Kerst in Praag

Kerst in Praag

Praag is altijd prachtig en sprookjesachtig maar tijdens Kerst en de hele de feestmaand december toont Praag zichzelf als een meester in de romantiek. 

Ben je van plan om Praag in december te bezoeken? Lees dan zeker even alle informatie op deze pagina door want hier ontdek je allerlei bijzonderheden over Praag in december en geven we je bovendien tips over Praag in de feestmaand december. En bekijk ook zeker onze Kerstwandeltour!

Corona-update: Helaas heeft de Tsjechische minister van Volksgezondheid op 25 november 2021 bekend gemaakt dat de Kerstmarkten dit jaar geannuleerd zijn.

Per 22 november 2021 voert Tsjechie het zgn. '2G'-beleid wat wil zeggen dat mensen die niet zijn ingeënt of die de afgelopen 180 dagen geen covid hebben gehad, niet worden toegelaten in restaurants, in cafe's, bij kappers, in hotels en pensions, bij sportlocaties, culturele en sportevenementen en overige publieke locaties. 

De kerstboom op het Oude Stadsplein

Ook dit jaar (2021) wordt een groot aantal kerstbomen in Praag geplaatst, waaronder eentje bij de burcht. Maar de bekenste, is de enorme kerstboom die elk jaar op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí), midden in Praag, de show steelt.

Deze kerstboom wordt geselecteerd uit verschillende bossen in privé-eigendom: de boom wordt dus niet gerooid in een publiek bos.
Het wordt gezien als erg prestigieus om de kerstboom te mogen leveren, in de wetenschap dat zo enorm veel mensen jouw boom zullen bewonderen in het hart van Praag.

Daarom wordt er elk jaar vanaf 1 juli aan de Tsjechen gevraagd om tips in te sturen over een kandidaat-kerstboom. Deze kerstboom hoeft niet eens je eigendom te zijn, sterker nog, je hoeft de eigenaar niet eens te kennen. De Tsjechen sturen gewoon een foto op met de locatie van de kerstboom. Wel moet de kerstboom een fijnspar (Picea abies) zijn, minimaal 20 meter hoog, visueel gezond, regelmatig vertakt en onbeschadigd. Je wordt dus niet zomaar een kerstboom in Praag!

Het kost vier dagen om de kerstboom te installeren op het Oude Stadsplein en van decoratie te voorzien, waarna de verlichting feestelijk wordt ontstoken. Dat is uiteraard een speciaal moment wat door veel mensen wordt bezocht maar ondanks de drukte, toch gezellig is.

Kerst in Praag Kerstboom

Tips

 • De kerstboom op het Oude Stadsplein wordt op zaterdag 27 november 2021 ontstoken. Een leuk en feestelijk moment om bij te zijn! De kerstmarkt duurt t/m 6 januari 2022. 

 • De kerstboom wordt dagelijks verlicht van 17.30 tot 21.30 uur en er is altijd wel iets te beleven in december op het Oude Stadsplein in Praag: dagelijks zijn er concerten op een groot podium op het plein (in de avond), er zijn speciale plaatsen ingericht vanaf waar je prachtige foto's kunt nemen. En natuurlijk bruist het plein en de straten eromheen van de gezelligheid, met vele kraampjes, winkels met speciale kerstaanbiedingen, restaurants met traditionele kerstmenu's, enzovoorts.

Kerstmarkten in Praag

Begin december verschijnen er verschillende prachtige kerstmarkten in de Gouden Stad, misschien wel behorend tot de mooiste kerstmarkten van Europa en geliefd over de hele wereld. Kerstmarkten in Praag bieden allerlei soorten Tsjechisch handwerk aan, zoals keramiek, houten speelgoed, kerstboomversieringen en borduurwerk. Ook wordt er goed voor de inwendige mens gezorgd: van huisgemaakte Glühwein en lokale biertjes tot aan diverse snacks en traditionele Tsjechische kerstgerechten, van alles kun je hier vinden.

De kerstmarkten staan de hele maand december op diverse locaties in Praag en zijn elke dag geopend. Tijdens onze Kerstwandeltour zul je de fraaiste kerstmarkten bezoeken en kun je genieten van zowel de prachtige atmosfeer als het grote culinaire aanbod. Ook voor je kerstinkopen doe je goede zaken op één van de vele kerstmarkten in Praag.

Corona-update: Helaas heeft de Tsjechische minister van Volksgezondheid op 25 november 2021 bekend gemaakt dat de Kerstmarkten dit jaar geannuleerd zijn

Kerstmarkt in Praag3
Kerstmarkt Praag0
Kerstmarkt Praag1

Kerstshoppen

Tijdens de feestmaand december kun je op de diverse kerstmarkten allerlei lokale producten kopen, waaronder ook kerstversieringen, die vaak nét wat fraaier zijn dan wat we gewend zijn in Nederland. 

Voor overige kerstaankopen, of gewoon omdat je het leuk vindt om te 'kerstshoppen', kun je terecht in één van de grote warenhuizen van Praag. 

Palladium is een bekend winkelcentrum in het centrum van Praag en veruit het eenvoudigste om te bezoeken. Daarnaast kun je ook terecht in de warenhuizen Smíchov en Chodov, maar die liggen buiten het centrum van Praag.

