Praktisch Praag
Praktisch Praag

Praagse wijken

Wellicht heeft u op kaarten of tijdens een eerder bezoek gezien dat Praag is opgedeeld in districten die worden aangegeven met een nummer. Elke wijk heeft zijn eigen "stadhuis" en een gekozen burgemeester. Districten bepalen bijvoorbeeld zelf wat hun parkeerbeleid is (belangrijk ook voor bezoekers!). Om het simpel te maken (...) hebben buurten daarnaast ook een naam. En, in sommige gevallen  kan een buurt in meer dan één district gesitueerd zijn.
In deze sectie vindt u een korte omschrijving van deze wijken en wat u er kunt vinden. Handig om te hebben in geval u bijvoorbeeld naar één van de verderaf gelegen attracties, bezienswaardigheden of winkelcentra wilt gaan.

Het centrum van Praag heet Praag 1. De overige wijken zijn min of meer in een soort taartvorm om Praag 1 gesitueerd, hoewel sommige taartpunten door historische ontwikkelingen een wat vreemde vorm hebben gekregen. OntdekPraag.nl biedt veel mooie appartementen aan in Praag 1 maar de appartementen in andere, aangrenzende stadsdelen/districten, zoals Praag 2, 3 en 5 zijn ook zeer zeker de moeite waard om te verblijven. 

De volgende wijken grenzen aan Praag 1:

  • Praag 2, Vinohrady - zuidoostelijk van Praag 1
  • Praag 3, Zizkov en Vinohrady - ten oosten van Praag 1
  • Praag 5, Smichov en Andel - zuidwestelijk van Praag 1
  • Praag 6, Dejvice en Bubenec - noordwestelijk van Praag 1
  • Praag 7, Holesovice - noordelijk van Praag 1
  • Praag 8, Karlin - noordoostelijk van Praag 1

Voor toeristische doeleinden moet u vooral focussen op Praag 1, 2, 3 en 5; enkele interessante zaken in andere gebieden worden hieronder beschreven.

Wist u dat OntdekPraag.nl appartementen aanbiedt in diverse mooie wijken, zoals appartementen in Praag 1, Praag 2, Praag 3 en Praag 5? Als Praag-expert, leven en werken we al jaren in Praag dus wij kennen de betere plekjes!

De volgende beschrijving is gebaseerd op een artikel van www.expats.cz:

Praag 1

Het letterlijke hart van de stad. Prachtige architectuur, met kinderkopjes bestrate wegen - maar ook een enorme hoeveelheid toeristen.
Praag 1 is voor een kort bezoek een praktische plek om te verblijven: bars, restaurants, winkels en (openbaar) vervoersopties zijn direct bij de hand, evenals de bekende bezienswaardigheden en musea. Bovendien spreken relatief veel mensen hier Engels of Duits door de grote hoeveelheden buitenlanders die hier rondlopen.
Het is ook het duurste deel van de stad: zowel  appartementen en hotelkamers als eten en drinken in bars en restaurants is aanzienlijk duurder dan in andere delen van de stad. Zoals overal ter wereld geldt: hoe dichter bij de grote attracties, hoe duurder uw drankje wordt.

Praag 1 bestaat uit de volgende buurten:
Stare Mesto (Oude Stad) - het historische stadscentrum met de Karelsbrug, Staromestske Namesti (het Oude Stadsplein), en de Joodse buurt Josefov.
Staromestske NamestiNove Mesto (Nieuwe stad, gesticht in 1348) - ligt als een soort ring rondom de Oude Stad. De meeste winkels bevinden zich in Nove Mesto; de buurt loopt helemaal door tot aan het Nationaal Museum bovenaan het Wenceslas Plein.
Aan de overkant van de Karelsbrug ligt Mala Strana (de Kleine Zijde), een prachtige oude buurt die doorloopt tot tegen de Praagse Burcht aan.
Tenslotte heet de buurt rondom de Praagse Burcht Hradcany. Deze statige oude wijk loopt om het kasteel heen aan de achterkant en kent veel verrassend rustige straatjes, parkjes en terrasjes. Een absolute aanrader die weinig in reisgidsen voorkomt.

