie krijgt elk meisje wat deze 'behandeling' ondergaat, een goede gezondheid en (eeuwige) jeugd. Tenminste, zo gaat het verhaal. ;)

De meisjes geven vervolgens hun met de hand beschilderde paaseieren aan de jongens, als dank voor het geven van een goede gezondheid. 


 

Openingstijden tijdens Pasen

Houd er rekening mee dat op Goede Vrijdag en op Tweede Paasdag niet alle winkels open zullen zijn en gewijzigde openingstijden kunnen hebben. Dat geldt ook voor bezienswaardigheden en attracties. Op zaterdag en Eerste Paasdag is wel vrijwel alles gewoon open en de Karelsbrug kun je natuurlijk gewoon op- en aflopen. 

Restaurants, bars en clubs zijn meestal gewoon alle dagen open, net zoals theaters en de opera. Houd er rekening mee dat het tijdens Pasen druk is, dus boek zeker een restaurant van te voren!

Praag tijdens Pasen

Overige activiteiten tijden Pasen

Naast alles wat je in Praag rondom en tijdens de paasperiode kunt doen en wat speciaal met Pasen te maken heeft, kun je natuurlijk ook genieten van het 'gewone' aanbod van de stad. Want dát aanbod is zo groot dat je geen speciale periode nodig hebt om Praag te kunnen waarderen! Kijk bijv. even op onze pagina 'Bezienswaardigheden Praag'. Maar Pasen maakt de Gouden Stad natuurlijk wel nét wat specialer. 

Tip: Denk er aan om bijv. je fiets- of wandeltour met Nederlandstalige gids vroeg te boeken want de vraag is groot tijdens Pasen. Dat geldt ook voor je hotel of appartement

 

Het weer tijdens Pasen

Het weer rondom Pasen is in Praag meestal gematigd en duidelijk het begin van de lente. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 13 graden Celcius maar kan ook makkelijk oplopen naar een heerlijke 20 graden! In de nacht kan het nog flink afkoelen dus neem voor zekerheid een lekkere trui mee. 

Wil je meer weten over het weer in Praag zoals de weersverwachting voor deze of komende week? Kijk dan zeker even op onze pagina over het weer in Praag

 

Vliegen naar Praag met Pasen

Wil je met het Paasweekend in Praag zijn? Hieronder hebben we enkele vluchten voor je geplaatst die je in ongeveer 70 minuten naar Praag brengen. 

Let op: Dit zijn slechts enkele voorbeelden. KLM en Czech Airlines voeren verschillende vluchten per dag uit vanaf Schiphol.

MAATSCHAPPIJ HEENVLUCHT TERUGVLUCHT
KLM 21.05 - 22.30 uur 18.30 - 20.05 uur
CZECH AIRLINES 19.45 - 21.15 uur 17.30 - 19.00 uur
EASYJET 18.30 - 20.05 uur 20.45 - 22.25 uur
 •  Vanaf Eindhoven Airport
  Heenvlucht op vrijdag 15 april
  Terugvlucht op maandag 18 april
MAATSCHAPPIJ HEENVLUCHT TERUGVLUCHT
TRANSAVIA 13.05 - 14.50 uur 08.55 - 10.20 uur

Hier vind je een overzicht van vluchten door Transavia