PALLADIUM
Náměstí Republiky 1
Praha 1
https://www.palladiumpraha.cz/en/
Locatie Google Maps

Meer weten over shoppen in Praag? Lees dan onze pagina 'Praag winkels'.

Weer in Praag

Het weer in Praag tijdens Kerst en eigenlijk gedurende de hele feestmaand December, is vrij koud, maar lekker. Meestal is het overdag rond het vriespunt en droog. Af en toe kan het sneeuwen maar een dik pak sneeuw komt in december niet heel vaak voor. De temperatuur daalt 's nachts meestal tot een aantal graden onder nul. Prima weer dus om Praag in december te bezoeken.

Meer over het weer in Praag en de weersverwachting voor komende week, lees je op 'Weer Praag' op deze website.  

Karper tijdens Kerst?

Een week of twee voor Kerstmis zie je ze overal op straat in Praag: visverkopers die karpers verkopen. Voor ons Nederlanders en Belgen onbegrijpelijk maar het komt omdat in Tsjechië karper geserveerd wordt als een traditioneel kerstavondgerecht: Karper en aardappelsalade.

De Tsjechen kiezen een vis uit en de visboer doodt hem vervolgens waar je bij staat. Of hij verkoopt hem levend aan je, als je dat liever hebt. Sommige Tsjechen geven er namelijk de voorkeur aan om de vis echt zo vers mogelijk te hebben en dus houden ze de karper tot de laatste avond in leven.

En waar ze dat doen? Gewoon thuis, in de badkuip. Douchen doen ze bij de buren.

Echte Tsjechische lekkernijen voor Kerst

De Tsjechen zijn dol op zoetigheid. En daar leent December, en zeker de kerstperiode, zich natuurlijk uitstekend voor. 
Zo eten ze veel "vánoční cukroví" oftewel kerstkoekjes, die ze vaak zelf thuis vers maken. Maar uiteraard kun je deze ook op de vele kerstmarkten in het centrum van Praag kopen. 

Ook zijn ze gek op  "vánočka", een zacht en zoet brood en dat er ongeveer uit ziet als onze kerststol. Wij kennen Tsjechen die het helemaal geweldig vinden dus zeker het proberen waard!

Erg populair is de "trdelník" die je niet over het hoofd kunt zien op de vele kerstmarkten. Deze lekkernijen eet je met suiker, kaneel, nutella of ijs. Oh ja, de tandarts is overigens goed betaalbaar in Praag!

Vanocni Cukrovi

Top 3 Tsjechische kerstgerechten

Wil je een traditioneel Tsjechisch kerstgerecht proeven?
We hebben de top 3 samengesteld van de meest populaire gerechten onder Tsjechen tijdens Kerst:

 1. Gebakken karper met aardappelsalade (Smažený kapr s bramborových salátem)
  Onbetwistbaar op nummer 1.

 2. Cubaanse champignons (Houbový Kuba)
  Een puree van gierstkorrels met paddestoelen. Ooit was dit een kerstschotel voor arme mensen en tegenwoodig wordt het als vooral als voorgerecht beschouwd.

 3. Worst met aarddappelsalade (Vinná klobása s bramborovým salátem)
  Het is precies wat de titel al zegt. Dus gewoon eens proberen!

Bovenstaande gerechten zie je in alle traditionele Tsjechische restaurants op de kaart staan. Kan niet missen.

Sommige wat chiquere restaurants bieden tijdens de kerstperiode slakken aan. Slakken waren zo'n 100 jaar geleden een échte kersttraditie in Tsjechië maar de Tsjechen die wij gesproken hebben, zijn er niet zo over te spreken. Over smaak valt natuurlijk te twisten!

Overigens kun je ook tijdens Kerst een voordeeltje halen. Sommige restaurants hebben een speciaal aanbod (Polední menu" or "meníčko"). Dat betekent dat je van 11.00 tot 13.30 uur kunt kiezen uit een beperkt aantal gerechten tegen een scherpe prijs.

Mocht je al vroeg trek hebben en zie je een gerecht uit bovenstaande top 3 op de kaart staan, dan is dat wellicht leuk eens te proberen.

 

Praagse kerken tijdens de kerstperiode

Ongeveer 85% van de Tsjechische bevolking is atheist. Erg veel wordt er dus niet aan religie gedaan. 
Maar tijdens de kerstperiode maken de inwoners van Praag graag een uitzondering. De meeste kerken in Praag zijn in decemer voorzien van allerlei kerstversieringen en sommige kerken hebben een levensgrote kerststal gemaakt met Maria, Jozef en Jezus.  In het Tsjechisch heet dat "Jesličky", letterlijk vertaald 'ledikant'. 

Tijdens Kerstnacht gaan veel Tsjechen naar de nachtmis die in veel kerken in Praag wordt gehouden. Voornamelijk voor de gezelligheid, het gezang van het koor en natuurlijk om een drankje te drinken. Echt een traditie en absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen en zo de sfeer te proeven!

Ga je in december naar Praag? Bekijk dan onze Kerstwandeltour die we de hele maand december doen!

Praag Kerst stalletje