Praag 2

Praag 2 kent, met uitzondering van een paar straten aan de centrumkant, slechts één grote buurt: Vinohrady.
Vernoemd naar de keizerlijke wijngaarden die eeuwen geleden op deze hellingen lagen is Vinohrady in de loop van de laatste 150 jaar uitgegroeid van de favoriete lokatie om te wonen voor kooplieden en notabelen in het begin van de vorige eeuw, tot de "place to be" voor goed verdienend Praag nu: vele in Praag wonende Amerikanen, Britten en ook Nederlanders kiezen Vinohrady als woonplek.Vol prachtige straten en lanen met huizen uit de late 19e en vroege 20e eeuw en voorzien van enkele van Praag's mooiste stadsparken is het, zeker in weekends, een heerlijke plek om te bezoeken voor een wandeling en een terrasbezoek, of bijvoorbeeld een etentje in één van de goede restaurants die in Vinohrady gevestigd zijn.VinohradyVinohrady is misschien het best te vergelijken met een combinatie van Oud-Zuid en de Pijp in Amsterdam: hip, maar niet té; statig, maar niet saai; oud, maar zeker aangepast aan de eisen van de moderne tijd; en (ten opzichte van Praag 1) relatief voordelig als het gaat om uit eten gaan en dergelijke.
Vinohrady kent 3 metrostations, alle aan de groene lijn: Namesti Miru, Jiriho z Podebrad en Flora (deze laatste ligt onder een winkelcentrum, een leuke plek om te bezoeken als het weer even niet meespeelt). Daarnaast grenzen de stations Muzeum en IP Pavlova direct aan de wijk.OntdekPraag.nl heeft een mooie selectie gemaakt uit het aanbod van appartementen in Vinohrady (Praag 2).

 Praag 3

In Praag 3 ligt een stukje van Vinohrady maar het grootste deel van het district heet Zizkov. Zizkov wordt gezien als het wat rauwere broertje van Vinohrady en zeker in de verder weg gelegen delen is dit waar: al te diep deze wijk ingaan is misschien niet het beste idee voor de doorsnee toerist. Dichterbij Vinohrady echter, onderaan het park Riegrovy Sady, liggen een aantal prachtige verstilde straatjes en kom je steeds weer onverwacht kleine parkjes en hofjes tegen. Aangezien Zizkov het hoogste gemiddelde aantal bars per 1.000 inwoners kent kunt u er vanuit gaan dat het verzorgen van de inwendige mens ook hier geen enkel probleem zal zijn!
Grote delen van Zizkov worden momenteel gerenoveerd: oude straten worden in ere hersteld, sommige communistische gebouwen neergehaald terwijl eeuwenoude herenhuizen er weer uit gaan zien zoals het hoort. De buurt zal dan ook ongetwijfeld binnen enkele jaren behoren tot de nieuwe "places to be" in Praag.Er zijn, behalve het aan de buurt grenzende Florenc, geen metrostations in Praag 3. De bereikbaarheid per tram of bus is echter uitstekend. Prijzen liggen weer wat lager dan in vergelijkbare etablissementen in Praag 1 of 2. Geinteresseerd in welke appartementen in Praag 3 wij aanbevelen?

Praag 4

Het grootste district van Praag ligt als een kilometerslange sliert eigenlijk dwars door Praag heen, met name aan de zuidkant van de stad. Het wordt voornamelijk bewond door Tsjechen, kent weinig toeristen en is hier dus ook niet op ingericht.
PodoliEnkele delen van praag 4 zijn toch zeker een bezoekje waard:

  • In de buurt Podoli ligt een groot zwemcomplex dat zeer de moeite van een bezoek waard is: binnen- en buitenbaden van poedel- tot Olympisch formaat, verscheidene springplanken en glijbanen en allerlei andere waterattracties maken het tot een uitstekend dagje watervermaak voor jong en oud.
  • De buurt Braník is rustig en mooi gelegen aan de rivier en uitstekend geschikt voor een middagje rustig wandelen en picknicken aan de oever.

Prazského Povstani is het enige metrostation voor deze buurten. Dat maakt het logischer om gebruik te maken van de vele tramverbindingen die Praag 4 kent.

De meest veraf gelegen buurt in Praag 4 is Chodov. De buurt zelf is niet veel bijzonders en bestaat vooral uit "panelaky" ofwel grote blokvormige communistische flatgebouwen. Maar middenin de buurt, boven metrostation Chodov, bevindt zich één van de grootste wnkelcentra van Praag. In dit enorme centrum dat is vernoemd naar de buurt waar het zich bevindt zijn alle denkbare winkels aanwezig, van een enorme hypermarkt tot tientallen kledingwinkels, electronica, speelgoed, en nog veel meer. Hou er bij het winkelen wel rekening mee dat veel merkartikelen (kleding, consumentenelectronica, cosmetica) even duur zo niet duurder zijn dan in Nederland. . 

Praag 5

Smichov in Praag 5 is recent uitgegroeid tot één van de belangrijkste commerciële gebieden van de stad. Vooral rondom metrostation Andel gonst het van de activiteiten, met een groot winkelcentrum, één van Praags grootste bioscopen en vele restaurantjes en barretjes.
Leuk in de zomer is Smichovsky plaz ofwel het Smichov Stadsstrand: een plek aan de rivier waar u alleen of met uw kinderen een leuke paar uren door kunt brengen, aan de bar of in het zand. Er zijn wat beachvolleybalveldjes en andere strandactiviteiten beschikbaar. Het Smichov stadsstrand ligt op loopafstand van metrostation Andel. Lijkt Praag 5 u een mooie wijk om in te verblijven? OntdekPraag.nl heeft een mooie selectie van appartementen in Praag 5 die zeker de moeite waard zijn. 

Praag 6

Dejvice is de tweede populaire buurt onder expats en middenklasse Tsjechen en in veel opzichten vergelijkbaar met Vinohrady: de buurt is ongeveer even oud en ademt dezelfde rustige, ietwat statige sfeer. Prachtige residentiële gebouwen en villa's (het is de voormalige woonlokatie van Vaclav Havel), verstilde pleintjes en parkjes met leuke terrasjes... het is er prachtig. Erg de moeite van een bezoek waard is het voormalige International Hotel (nu Crowne Plaza). Dit in de vijftiger jaren gebouwde hotel in Stalinistische stijl is prachtig gerenoveerd en heeft veel van de oude allure behouden. Zo bevindt zich op de begane grond in de lobbybar aan de rechterkant een schitterend wandtapijt uit 1956 waarop Praag in die tijd staat afgebeeld. Onder andere het gigantische standbeeld van Stalin dat toendertijd noordelijk van het kasteel op de Letna heuvel stond, is hier nog op zichtbaar.
De andere gebieden in Praag 6 zijn Hanspaulka, Prechovka en Bubenec. Deze buurten zijn stuk voor stuk chique, Wassenaar-achtige woonwijken met brede lanen en enorme villa's. Vele buitenlandse vertegenwoordigingen en residenties zijn hier gevestigd, waaronder ook de Nederlandse ambassade. Opebaar vervoer is vrijwel afwezig dus het is lopen geblazen, of u moet een auto tot uw beschikking hebben.

Praag 7

Letna is redeiljk dicht bij de binnenstad maar veel goedkoper, zowel voor verblijf als in bars en restaurants. Vooral in en rond het enorme Stromovka park zijn veel leuke plekjes te vinden; de rest van de buurt biedt niet veel bijzonders. Holesovice heeft enkele van Praag's belangrijkste discotheken; bovendien bevindt de Prazske Trznice zich hier: de Praagse markt die ook wel bekend staat als de Yellow Market. Deze markt is een verameling van antiek en tweedehands spulletjes maar ook etenswaren en allerlei andere zaken worden hier aangeboden. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

Praag 8

Karlín is de buurt die in 2002 het ernstigst getroffen werd door de zware overstromingen die toen plaatsvonden. Hoewel ondertussen veel van de buurt is gerenoveerd staan er nog steeds diverse panden waarop de hoogte van het water toendertijd duidelijk te zien is. In Karlín staan een aantal prachtige panden: een oud ziekenhuis, enkele scholen en een bijzonder klein kerkje.

© 2011 - 2017 OntdekPraag.nl | Neem contact op | Privacybeleid | Disclaimer | Creatie en productie door Bureau Berg